Șeful DIICOT: 4.770 de dosare ar trebui închise dacă intră în vigoare noile Coduri penale

Dora Vulcan | 26.06.2018

Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, susține că peste 4.700 de dosare vor fi închise în cazul în care modificările Codurilor penale intră în vigoare.

Pe aceeași temă

 

 

 Daniel Horodniceanu a vorbit despre „închiderea intempestivă a unui număr de 4.700 de dosare, ca urmare a dispoziției potrivit căreia dosarele în care dacă după un an nu  fost începută urmărirea penală in personam vor trebui închise”. „4.770 de dosare, cred”, a adăugat el, citat de Digi 24.

 

 ”Pentru DIICOT, principala afectare e închiderea intempestivă a 4.770 de dosare ca urmare a dispoziției potrivit căreia dosarele în care după un an nu a fost începută urmărirea penală in personam vor trebui închise, clasate”, a declarat marți Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, despre impactul modificării Codului de Procedură Penală.

 

 Horodniceanu a făcut declarațiile la finalul discuțiilor purtate la Ministerul Justiției cu experții Comisiei Europene pe tema MCV. ”Au fost discuții despre recomandările 3 și 4 ale MCV, modificările celor două coduri, fiecare și-a expus opinia tehnică. Dialogul e tehnic, e pe principii și angajamentele României și pe directivele care trebuie implementate în legislația națională”, a mai spus Horodniceanu, citat de G4Media.ro.

 

Întrebat ce se mai intâmplă cu plângerea penală la adresa premierului Viorica Dăncilă, șeful DIICOT a spus: „Este în lucru. Știu că s-au făcut solicitări pe 6 iunie și așteptăm rezulatele”. Întrebat dacă au fost transmise informaţiile solicitate de la SRI, şeful DIICOT a răspuns: „Din ce ştiu eu, nu au venit răspunsurile, dar trebuie verificat”.

 

Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă privind Codurile penale este exclusă, potrivit preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

 

După ședința comună a grupurilor PSD și ALDE, jurnaliștii au vrut să afle de la președintele PSD dacă rămâne, totuși, posibilă varianta angajării răspunderii Guvernului. „Nu, nu e vorba de asumarea răspunderii. E nevoie de a grăbi procedurile în Parlament”, a declarat Liviu Dragnea.

 

Întrebat ce s-a schimbat de vineri încoace, în condițiile în care nu puțini au fost social-democrații care au vorbit explicit despre variantele OUG și angajarea răspunderii, liderul PSD a spus: „S-a discutat foarte clar să nu mai lăsăm loc la întârzieri. Asta s-a discutat foarte clar și aicea au dreptat, că nu mai are rost să tot lungim, să tot lungim, să tot lungim în condițiile în care au fost dezbateri, totul a fost public, s-a discutat cu argumente, au fost consultări cu toate ONG-urile care au venit acolo, cu alte instituții din statul român. Până la urmă este o comisie parlamentară care trebuie să încheie un raport”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22