Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


​Erdogan și partidul său conduc detașat în alegeri după numărarea a circa 50% din voturi
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-06-24
International
0

Tayyip Erdogan și partidul său AK de guvernământ au preluat conducerea în alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia duminică, potrivit rezultatelor parțiale preliminare, sporind speranțele președintelui de a-și extinde domnia de 15 ani.

 

 

După numărarea a 60% din voturile exprimate în alegerile din Turcia, Tayyip Erdogan și partidul său AKP, de guvernământ, au preluat conducerea în fața competitorilor politici și sporesc speranțele președintelui să-și extindă cei 15 ani de când se află la conducerea Turciei.

 

La 60% dintre voturi numărate, Erdogan are 57%, cu mult înainte de rivalul său direct, Muharrem Ince, reprezentatul principalului partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CET), secular, care nu a strâns decât 29% din sufragii.

 

Dacă nici un candidat la funcția de președinte nu va câștiga mai mult de 50% la votul de duminică, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 8 iulie.

 

Un oficial al partidului AK a declarat că se așteaptă ca Erdogan să câștige în mod direct alegerile din prima rundă cu cel puțin 51%.

 

În cadrul scrutinului parlamentar, partidul AK are 47%, după 40% din voturi numărate, au afirmat televiziunile locale. CET a avut 19%, iar Partidul Democrat Pro-Kurd (PEP) 9%.

 

Prezența la nivel național a fost ridicată, de aproximativ 87% pentru ambele alegeri, a afirmat televiziunea de stat.

 

Votul de duminică declanșează o nouă președinție executivă puternică, căutată de Erdogan și susținută de o mică majoritate a turcilor într-un referendum din 2017. Criticii declară că vor continua să erodeze democrația în statul membru al NATO și vor consolida regula omului.

 

Votul de duminică confirmă preluarea deplină a puterii executive de către președintele Erdogan și care a fost votată la limită într-un referendu din 2017. Criticii președintelui spun că democrația se va eroda constant în Turcia, care este membră NATO și va duce instaurarea unui regim autocrat.

 

 

TAGS : turcia erdogan alegeri constitutie
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1470
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22