Marius Iacob, fost adjunct al lui Kovesi, și-a înscris candidatura la șefia DNA

Dora Vulcan | 23.07.2018

Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA, și-a depus luni candidatura pentru șefia parchetului anticorupție.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE - :Și-au mai depus candidatura Elena Grecu, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, n prezent şef serviciu în structura centrală a DNA și Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Lazăr este procurorul care a decis, în 2013, neînceperea umrăririi penale împotriva fostului premier Victor Ponta pentru acuzația de plagiat. El a fost propus pentru această funcția pe care o ocupă în 2015 de ministrul Justiției de la acea dată, Robert Cazanciuc.

 

Iacob a ajuns la sediul ministerului Justiţiei pentru a-şi depune dosarul de candidatură la şefia Direcţia Naţionale Anticorupţie. „Mi-am depus candidatura și nu fac alte comentarii”, a declarat Iacob, citat de Digi 24. 

 

Ora 16.00 este termenul limită de depunere a candidaturilor.

 

În ultimele luni, Marius Iacob a fost subiectul unor acțiuni disciplinare declanșate de Inspecția Judiciară, alături de Laura Codruța Kovesi.

 

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat pentru 5 septembrie audierea procurorului-şef adjunct al DNA. El este acuzat de Inspecţia Judiciară că a încălcat mai multe dispoziţii, delegând un procuror şef serviciu, respectiv Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA în procesul civil având ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA.

 

Inspecţia Judiciară a anunţat în 4 mai că a început acţiunea disciplinară faţă de procurorul Marius Constantin Iacob, adjunct al şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, pentru nerespectarea dispoziţiilor procurorului ierarhic superior, date în scris şi în conformitate cu legea, precum şi pentru nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor sau deciziilor cu caracter administrativ, dispuse în conformitate cu legea de către conducătorul parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ, prevăzute de lege sau regulamente.

 

Potrivit IJ, procurorul Marius Iacob a desemnat-o pe Carmen Simona Ricu să reprezinte DNA la judecarea cauzei având ca obiect suspendarea executării ordinului procurorului şef al DNA privind suspendarea procurorului Mihaiela Moraru Iorga, încălcând astfel Ordinul procurorului general privind participarea procurorului în cauzele civile, care limitează participarea procurorilor DNA în anumite tipuri de cauze civile şi, pe de altă parte, impun participarea în toate celelalte cauze civile, inclusiv cele care privesc activitatea parchetelor militare, a procurorilor din cadrul parchetelor de pe lângă instanţe şi de la Biroul de reprezentare al Serviciului judiciar civil din cadrul Secţiei judiciare a Parchetului instanţei supreme.

 

De asemenea, procurorul Marius Iacob ar fi încălcat şi Regulamentul de ordine interioară al DNA, care reglementează limitativ atribuţiile consilierului juridic al DNA, fără să existe posibilitatea substituirii acestuia în faţa instanţelor de judecată de un procuror din aceeaşi structură.

 

Marius Iacob este procuror şef adjunct al DNA din 10 iunie 2013, anterior fiind şeful Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi prim-adjunct al procurorului general al României (27 iunie 2011 – 1 octombrie 2012).

 

Marius Iacob a fost, din 1994 până în 1997, procuror criminalist la Parchetul Judecătoriei Sector 6, apoi la Parchetul Tribunalului Bucureşti, până în 2003 când a fost numit prim-procuror adjunct, funcţie pe care a ocupat-o până în 2006, cu o întrerupere în perioada 30 mai 2005 – 20 februarie 2006, când a fost director general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Începând din 20 octombrie 2006, Marius Iacob a fost procuror şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din PICCJ, până în 2013.

 

Context

 

 

Florentina Mirică, anchetatoarea lui Tobă și Oprea, și-a depus candidatura pentru șefia DNA

 

Luni, în ultima zi în care procurorii îşi pot depune candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA, a apărut primul procuror care și-a anunțat candidura la șefia DNA: procurorul anticorupție Florentina Mirică, transmite Digi 24.

 

Mirică a fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea și în prezent instrumentează dosarul CNAS, care vizează 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu, scrie Digi 24. Aceștia au fost trimiși în urmă cu zece zile în judecată. Mirică a mai instrumentat și dosarul lui Gabriel Oprea și pe cel al fostului ministru de Interne Petre Tobă. De asemenea, Florentina Mirică a anchetat marile dosare în care au fost judecați judecători sau procurori de renume, scrie stiripesurse.ro.

