Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


​CE vrea amendarea României cu 1,8 mil. euro plus 21.000 euro/zi pentru neconformare
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-07-20
Actualitate Interna
2

Comisia Europeană a solicitat în cazul României, pentru că a întârziat adoptarea directivei privind spalarea banilor, o amendă de 1,8 milioane euro plus 21.000 euro/zi pentru fiecare zi de întârziere, anunță G4Media.ro, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand.

 

 

Comisia a propus această sancțiune financiară joi, când a trimis România în judecată în fața Curții Europene de Justiției pentru neimplementarea directivei (CJUE), iar decizia finală privitoare la amendă va fi luată de CJUE, scrie G4Media.ro.

 

Termenul pentru transpunerea de către statele membre în legislațiile lor naționale a celei de A patra directive privind combaterea spălării banilor a fost 26 iunie 2017. În ceea ce privește România, proiectul de lege pentru transpunerea directivei, realizat de Guvern, este în parlament și va fi luat în discuție abia în sesiunea din toamnă.

 

Cu toate că a avut la dispoziție o sesiune extraordinară de aproape 3 săptămâni, parlamentul a ignorat complet acest proiect, deși era iminentă amendarea României pentru nerespectarea legislației europene. În schimb, Parlamentul a trecut la foc automat proiecte extrem de controversate, precum Codul Penal.

 

Comisia Europeană a trimis joi România și Grecia în fața Curții de Justiție a UE pentru neîndeplinirea obligației de a transpune în legislația lor națională cea de a patra directivă privind combaterea spălării banilor, potrivit unui comunicat de presă al executivului european.

 

****

 

"Spalarea banilor si finantarea teroristilor afecteaza Uniunea Europeana ca un intreg. Nu ne permitem sa lasam orice tara membra sa fie veriga slaba. Spalarea banilor intr-o tara poate si deseori chiar duce la infractiuni in alte tari membre. Tocmai de aceea solicitam tuturor statelor membre sa urmeze pasii necesari pentru a opri spalarea banilor, si, prin urmare, sa taie fondurile teroriste.

Vom continua sa urmarim indeaproape si in mod prioritar punerea in aplicare a acestor norme UE de catre statele membre", a declarat Vera Jourova, comisarul european pe Justitie.

 

Statele membre aveau termen pana pe 26 iunie 2017 sa transpuna in legislatia nationala directiva europeana privind combaterea spalarii banilor.

 

"Neimplementarea la timp a acestei directive ne duce direct spre Curtea de Justiție a UE și plata unor sancțiuni foarte mari. Ar fi prima dată în istoria noastră de membru UE când am fi obligați să plătim sancțiuni. 11 ani am reușit să evităm o asemenea contraperformanță. Și mai grav este că o asemenea condamnare ar putea veni în perioada exercițiului de către România a Președinției Consiliului UE din 2019. Eu am atras în mod repetat atenția factorilor decizionali din zona afacerilor europene, însă fără rezultat. Am spus în mod repetat că o Ordonanță de Urgenţă ne-ar fi salvat și ar fi creat premisele clasării acestui dosar", a declarat Horaţiu Radu, fostul agent al României la Curtea de Justiţie a UE.

 

 Prevederile din directiva ar consolida regulile existente deja prin:

 

 - consolidarea obligatiei de evaluare a riscurilor pentru banci, avocati si contabili;

 

- stabilirea unor cerinte clare privind transparenta cu privire la proprietatea beneficiara pentru companii;

 

- facilitarea cooperarii si a schimbului de informatii intre unitatile de informatii financiare din diferite state membre pentru a identifica si urmari transferurile suspecte de bani, astfel incat sa poata fi prevenite si detectate infractiunile de spalare de bani sau finantarea terorismului;

 

- stabilirea unei politici coerente fata de tarile din afara UE care au norme incomplete de combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului;

 

- consolidarea competentelor de sanctionare ale autoritatilor competente.

 

Privind aceasta directiva europeana, Comisia Europeana a declansat proceduri de infringement, pentru necomunicarea masurilor de transpunere a directivei, impotriva a 20 de state membre. 3 state se afla in faza de sesizare a instantelor; 9 se afla in stadiul motivarilor, iar alte 8 tari se afla in stadiul scrisorilor formale de instiintare.

 

 Intre timp, majoritatea statelor membre au adoptat legile relevante. Comisia analizeaza acum cu atentie daca legile transpun integral dispozitiile directivei privind combaterea spalarii banilor, inainte de a decide daca opresc sau nu procedurile initiate impotriva tarilor membre.Oficial: Comisia Europeană cere amendarea României cu 1,8 milioane de euro plus 21.000 de euro zilnic pentru fiecare zi în care nu transpune directiva privind spălarea banilor. Parlamentul a ignorat proiectul de lege

TAGS : comisia europeana directiva impotriva spalarii banilor amenda
Comentarii
DADIANA 2018-07-20

asta ştiu să facă occidentalnicii rapaci , colonialişti : să ne jupoaie pe noi ca să se îmbuibe ei . ăsta este rezultatul înhăitării cu astfel de potăi .
Sorin 2018-07-20
Pai sa plateasca Draqnea, Veiorica si sparlamentarii psd, litere mici. Pot sa contribuie si bugetarii, pensionarii si asistatii sociali, sa-si doneze toti galetile primite la alegeri.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1770
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22