Piața Victoriei: 15.000 de protestatari. Ridicări cu duba. Jandarmeria - gaze lacrimogene

Dora Vulcan | 20.06.2018

În preziua sentinței din procesul lui Dragnea, peste 15.000 de oameni scandează în Piața Victoriei "Nu vrem să fim conduşi de hoţi" şi "Dragnea, nu uita, mâine este ziua ta!" Sunt prezente şi trupele speciale ale Jandarmeriei, echipate pentru intervenţie în forţă, iar protestatarii susţin că s-au folosit şi gaze lacrimogene.

Pe aceeași temă

 

Numărul participanților creşte iar circulația a fost blocată pe Bulevardul Kiseleff şi pe Bulevardul Aviatorilor. În acelaşi timp, oamenii s-au strâns să protesteze şi în restul ţării, la Iaşi, Braşov, Timişoara, Sibiu, Cluj, Deva  și Galaţi, scrie Realitatea tv. 

 

Mii de oameni protestează miercuri în toată țara, nemulțumiți de modificarea Codului de procedură penală. Îndemnul de miercuri făcut în parlament de secretarul general al PSD Marian Neacșu ca protestatarii să fie ridicați cu duba a fost pus în aplicare de jandarmerie. Zeci de oameni au fost ridicați de jandarmi și duși cu duba, printre care și un jurnalist străin. Ultima postare a acestuia pe Facebook era despre agresiunile făcute de jandarmi asupra protestatarilor și de faptul că jandarmeria a folosit gaze lacrimogene.

 

 

UPDATE 00.20 -  După eliberarea sa, jurnalistul Paul Arne Wagner a povestit cu umor că a fost ridicat fără motiv, într-o dubă care circula cu viteză și fără să i se închidă bine ușa ”ca-n filmele din SUA”. Jurnalistul spune că i s-a înmânat un proces verbal de care i s-a spus că trebuie semnat ca să scape de amendă. Wagner spune că nu a aflat motivul reținerii sale nici după două ore de reținere.  

 

UPDATE 22:23 Un jurnalist german a fost ridicat de jandarmi și băgat în dubă. „Colegul nostru de la Passport Productions, jurnalistul german Paul Arne Wagner, a fost smuls brutal de langa noi in timp ce filma si aruncat in duba jandarmeriei împreună cu alți protestatari. Nu stim cati au fost ridicați. Nu stim unde i-au dus”, se arată în postarea de pe Facebook a Passport Production.

 

 

Wagner este autorul unui documentar fabulos despre Teleorman intitulat ”Aici nu-l avem decât pe Dragnea”.(documentarul, AICI).

 

 

UPDATE 22.10: Protestatarii au aprins luminițele, iar pe clădirea Guvernului e proiectat cu laser mesajul #Rezist

 

UPDATE 22.08: Dispozitiv de jandarmi în Piața Victoriei (credit: Oana Dobre – Dimofte). În Piața Victoriei toată lumea a cântat Imnul Golanilor și a strigat Jos Comunismul!, transmite G4Media.ro.

 

 

 

UPDATE 22.07: Momentul în care protestatarii se așază pe asfalt pentru a nu mai fi ridicați de jandarmi, la intersecția Bd Aviatorilor cu strada Paris

 

 

 

UPDATE 22.00: Numărul protestatarilor a crescut, proporțional cu tensiunea. Sunt circa 7.000 (estimarea reporterului G4Media). jandamrii continuă să bage oameni în dube

 

 

UPDATE 22.00: Imagini cu jandarmii bagând oamenii în dube:

 

 

 

UPDATE 21.44: Oamenii s-au enervat după ce jandarmii au încercat să degajeze o parte a pieței. Protestatarii s-au așezat pe asfalt, în timp ce jandarmii ridică din când în când câte un manifestant și-l bagă în dubă

 

UPDATE 21:42: Protest masiv și în Brașov, unde mii de oameni au plecat în marș prin centrul orașului

 

UPDAE 21.36: Scutierii ridică tot mai mulți protestatari și îi smulg pur și simplu din mulțime

 

UPDATE 21,32: O nouă busculadă, scutierii devin tot mai agresivi, transmite reporterul G4Media.ro. Au smuls trei protestatari și i-au dus la duba jandarmeriei

 

UPDATE 21.28: Sute de oameni au ieșit în stradă și la Timișoara (video live)

 

UPDATE 21.21: La Cluj, Protestul #Rezist! s-a transformat în #Ajunge!. Oamenii sunt sătui. Detalii pe Actualdecluj.ro

 

UPDATE -  21.30. Două persoane au fost ridicate de jandarmii din Piața Victoriei şi sancţionate cu amenzi în valoare totală de 4.500 de lei pentru instigare la acţiuni violente cu intenţia de tulburare a adunării publice, transmite Digi 24. 

 

 

UPDATE 21.00  - 4.500 de oameni în Piața Victoriei din București, 5.000 la Cluj, 4000 - la Sibiu, într-un marș prin oraș, 1000 - la Iași, 1000 - la Brașov, 300 - Craiova, 250 - Constanța

 

 

 

 

UPDATE 19.44 - Au fost aduși scutierii în Piața Victoriei. Pe Bd Aviatorilor și Șoseau Kiselef traficul a fost blocat. 

