Lui Andrei Năstase i se neagă câștigarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului

Redactia | 22.06.2018

Mandatul de primar al Chișinăului, al lui Andrei Năstase, reprezentantul unei alianțe pro-europene, a fost invalidat și de Curtea de Apel, decizia nefiind definitivă. Decizia a provocat ample proteste de stradă împotriva guvernării socialiste din Moldova.

Pe aceeași temă

 

 

 

După comunicarea deciziei instanței de judecată, Andrei Năstase a anunțat că o va contesta. De asemenea, el a chemat oamenii la proteste, care au început de ieri la Chişinău. Invalidarea alegerilor a provocat şi reacţii critice din partea Bruxellesului şi Washingtonului, care au denunţat o evoluţie îngrijorătoare în Republica Moldova.

 

Curtea de Apel Chişinău a respins, după o şedinţă de câteva ore, recursul depus de Andrei Năstase, dar şi de contracandidatul său din turul doi, socialistul Ion Ceban. Prima instanţă nu a confirmat legalitatea alegerilor motivând că ambii candidaţi au chemat alegătorii la urne în ziua alegerilor prin intermediul reţelelor de socializare. Judecătoarea care a examinat dosarul a calificat acest comportament drept agitaţie electorală.

 

Pe de altă parte, Andrei Năstase consideră decizia drept una ilegală şi luată la comanda politică a guvernării. El a anunţat că va contesta hotărârea la Curtea Suprema de Justiţie şi a chemat la acţiuni masive de protest.

 

"Un proces al absurdului, este vorba de o crimă împotriva capitalei, democrației și Republicii Moldova", a declarat Andrei Năstase după pronunțarea deciziei, conform Unimedia.md.

 

Deciziile instanţelor au provocat mai multe acţiuni de protest, ieri şi astăzi, dar şi reacţii din partea Uniunii Europene şi a Ambasadei SUA la Chişinău, care au cerut ca procedurile de recurs să aibă loc într-o manieră transparentă.

 

Opoziţia moldoveană şi mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au acuzat guvernarea că ar sta în spatele deciziei judecătoreşti, întrucât Andrei Năstase este un critic vocal al acesteia. Pe de altă parte, premierul Pavel Filip a negat orice implicare a autorităţilor în luarea deciziei de către instanţă.

 

Nu este clar ce se va întâmpla în continuare dacă justiţia va menţine hotărârile prin care au fost anulate ambele tururi de scrutin, conform observatorilor. Potrivit Codului electoral, în caz de anulare, în decurs de două săptămâni este organizată votarea repetată, cu excluderea candidatului sau candidaţilor care au încălcat legea.

 

Pe de altă parte, un membru al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a făcut referire la un alt articol care prevede că nu sunt organizate alegeri dacă funcţia rămâne vacantă cu mai puţin de un an înainte de alegerile în termen, care ar urma să se desfăşoare în iunie 2019.

 

La Chişinău au fost organizate alegeri anticipate pentru funcţia de primar, după ce fostul edil Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, fiind cercetat într-un dosar de corupţie, pe care el îl consideră orchestrat politic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22