Spania: Problema migrației este cel mai puternic dizolvant al UE. Schengen în pericol

Redactia | 15.07.2018

Spatiul european Schengen de libera circulatie a persoanelor "incepe sa dispara" sub presiunea imigratiei, a avertizat ministrul de Externe spaniol, socialistul Josep Borrell, intr-un interviu acordat cotidianului El Pais, citat de AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Din nefericire, Schengen incepe sa dispara. Pe usa din spate si in mare secret, Franta, Germania si Italia au restabilit controalele la frontiere din cauza crizei imigratiei", a apreciat Borrell.

 

Italia si ministrul sau de Interne, Matteo Salvini, refuza cu regularitate sa primeasca migranti salvati de pe mare in largul coastelor sale, solicitand ca acestia sa fie redistribuiti intre alte state membre ale Uniunii Europene. Si in alte tari, linia dura in domeniul imigratiei castiga teren, odata cu ascensiunea partidelor de extrema dreapta, comenteaza AFP.

 

Spania a acceptat, de la venirea la putere, la 1 iunie, a socialistului Pedro Sanchez, sa primeasca in porturile sale mai multe vase ale unor organizatii guvernamentale refuzate de Italia, indeosebi nava Aquarius, la jumatatea lunii iunie.

 

"Pana acum, dreapta dura si-a impus linia. Meritul Spaniei este ca a marcat o turnura in dezbaterea privind migratia odata cu episodul Aquarius", a apreciat Borrell. Seful diplomatiei spaniole, fost presedinte al Parlamentului European, crede totusi ca, daca Italia "opteaza pentru o inasprire a politicii privind migratia, aceasta poate duce la dezintegrarea Europei".

 

"Problema migratiei este cel mai puternic dizolvant al UE. Ea poate provoca o criza chiar mai grava decat cea a euro", care a afectat economia Uniunii la inceputul anilor 2010 si a lovit dur tarile din sudul Europei, intre care si Spania, a mai spus Borrell. "O criza economica poate fi rezolvata cu resurse financiare si cu schimbari institutionale, dar problemele imigratiei sunt mai profunde: afecteaza valori, identitati, culturi, capacitatea de asimilare a societatilor", a apreciat ministrul de externe spaniol.

 

Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratii (OIM), 61.557 de migranti au ajuns in Spania de la inceputul anului, iar 1.422 si-au pierdut viata sau au fost date disparute in Marea Mediterana. Grecia este principala poarta de intrare pentru migranti, urmata de Spania si Italia, aminteste France Presse.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22