Săptămână decisivă pentru relațiile comerciale UK-UE post-Brexit

Redactia | 03.07.2018

Premierul britanic, Theresa May, va discuta cu omologii săi din Germania, Angela Merkel, și Olanda, Mark Rutte, înainte de stabili în cadrul cabinetului de la Londra ce tipuri de legături comerciale vor avea UE și Regatul Unit după Brexit, relatează AFP.

Pe aceeași temă

 

 

Theresa May urmeaza sa se intalneasca cu Merkel si Rutte inainte sa-si reuneasca membrii Cabinetului, vineri, si sa incerce sa depaseasca divergente intre eurosceptici si eurofili cu privire la viitoarele legaturi economice intre regat si Uniune.

 

Cu mai putin de noua luni inainte de Brexit, prevazut la sfarsitul lui martie 2019, Guvernul britanic inca nu a spus cum isi vede viitoarea relatie cu UE.

 

In cadrul unui summit la Bruxelles, la sfarsitul saptamanii trecute, liderii europeni au avertizat-o pe May ca timpul preseaza in obtinerea unui acord si si-au accelerat pregatirile in eventualitatea unui esec al negocierilor.

 

Asupra lui May se exercita presiuni si in Regatul Unit.

 

Un influent eurosceptic din tabara conservatoare, Jacob Rees-Mogg, a avertizat-o luni ca ar trebui sa-si respecte angajamentele, altfel risca o prabusire a Guvernului.

 

Rees-Mogg, care reprezinta sustinatorii unei rupturi clare cu UE, a fost criticat din cauza acestor declaratii de membri ai Partidului Conservator care vor sa pastreze legaturi privilegiate cu Uniunea.

 

"Sustinatorii unei drepte ideologice sunt minoritari, in pofida zgomotului pe care-l fac, si ar trebui sa taca", l-a apostrofat secretarul de stat insarcinat cu Afaceri Europene Alan Duncan.

 

Guvernul este hotarat sa implementeze rezultatul referendumului din iunie 2016 in favoarea Brexitului, a declarat un purtator de cuvant al Guvernului.

 

"Premierul a expus ceea ce vrea sa realizeze, adica parasirea pietei unice, parasirea Uniunii Vamale, parasirea Curtii Europene de Justitie si libertatea de a semna si de a incheia acorduri comerciale peste tot in lume", a spus el.

 

Theresa May a discutat joi, la Bruxelles, cu liderii irlandez Leo Varadkar si spaniol Pedro Sanchez.

 

Ea s-a intalnit anterior, la Londra, cu presedintele Consiliului European Donald Tusk si cu premierul grec Alexis Tsipras.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22