 

Circa 2000 de oameni sunt în Piața Victoriei. Tot 2000 de oameni sunt și la Sibiu, transmite DIgi 24. 1000 - Cluj, Iași - 600

 

 

UPDATE 19:30 Numărul participanților a crescut. Peste o mie de oameni protestează, circulația fiind blocată pe Bd. Kiseleff. În zonă sunt numeroși jandarmi, unii dintre ei echipați de intervenție., scrie Hotnews.ro.

 

Câţiva protestatari s-au îmbrâncit cu jandarmii, un lider al manifestanților, Mihai Dide, fiind ridicat de către forţele de ordine. 

 

 Protestatarii au blocat o bandă din carosabilul din zona Muzeului Antipa, după o altercaţie cu poliţiştii de la Rutieră. Cei prezenţi la miting scandează "Jandarmeria apără hoţia!", "Hoţii, hoţii!", "Demisia!", "Ieşiti din casă dacă vă pasă!", "DNA să vină să vă ia!", "Dragnea, nu uita, România nu e a ta, să faci tu ce vrei cu ea", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi", "Să vă fie frică, poporul se ridică", scrie Agerpres. 

 

Tot în zonă, pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa, este amplasată o măsuţă unde se strâng semnături pentru iniţiativa "Fără penali în funcţii publice".

 

Participanţii la protest, oameni de toate vârstele, poată steaguri tricolore, vuvuzele şi strigă mesajele de la o staţie de amplificare amplasată în Piaţa Victoriei. O parte dintre ei sunt prezenţi pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa.

 

La miting sunt prezente echipaje ale Jandarmeriei şi ale poliţiştilor de la Rutieră.

 

 

 Manifestanţii strigă "Hoţii", „Nu cedăm”, ”PSD, ciuma roșie”, „DNA, să vină să vă ia” fiind nemulţumiţi de adoptarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul de procedură penală.

 

Protestatarii au blocat strada din faţa Muzeului Antipa, în prezent circulându-se pe o bandă.

 

Protestul a fost anunțat de comunitatea Facebook „Corupția ucide”: „Azi de la 18.00, în stradă la Victoriei. Aseară a fost un cort evacuat de jandarmi și niște oameni care au dormit pe asfalt. Mai devreme câțiva protestatari au intrat în Parlament și au spus ce trebuia. Diseară, mai mulți. Dacă crezi că trebuie să ne apărăm în fața acestui abuz asupra democrației, libertății și demnității, hai!”

 

  

***

 

 Un protest este anunţat să aibă loc miercuri, în faţa Parlamentului, sub sloganul “Ultimatum pentru Dragnea”, manifestaţia fiind anunţată pe Facebook.

 

Evenimentul este organizat, după ce în spaţiul public au apărut informaţii că ar putea fi începută procedura de suspendare a preşedintelui. Tor miercuri, după ora 18.00, sunt programate proteste în mai multe oraşe, după ce Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, potrivit Agerpres.

 

“ULTIMATUM pentru DRAGNEA! PSD, luaţi aminte, dacă începeţi procedura de supendare a preşedintelui, nu o să mai aveţi unde să vă ascundeţi de poporul român! V-am auzit pe toţi că mergeţi până la capăt, de data asta poporul spune #pânălacapăt. Noi avem ultimul cuvânt! Pe 20 iunie, venim la CASA POPORULUI!”, se arată în descrierea evenimentului de pe Facebook.

 

Protestul ar urma să aibă loc în faţa Parlamentului, de la ora 12.00.

 

Manifestaţia a fost anunţată pe Facebook după ce în spaţiul public au apărut informaţii conform cărora în 20 iunie ar urma să se discute în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului despre suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Şedinţa de plen a fost deja convocată la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, care va prezenta în faţa parlamentarilor stadiul pregătirilor pentru preluarea de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019.

 

Tot miercuri, de la ora 18.00 ar urma să aibă loc alte proteste în mai multe oraşe din ţară, după ce Camera Deputaţilor a adoptat luni seară proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală.

 

Astfel, sunt anunţate proteste la Suceava (în faţa prefecturii), la Iaşi (Piaţa Unirii), la Galaţi (prefectură), la Sibiu (Piaţa Mare), la Baia Mare (prefectură), la Satu Mare (prefectură), la Braşov (prefectură), la Brăila (prefectură), la Ploieşti (prefectură), la Alba Iulia (prefectură), Constanţa (prefectură), Miercurea Ciuc (prefectură), Călăraşi (prefectură), Focşani (Piaţa Unirii), Piatra Neamţ (prefectură), Tulcea (Piaţa Civică), Craiova (prefectură), Piteşti (prefectură), Buzău (prefectură), Târgu Jiu (prefectură), Oradea (prefectură), Botoşani (prefectură), Bacău (prefectură), Vaslui, Târgovişte (prefectură), Arad (prefectură) şi Timişoara (Piaţa Victoriei).

 

Peste trei mii de oameni au protestat marţi seară, la Cluj-Napoca, faţă de modificările la Codul de procedură penală adoptate de Parlament. Oamenii au scandat “Libertate”, “Hoţii”, “Demisia”, “Fără penali”, ”Jos Guvernul”, “Anticipate” sau ”PSD, ciuma roşie”.

 

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat, luni seară, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după mai multe ore de dezbateri. PNL şi USR au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22