Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Iohannis: Mutarea ambasadei la Ierusalim ne anulează șansa de a fi membru al Consiliului ONU
Dora Vulcan - - - -
2018-06-19
Actualitate Interna
1

Preşedintele Klaus Iohannis a spus marţi că o decizie privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă ca România să fie votată membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

 

 

 "O să fiu foarte franc. O astfel de decizie ar anula orice şansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de Securitate, nu numai acum, ci şi pe viitor", a spus Iohannis, citat de Agerpres.

 

Iohannis a făcut această precizare cu ocazia unei declarații comune susținută împreună cu președintelui Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Miroslav Lajčák.

 

El a arătat că încă nu a primit analiza din partea Guvernului pe acest subiect. "Ştiu că la Guvern s-a început un proces de evaluare. Decizia nu este la Guvern, după cum probabil vă amintiţi, dar dacă dumnealor vor să facă o evaluare o pot face, însă nu am primit încă nicio informaţie despre stadiul acestei evaluări", a conchis şeful statului.

 

La rândul său, Miroslav Lajcak a subliniat că decizia privind mutarea sau nu a Ambasadei din Israel este dreptul statelor membre, însă a amintit că există rezoluţii potrivit cărora statutul Ierusalimului trebuie să fie negociat între israelieni şi palestinieni şi trebuie respectat de toate statele membre ale Naţiunilor Unite.

 

"Ca preşedinte al Adunării Generale nu am dreptul să comentez acest lucru. Însă vreau să subliniez două lucruri. În primul rând, avem o serie de rezoluţii adoptate de Adunarea Generală şi de Consiliul de Securitate care se ocupă de acest subiect şi aş vrea să vă reamintesc că aceste rezoluţii formează de fapt partea dreptului internaţional. Rezoluţiile spun că statutul Ierusalimului trebuie să fie negociat între israelieni şi palestinieni şi trebuie să rezulte din aceste negocieri şi trebuie respectat de toate statele membre ale Naţiunilor Unite", a punctat Miroslav Lajcak.

 

Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, România a mai fost membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în 1962, 1976-1977, 1990-1991 și 2004-2005.

TAGS : cotroceni iohannis mutare ambasada ierusalim consiliu onu
Comentarii
emil 2018-06-20
ONU, CE, UNESCO, etc sunt organizatii fara raspundere.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
538
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22