Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Aici nu mai e nimeni
Serenela Ghiteanu - - - -
2018-07-31
Cultura
5

Sunt case, dintre cele abandonate, pe care nu le observi dacă treci în grabă pe lângă ele. Sunt cufundate în linişte şi nemişcare, iar culorile ajung să fie terne. Cu cât priveşti mai mult o astfel de casă, cu atât ţi se pare că aspectul ei are ceva uman. Ca un chip ridat peste măsură, ca un trup doborât de vreme şi de boli şi care nu mai are puterea nici măcar să plângă.

 

Am petrecut, în urmă cu nişte ani, câteva nopţi într-o casă din piatră dintr-un sat din Franţa, casă construită înainte de Revoluţia de la 1789, pentru că proprietarii m-au asigurat, râzând, că nişte contrarevoluţionari s-au ascuns acolo, la un moment dat. Eram obişnuită cu biserici şi catedrale din piatră care au fost construite în urmă cu sute de ani, dar o casă de locuit? De ce să îţi faci o casă din piatră, care era sigur scumpă? Ca să o transmiţi câtor generaţii? Iată că în urma contrarevoluţionarilor care se ascunseseră acolo, în Auvergne, veneam să mă adăpostesc şi eu, româncă din secolul XX, iar ea, casa, va putea să primească încă vreo câteva generaţii.

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-serenela-1-1475.jpg

 

La bunicii mei materni, unde mă duceam în copilărie în vacanţa de vară, stăteam într-o casă din cărămidă, dar în curte se afla şi casa cea veche, din chirpici, în care trăiseră bunicii mei în tinereţe. Nu se mai putea locui în ea, era într-o stare precară, dar nu se îndurau să o dărâme. Erau acolo amintiri: dacă zidurile acelea încetau să existe, înceta să existe şi o parte din viaţa lor, şi încă cea mai frumoasă.

 

Am crescut la bloc şi, copil fiind, preferam să petrec cât mai mult timp în casa bunicilor paterni, tot în oraş, pentru că acolo aveam grădină, nu auzeam zgomot de la vecini şi aveam pur şi simplu mai mult spaţiu. Puteam să alerg prin toată casa, ceea ce nu era posibil în apartament. Când m-am maturizat, mi-am dat seama ce locuinţe urâte sunt blocurile şi că, indiferent de confortul apartamentelor, acestea sunt doar nişte spaţii în care să te adăposteşti de ploaie şi de ninsoare (de frig, în timpul comunismului, nu ne-am adăpostit...), nu nişte spaţii pe care să poţi să le transformi prea mult în spaţii personalizate.

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-serenela-2-1475.jpg

 

În anii din urmă, am văzut construindu-se tot felul de case, la periferia orașelor sau în zone rezidenţiale, case înalte şi uneori strident colorate, după gustul fiecăruia. Unii îşi construiesc case cu etaj, făcând chiar sacrificii financiare, spunând că vor să ofere unul dintre etaje copilului lor, când va fi adult, deşi e limpede că respectivul copil va vrea să locuiască oriunde în altă parte, numai în acea casă nu. Din diverse motive. Un paradox face ca în România să existe extrem de mulţi oameni care sunt proprietari ai caselor lor, deşi trăiesc sub pragul sărăciei sau nu foarte departe de el. În faţa multiplelor lipsuri, grija lor primordială rămâne să aibă un acoperiş deasupra capului care să fie efectiv al lor.

 

De când românii emigrează masiv în Europa, o parte dintre casele lor rămân abandonate. E cazul mai ales atunci când în acele case locuiesc oameni în vârstă, ai căror copii şi nepoţi sunt în străinătate şi nu se gândesc să se mai întoarcă în ţara de origine sau nu au timp să vină să se ocupe de casa bătrânilor după ce aceştia mor. Dacă un apartament mai poate fi închiriat, o casă veche nu mai interesează pe nimeni. Aceste case s-au înmulţit în ultima vreme şi un ochi atent va găsi cel puţin una pe fiecare stradă din marile oraşe.

