Vlad Alexandrescu acuză guvernul că a trădat interesele României în cazul Roșia Montană

Dora Vulcan | 02.07.2018

Senatorul USR Vlad Alexandrescu, prezent la Manama, unde s-a luat decizia amânării includerii sitului de la Roșia Montana în patrimoniul mondial al UNESCO a acuzat luni guvernul că a trădat interesele României.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 ”Toate șansele erau de partea noastră. ICOMOS dăduse o recomandare de includere a Roșiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial, toate statele aveau de gând să voteze pentru includere, nimeni neavând nimic de obiectat în acest sens. Nimeni, în afară de... România”, a scris fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu pe pagina sa de Facebook. 

 

”Ce a făcut guvernul a fost să trimită pe secretarul de stat de la Ministerul Culturii, Răzvan Rab, pentru a negocia o amânare a votului pe Roșia Montană. Ce a făcut acesta a fost să le spună membrilor comitetului că guvernul român dorește amânarea votului pentru că România ar putea pierde 4 miliade dolari în procesul de arbitraj contra RMGC (o minciună repetată obsesiv în ultimele luni).

 

Discuții purtate pe holuri, în pauze, departe de urechile delegației Parlamentului României. Oare de ce?

 

Planul lor a reușit, din păcate. Interesele unor corporații și ale unei clase politice vândute încă de acum 20 de ani au fost mai importante decât interesul național.

 

Amânarea votului pe motivul procesului de arbitraj înseamnă mulți, mulți ani de zile, șansele salvării Roșei scăzând cu fiecare zi care trece.

 

Este cel mai rușinos moment al României de când este membră UNESCO. Toate celelalte state ale lumii duc o negociere acerbă în aceste zile astfel încât monumentele lor să fie incluse în Lista UNESCO, iar fiecare reușită este întâmpinată cu aplauze și urale.

 

În opoziție cu lumea civilizată, se află România. Singurul stat care a militat pentru ca monumentul său să NU intre în această listă.

 

Un stat acaparat de o gașcă de ticăloși care nu dau doi bani pe importanța patrimoniului. Tot ce vor e să ne lase naibii în pace UNESCO cu ideile lor, să facem un crater peste Roșia Montană ca să își poate umple ei buzunarele. Normal că și restul statelor știu acest lucru, nu toți sunt la fel de "profesioniști" precum guvernul nostru.

 

Și așa vom fi cunoscuți de acum înainte, cei care își vând patrimoniul pentru bunăstarea politicienilor lor.

 

Ceea ce ați săvârșit voi aici, membri și reprezentanți ai Guvernului, se numește trădare. Ați acționat astfel încât patrimoniul nostru să fie redus la un crater în viitorul apropiat. Iar asta nu va rămâne fără consecințe, vă promit!

 

Din fericire, prin faptul că aici, în Bahrain, am fost prezent și că am putut lucra cu oameni care m-au ajutat din toate părțile României și cu experți internaționali, am reușit să obținem eliminarea unei părți monstruoase din propunerea de amendament lucrată de Guvern, anume că România nu ar fi putut reveni cu acest dosar la UNESCO înainte ca arbitrajul internațional de la Washington să se termine, ceea ce ar fi avut drept efect practic anularea dosarului (în 3 ani, expiră recomandarea ICOMOS pentru dosarul depus, or procesul poate dura 7-8 ani)

 

Am reușit de asemenea să fie inclusă mențiunea specială că România trebuie să pună în operă măsurile necesare pentru a asigura protecția și managementul potențialei valori universale excepționale a sitului Roșia Montană, așa cum au fost identificate de ICOMOS, și că România va lucra în acest scop în strânsă cooperare cu organizațiile consultative.

 

A fost până acum o călătorie lungă. Începută cu mulți ani în urmă de un număr mic de activiști, singuri împotriva intereselor corporațiilor și a unei întregi clase politice, dusă mai departe de cei care li s-au alăturat pe parcurs, până am ajuns să fim zeci de mii în stradă. Fiecare acțiune a fiecăruia dintre noi a fost ca un pas înainte pe acest drum, un pas mai aproape de acest moment.

 

Vă mulțumesc tuturor celor care ați dedicat o parte din viața voastră pentru acest scop. Mulțumesc echipei mele de pe vremea ministeriatului meu din 2015-2016 pentru ajutorul dat când am înscris Roșia Montană pe lista indicativă UNESCO și celor care au continuat procedura înscrierii după.

 

Vă promit că vom merge mai departe!”

 

Includerea localităţii Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost amânată, luni, după dezbaterile de la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care are loc în perioada 24 iunie - 4 iulie, la Manama, în Bahrain. UNESCO a amânat duminică să discute dosarul privind includerea Roșiei Montane în patrimoniul Mondial, la cererea expresă a Guvernului român, susține fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22