 

 

Tot stiripesurse scrie că procurorul Florentina Mirică ar fi avut o evoluţie spectaculoasă în carieră după ce ar fi oferit DNA informații despre prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, Nelu Carpen, cu care era coleg și  că mai întâi a făcut o vizită de curtoazie la DNA, unde a povestit tot ce ştia despre şeful său, Nelu Carpen, care ulterior a fost arestat împreună cu doi avocaţi. Pe atunci, la şefia DNA se afla Daniel Morar, mai scrie stiripesurse. Ulterior, procurorul General al României a detaşat-o pe Florentina Mirică la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Apoi, odată rezolvată speţa cu Carpen, Daniel Morar i-ar fi cerut procurorului General al României, Laura Codruţa Kovesi, să o detaşeze pe Florentina Mirică la structura centrală a DNA, pentru ca apoi, în 2014, în mandatul lui Kovesi, să fie numită în fruntea serviciului de combatere a corupţiei în rândul magistraţilor.

 

 

 De-a lungul timpului, ea a instrumentat mai multe dosare importante (sursa Ziare.com).:

  • al judecătorului Stan Mustață,
  • al afaceristului Dinel Staicu - „Șpagă pentru achitare”,
  • al fostului boxer Rudel Obreja - „Spagă la Curtea Supremă”,
  • al afaceristului Catalin Chelu - „Mită la MAI”,
  • al judecătoarelpr Antonela Costache și Viorica Dinu - „Rețeaua judecătoarelor de la Tribunalul București”
  • al judecătoarei Veronica Cârstoiu - „Regina șpăgii din justiție".

 

 

Florentina Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care, în urmă cu două luni, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer respectarea independenței justiției, amintește Digi 24.

 

 

 

Context

 

Tudorel Toader: Numirea la șefia DNA nu se va face ca în trecut, prin troc politic 

 

 

Ministrul Justiției Tudorel Toader crede că lipsa  candidaților la șefia DNA denotă faptul magistrații ar fi înțeles că numirea nu se va mai face ca în trecut, prin înțelegere politică sau troc. 

 

 ”Nu știu nici eu (de ce nu sunt candidați-nr), dar nu uitați că numirile precedente au fost realizate uneori pe baza unei înțelegeri politice, să nu zic un troc politic. Gândiți-vă la ultima numire (a Laurei Codruța Kovesi-nr), nu a fost procedură, nu a fost concurență și nu v-ați alarmat că nu sunt mulți înscriși. Altădată numirea s-a făcut în detrimentul unui aviz negativ al CSM.  Cred că unii dintre procurorii au această părere că numirea se va face ca în precedent pe baza unor înțelegeri. Vă asigur că nu va fi așa ceva. Pe de altă parte, cine vrea să fie șef la DNA, nu cred că nu sunt doritori, știu foarte biine realitatea de acolo, mai bine decât mine și dvs, își dau seama de cât de multă muncă este necesară pentru a face DNA funcțională. Prin urmare, acestea sunt, după părerea mea, motivele rezervei în înscrierea candidaturilor. Mai avem însă ziua de astăzi când cred că vom avea candidați”, a spus Toader, citat de Hotnews.ro și Digi 24.ro.

 

Ministrul a mai susținut că viitorul șef al DNA are misiunea de a face ca Direcția să reintre în ”normalitate”, în condițiile în care sunt sute de achitări în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție. ”La Constanța, spuneam că ar fi normal să cunoaștem nu numai victimele, cei care au fost trimiși în judecată, arestați, ținuți în pușcărie, după aceea achitați, poate nu ar fi lipsit de interes să cunoaștem și procurorii care au trimis în judecată. Imaginați-vă ce însemnă să ai un dosar pennal cu un inculpat reținut, condamnat chiar în primă instanță, după care judecătorii, să spună în apel fapta nu există. Păi atunci de ce l-ai anchetat, dacă nu există fapta?”, a comentat el.

 

Tudorel Toader a spus că procurorii ar trebui să facă anchete doar în condițiile legilor penale. "În condițiile Codului Penal, a Codului de Procedură penală și evident a legilor speciale, și nu în baza protocoalelor care adaugă pe lângă lege", a conchis ministrul.

 

 

 

Toader a precizat că procedura va fi reluată, dacă nu se înscrie nimeni la concurs. Astăzi este ultima zi în care procurorii îşi pot depune candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror şef al DNA.

 

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus astfel în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale. Fosta consilieră a lui Kovesi, Anca Jurma, a fost desemnată procuror-șef interimar pentru șase luni.

 

Selecţia pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA se va desfăşura până pe 30 iulie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22