Șeful diplomației franceze: De la preluarea puterii, PSD împiedică justiția să ancheteze politicieni

Redactia | 28.06.2018

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a spus în fața Parlamentului francez că România se alătură Ungariei și Poloniei în rândul „proiectelor ileberale care pun sub semnul întrebării valorile fundamentale ale UE”, relatează G4Media.ro

Pe aceeași temă

 

 

Pe lângă criticile aduse atacurilor coaliției PSD-ALDE la justiție, ministrul de Externe francez a amintit și de recenta condamnare de trei ani și jumătate cu executare primită de „președintele Parlamentului, Liviu Dragnea”.

 

Jean-Yves Le Drian este primul înalt oficial european care alăturează România, Poloniei și în Ungariei în rândul statelor iliberale, consemnează G4Media.

 

În cadrul audierii sale în Parlamentul francez, Le Drian s-a referit la provocările la adresa UE de „creșterea în estul Europei a proiectelor iliberale care pun sub semnul întrebării unele valori fundamentale și principii de funcționare a proiectului european”.

 

După ce a relatat succint situația din Polonia și Ungaria, ministrul francez de Externe a vorbit despre ”evoluțiile preocupante din România”.

 

”De la venirea la putere, coaliția PSD-ALDE n-a încetat să caute contestarea sau împiedicarea procedurilor judiciare care vizează clasa politică. Săptămâna trecută, președintele Parlamentului și al PSD, dl Dragnea, a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu. O altă evoluție neliniștitoare o reprezintă procesul de destituire a Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA. Președintele Iohannis a fost constrâns de Curtea Constituțională să o destituie înainte de terminarea mandatului, președintele fiind total opus liniei inițiate de dl. Dragnea”, a subliniat ministrul francez de Externe.

 

La finalul prezentării despre cele trei state din est, ministrul Jean-Yves Le Drian le-a spus parlamentarilor francezi că ”trebuie să menținem dialogul cu aceste țări, dar în același timp trebuie să rămânem fermi în apărarea principiilor noastre europene și (să le transmitem – n.r.) că apartenența la UE nu conferă doar drepturi, ci și îndatoriri”.

 

Reamintim că 12 state aliate au transmis astăzi un apel către autoritățile române ”să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”.

 

Săptămâna trecută, fostul vicepreședinte american Joe Biden a criticat, într-un discurs ținut la Copenhaga, ”șarlatanii și demagogii care exploatează fricile oamenilor și dau vina mereu pe alții”. ”Acum sunt imigranții, outsider-ul, celălalt”, a declarat Biden, făcând referire directă la Ungaria, România și Polonia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22