 

Sunt case, dintre cele abandonate, pe care nu le observi dacă treci în grabă pe lângă ele. Sunt cufundate în linişte şi nemişcare, iar culorile ajung să fie terne. Ferestrele nu mai au perdele, uşile par înfundate, tencuiala de pe ziduri cade, gardul se înclină, poarta de intrare în curte e pecetluită cu un lanţ gros, ruginit, iar vegetaţia se întinde cotropitor. Uneori cuprinde, ca o într-o pânză de păianjen, chiar casa. În ciuda verdelui tare, plantele şi buruienile nu diminuează cu nimic aerul de moarte pe care îl emană casa. Cu cât priveşti mai mult o astfel de casă, cu atât ţi se pare că aspectul ei are ceva uman. Ca un chip ridat peste măsură, ca un trup doborât de vreme şi de boli şi care nu mai are puterea nici măcar să plângă.

 

Există oameni care spun că orice casă e impregnată de tot felul de energii, datorate experienţelor de viaţă ale celor care au locuit acolo. Că dacă intri în anumite case ai să simţi nişte lucruri ciudate. Alţii cred că aceste case părăsite sunt bântuite de spectrele celor care au trăit acolo şi care au fost fericiţi sau, dimpotrivă, nefericiţi sau morţi prematur între zidurile lor. Celor sceptici, li se pune întrebarea: cum ar putea spaţiul unei mănăstiri să fie identic cu acela al unei închisori sau cu al unui spital?

 

Am fotografiat o astfel de casă părăsită demult şi mi s-a spus că a aparţinut unui om bogat de la începutul secolului XX; arhitectura ei, chiar degradată, îi dovedeşte vechimea. Se găseşte într-un oraş de provincie şi a fost naţionalizată odată cu instalarea comunismului. Între anii 1947 şi 1951 a fost sediu de anchetă al Securităţii. Am mai aflat că torturile aveau loc în camera din spate şi în pivniţă, ca să nu se audă ţipetele. Casa a avut apoi o destinaţie misterioasă, iar în anii ’90 era centru de ambulanţe. De mulţi ani, e complet abandonată şi din ce în ce mai delabrată. Cum ar fi putut fi complet indiferenţi pereţii acestei case la viaţa tihnită a omului bogat care a locuit-o la începutul sec. XX, apoi la bătăile şi suferinţele îndurate de cei anchetaţi de Securitate timp de câţiva ani? Casa tace şi, oricât ai privi-o, nu ai acces la ceea ce a văzut. Nu poţi intra în niciun fel de comunicare cu ea. Deşi ai vrea să vorbeşti cu ea mult mai mult decât ai vrea cu (mulţi) oameni.

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-serenela-3-1475.jpg

 

O altă poveste aparte o are o vilă din interbelic, din acelaşi oraş. Nu ştiu de la cine a fost luată şi naţionalizată, dar în timpul comunismului au locuit în ea două familii de nomenklaturişti. În anii din urmă a devenit din ce în ce mai ruinată, apartamentul uneia dintre familii a fost dezertat, iar în al doilea a rămas să locuiască o singură femeie, foarte bătrână. O membră a familiei de nomenklaturişti, plecaţi chiar şi ei atât de departe încât nu-i mai interesează soarta casei, sau o membră a familiei deposedată de casă şi reintrată în posesia ei după 1990? Orice e posibil. Gloria vilei interbelice a pierit, vegetaţia a năpădit curtea, jaluzelele atârnă strâmb la ferestre, iar din apartamentul bătrânei, la care uşa stă mereu deschisă, se aude un radio care hârâie. Probabil canalizarea nu mai merge, pentru că te izbeşte din stradă un miros insuportabil. Am crezut o vreme că bătrâna a murit, pentru că uşa s-a închis şi nu a mai apărut deloc, pe o sârmă legată de gard, veşnicul ei capot. Apoi bătrâna a reapărut, dar uşa stă de acum închisă şi nu se mai aude radioul. E posibil ca cele două apartamente să fi fost decorate cam cu acelaşi tip de mobilă şi înainte, şi după naţionalizare, pentru că mulţi nomenklaturişti nu se deranjau să fure mobila burgheză, dar e sigur că pereţii sau spiritul casei, dacă există aşa ceva, au auzit de la locuitorii lor succesivi cuvinte foarte diferite şi au văzut comportamente la fel de diferite.

