Dragnea neagă că se pregătește OUG de amnistie și grațiere. Toader ar fi refuzat s-o semneze

Redactia | 16.07.2018

Pe fondul informațiilor tot mai insistente din media că Guvernul va adopta în ședinta de marți o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, Liviu Dragnea a negat vehement. Potrivit surselor g4Media, ministrul justiției Tudorel Toader ar fi refuzat să semneze ordonanța, la fel și cei trei secretari de stat.

Pe aceeași temă

 

Într-un mesaj transmis Digi24, Liviu Dragnea susține că Executivul nu va adopta o asemenea ordonanţă.

 

,,I-am întrebat pe doamna premier şi pe domnul ministru al Justiţiei dacă există vreo intenţie de adoptare a unui OUG de graţiere pentru şedinţa de Guvern de mâine. Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spaţiul public.", se arată în mesajul transmis de Liviu Dragnea.

 

Ordonanța de Urgență privind amnistia și grațierea ar fi urmat să fie adoptată în ședința guvernului de marți, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse oficiale.

 

Potrivit acestora, ar urma să fie amnistiate toate faptele pedepsite cu închisoarea până la un anumit număr de ani, cu excepția infracțiunilor comise cu violență. Unele surse vorbesc de un număr de ani suficient de generos cât să scape cât mai mulți dintre politicienii cu probleme penale, alții avansează chiar zece ani.

 

 

Ultimele informații obținute de G4Media.ro arată că nici unul din ceilalți trei secretari de stat de la Ministerul Justiției nu a vrut să-și asume semnarea acestei OUG, la fel ca și ministrul Tudorel Toader, ceea ce l-a determinat pe liderul PSD să bată în retragere.

 

Potrivit specialiștilor consultați de G4Media.ro, o Ordonanță de Urgență poate fi trimisă la Monitorul Oficial spre publicare și fără semnătura de la Ministerul Justiției, dacă ministerul nu figurează printre inițiatori. Un OUG pe amnistie și grațiere ar putea fi inițiat, de pildă, de Ministerul de Interne, dacă Guvernul dorește să sară MJ din procedura de adoptare, arătau luni după-amiază pentru G4Media.ro sursele citate.

 

Însă, potrivit surselor G4Media.ro, aparatul guvernamental ar fi informat-o luni seară pe premierul Viorica Dăncilă că, dacă Ministerul Justiției nu este inițiator în această chestiune a amistiei și grațierii, nici un alt minister nu poate fi inițiator. Cu alte cuvinte, a picat varianta ca, dacă Ministerul Justiției se opune, OUG să fie inițiat de Ministerul de Interne.

 

Anterior, ministrul Tudorel Toader a declarat luni că la Ministerul Justiţiei nu există în dezbatere sau avizare o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea.

 

Şi purtătorul de cuvânt al ALDE, Varuajan Vosganian,a susţinut că Executivul din care partidul său face parte nu va trece nicio ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, dar a adaugat ca “Dacă se va da, nu eu sunt cel pe care trebuie să îl întrebaţi. Noi nu vă putem răspunde la întrebarea dacă cineva o va iniţia sau nu. Nu noi suntem iniţiatorii unei astfel de OUG”.

 

Cu o zi înainte de ședința de guvern de marți, Tudorel Toader s-a dus la Guvern unde s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă. Ministrul Justițiției a evitat să răspundă la întrebările referitoare la OUG pe amnistie și grațiere: „Eu am mai răspuns la această întrebare. Să nu vorbim despre situații ipotetice. Nu avem așa ceva în Ministerul Justiției nici în dezbatere, nici în avizare. În momentul acesta nu se pune o astfel de problemă”.

 

Liderii coaliției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au avut la ora 12:00 o discuție în biroul șefului Camerei Deputaților, informează Antena 3. Printre temele de discuție sunt două subiecte importante: posibila suspendare a lui Klaus Iohannis și o posibila OUG privind amnistia și grațierea.

 

La discuțiile de luni de la Guvern s-au mai aflat și ministrul de Interne, Carmen Dan, și ministrul Culturii, George Ivașcu.

 

Dacă OUG-ul nu va fi adopotat marți, acest lucru nu se mai poate întâmpla până la sesiunea din toamnă a Parlamentuui. Guvernul poate adopta OUG doar pe durata sesiunii extraordinare parlamentare, adică cel târziu până joi, 19 iulie, când este ultima zi a sesiunii extraordinare, dată stabilită prin hotărâri ale conducerilor celor două camere.

 

În cazul în care Guvernul dorește totuși să adopte o Ordonanță de Urgență în afara sesiunii parlamentare extraordinare, Senatul și Camera Deputaților trebuie convocate de urgență în termen de cinci zile. Altfel, OUG-ul nu intră în vigoare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22