Întâlnirea dintre Iohannis și Dăncilă s-a încheiat. Urmează mâine OUG privind amnistia?

Redactia | 18.07.2018

Premierul Viorica Dăncilă a avut miercuri o întrevedere de 40 minute cu șeful statului, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Invitația președintelui a venit pe fondul adoptării unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului privind amnistierea și grațierea unor fapte penale.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre președinția UE, pe care România o va deține anul viitor, precum și despre prioritățile guvernului în acest dosar. Comunicatul oficial al guvernului nu enunță nici o altă temă de discuție, precum justiția sau economia.

 

Comunicatul oficial al Guvernului Dăncilă:

 

Azi, 18 aprilie, Prim-ministrul României Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu Președintele Klaus Werner Iohannis, în cadrul căreia au fost abordate aspecte legate de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, atât în ceea ce privește stadiul pregătirii dosarelor și a temelor de interes, cât și referitor la aspectele tehnice, de infrastructură și program.

 

Au fost trecute în revistă prioritățile incluse în Programul de lucru al Președinției Române la Consiliul UE și s-a discutat pe marginea calendarului acțiunilor pe care Guvernul are în vedere să le organizeze în prima parte a anului viitor.

 

În context, a fost evidențiat obiectivul României de a contribui, de o manieră constructivă, la definirea și promovarea interesului comun european, la asigurarea unității și coeziunii între statele membre precum și la reapropierea cetățenilor de Uniunea Europeană.

 

Prim-ministrul a prezentat, totodată, principalele obiective pe care România și le va asuma, în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, în raport cu o serie de dosare europene majore și a reafirmat angajamentul Guvernului de a contribui activ pe durata mandatului la identificarea unui consens, la luarea unor decizii importante cu privire la temele și dosarele aflate pe agendă, precum și nevoia de a asigura un răspuns adecvat la noile realități și provocări cărora Uniunea și statele membre trebuie să le facă față.

 

Iohannis şi Dăncilă s-au întâlnit ultima dată în 15 mai, discuţiile vizând memorandumul Executivului privind relocarea ambasadei României în Israel şi în contextul în care Iohannis i-a cerut de mai multe ori premierului să demisioneze pentru "a face loc unor oameni responsabili şi competenţi".

***

Întâlnirea s-a desfășurat între ora 10:30 și 11:10, discuția durând aproximativ 40 de minute. Urmează ca Președinția să dea publicității un comunicat de presă. Același lucru este așteptat și din partea Guvernului.

 

Desi a chemat-o la Cotroceni, Iohannis nu a anuntat oficial motivul sau subiectele de discutie. Asa ca o anumita parte a presei a speculat ca ar fi vorba despre o reconciliere impusa de Bruxelles, pe modelul pactului de coabitare dintre Traian Basescu si Victor Ponta, mai ales ca Romania va prelua in curand presedintia Consiliului UE.

 

Secretarul adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu, a comentat miercuri dimineață întâlnirea care va avea loc între premierul Dăncilă și președintele Iohannis.

 

„Din păcate, nu cred că vom avea un dialog instituțional. Nu pot să cred că dl Iohannis devine înțelept peste noapte și trebuie să purtăm noi un dialog instituțional. După ce ai cerut premierului Dăncilă de șapte ori demisia, în timp ce Orban, omul tău de partid, i-a făcut plângere penală la DIICOT pentru trădare de țară, după ce ai atacat toate legile promovate de alianța PSD-ALDE, după ce ne-ai înjurat de la tribuna oficială a Cotroceniului, după ce ai citit 32 de zile decizia CCR, sfidând toată România și tot electoratul PSD, vii tu și îl inviți pe premier la o cafea ca să vorbești despre președinția Consiliului Europei? Exclus. Eu cred că dl Iohannis trebuie să plece urgent în Filipine sau unde se duce el. (...) Vrea să știe dacă pregătim sau nu ordonanța și pentru asta o cheamă pe dna Dăncilă”, a spus Ștefănescu, la Antena3.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22