 

Apoi, există şi case foarte vechi care zac, prăbuşite, sub munţi de vegetaţie şi despre care nu poţi decât să exclami: „Aici nu mai e nimeni!“. Nu doar că nu mai locuieşte nimeni şi că nu îi tentează nici pe oamenii străzii, dar ai impresia că nici nu a stat vreodată cineva acolo. Pare că şi-au pierdut cu totul memoria, pentru că cine ne poate dovedi că aceste case nu au memorie?, pare că energiile, pozitive sau negative, care vor fi cuprins acei pereţi sunt de mult evaporate şi că s-a creat acolo un gol, un soi de black hole, o gaură neagră, aşa cum sunt atâtea în Cosmos.

 

Este imposibil ca oamenii bătrâni care au locuit aceste case foarte vechi să nu aibă, toţi, niciun descendent. După ritmul în care emigrează din România populaţia activă, se poate deduce că urmaşii lor sunt în străinătate şi nu au timp sau chef să se ocupe de asemenea moşteniri. Odată cu acest abandon, o tradiţie se destramă definitiv, memoria este sufocată şi se naşte o dezrădăcinare de care cei plecaţi în alte ţări nu sunt întotdeauna conştienţi. Iar „Aici nu mai e nimeni!“ va deveni o realitate mai profundă decât acum. //

TAGS : case abandonate romania franta
Comentarii
emil 2018-08-08
La mare, la Herculane, la Rosia Montana, etc...tot patrimoniul Romaniei de arta, cultura, istorie si civilizatie este ''dust in the wind''
stef 2018-08-01
Da, nu e de mirare. Decadenta pe toate planurile.
Dan Plesoianu 2018-07-31
Este pacat ca nu dati date exacte despre casele din poze. Si, este mai mare pacat ca jaful securistic nu este denuntat pentru ceea ce este. Daca mergeti mai mult prin tara, cred ca asemenea exemple triste va vor covirsi, ca si pe oricare alt iubitor autentic al valorilor acestei tari. Duceti-va la Herculane, sa vedeti la fata locului dezastrul de acolo (se pare ca unele cladiri din centrul vechi au fost putin renovate recent,mai ales la fatada). Duce-ti-va la Constanta, si vedeti Cazinoul, Casa cu lei, si mai toate celelalte cladiri din centrul vechi. Chiar si in Bucuresti, cel putin pina foarte recent, cladirile din centrul vechi stateau sa cada. Si toate acestea din cauza ca aceasta tara este condusa de oameni care urasc, si nu iubesc (poate doar pe ei insisi) !
Serenela Ghiteanu 2018-08-01
Multumesc pentru comentariu. Nu am dat date despre casele din fotografii pentru ca am vrut sa scriu un eseu, nu un reportaj. De aceea nu am dat nici numele orasului , nu am vrut sa vorbesc despre un oras anume ci despre un fenomen care e caracteristic tuturor marilor orase din Romania la ora actuala.
Cladirile la care va referiti ar trebui renovate de catre Stat. Aceea e deja o alta poveste..
Eu m-am referit la case particulare pe care mostenitorii celor care le-au parasit prin moarte le-au parasit si ei inca o data.
Desigur, problema cladirilor de patrimoniu e mult mai grava. Si ar necesita un reportaj,nu un eseu.
mihai coman 2018-08-01
Perfect de acord! E foarte trist sa asistam la propria noastra pieire...Pacat si ca nu dam dovada de mai mult "zvac" cand e vorba de ticalosi! La vremuri deosebite cred ca s-ar impune si reactii pe masura si nu doar pretexte legate de respectarea codului democratic. Dar poate ca asta trebuie sa induram noi ca neam, poate ca nu putem sari/arde etapele necesare (?) pana sa ajungem si noi ca ceilalti...
Total 5 comments.
Mai multe din Cultura
2046
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22