UDMR anunță că nu votează abuzul în serviciu și dezincriminarea neglijenței și se abține

Redactia | 03.07.2018

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a declarat în timpul dezbaterii modificarilor PSD-ALDE-UDMR ale Codului penal adoptate în Comisia Iordache, că grupul UDMR se opune abrogării articolului care definește neglijența în serviciu și dezincriminării parțiale a abuzului în serviciu.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Grupul UDMR nu poate fi de acord cu abrogarea neglijenței în serviciu. La abuz în serviciu, (pe lângă ceea ce afirmă Curtea Constituțională în cele două decizii - n.r.) s-au adăugat două chestiuni. (Se referă în continuare la faptul că nu se aplică decât pentru familie și la scăderea pedepsei pentru această infracțiune - n.r.) Cu aceste două chestiuni adăugate, grupul UDMR nu poate fi de acord. Vom vota cele două amendamente care ar rezolva aceste două chestiuni. Dacă aceste lucruri nu se întâmplă, grupul UDMR nu va putea susține inițiativa legislativă."

 

Cu toată poziția această opoziție, Codul penal a fost adoptat în plenul Senatului.

 

Amintim că UDMR a avut propria propunere de articol la abuzul în serviciu și s-a abținut de la vot în comisie când s-a adoptat varianta PSD. Aceasta este însă foarte similară cu cel al PSD, exceptând pragul valoric, ceea ce contrazice ceea ce a afirmat Cseke Attila.  

 

Ce propunea deputatul UDMR Marton Arpad, în Comisia Iordache:

 

"(1) Fapta funcționarului public care, cu scopul de a obține pentru sine sau pentru soț, rudă sau afin de până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, și prin aceasta cauzează o pagubă materială gravă sau o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, dacă fapta nu îndeplinește elementul constitutiv al alte infracțiuni, se pedepsește cu închisoare de la 2-5 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu intenție, prin încălcarea unor dispozițiiexprese dintr-o lege, ordonanța de urgență sau ordonanța de guver, ingradește exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situație de inferioritate pe temei de rasă, naționalitate, origine etnice, limba, religia, sex, orientare sexuală, apartenență politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontencioasă sau infecție du HIV/SIDA.

(3) Dispozițiile alineatelor (1) și (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării, sau adoptării actelor normative." 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22