Rectificare bugetară pentru salarii și baronii locali. Pierd Președinția și serviciile

Dora Vulcan | 03.08.2018

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi seara o rectificare bugetară „pozitivă”, precizând că estimarea veniturilor arată o creștere cu „6 miliarde lei față de programarea inițială”. Administraţia Prezidenţială, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul pentru Protecţie şi Pază se numără printre instituţiile de la care au fost tăiate fonduri la rectificarea bugetară.

Pe aceeași temă

 

 

E greu de crezut, însă, că au excedent ministerele ”premiate” cu creștere bugetară, fiind recompensate tocmai ministerele clientelei politice. Interesantă este sancționarea ministerelor conduse de ALDE (Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Mediului) dacă Administrația Prezidențială și serviciile nu pun probleme de logică a tăierii fondurilor. 

 

 

Cine primește bani în plus

 

Bugetul de pensii a fost suplimentat cu 852,1 milioane de lei, în condiţiile în care Guvernul a luat în calcul şi ultimele modificări legislative cu privire la recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupele speciale de muncă, transmite Digi 24.

 

Sănătate: 891 milioane lei -  ”Sănătatea, domeniu prioritar în viziunea noastră de guvernare, a beneficiat de o suplimentare consistentă, de 891 milioane lei, cea mai mare parte din această sumă fiind alocată pentru achiziţia de echipamente medicale. Din acest surplus, vom achiziţiona 300 de incubatoare pentru maternităţi, 300 aparate de testare auditivă la nou-născuţi şi alte echipamente pentru mame şi copii”, a anunţat Dăncilă. În domeniul sănătăţii, banii suplimentari au fost dirijaţi către programele de sănătate publică, echipamente pentru unităţile de urgenţă, RMN, CT-uri, screening pentru bolnavii de cancer (program derulat cu Banca Mondială) şi pentru pentru proiecte cu finanţare externă nerambursabile.

 

Educație: 178 milioane lei -   Banii se vor duce către burse pentru elevi şi studenţi, investiţii la unităţile de învăţământ, granturi pentru învăţământul secundar (program derulat cu Banca Mondială), aula şi sala de conferinţă la Universitatea Politehnică Bucureşti, finalizarea Corpului C al Facultăţii de Drept şi al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste la Universitatea Valahia din Târgovişte, finalizarea sediului central al Universităţii din Piteşti - Corp B.

 

Agricultura şi ANSVA - primesc în plus 185 milioane lei. Banii vor fi folosiţi pentru plata motorinei pentru lucrările agricole, investiţii în 37 de staţii de pompare pentru irigaţii, eradicarea pestei porcine - despăgubiri pentru animalele sacrificate.

 

Autoritățile locale -  vor primi 1,126 miliarde lei pentru menţinerea veniturilor comunităţilor locale la nivelul din 2017 şi asigurarea sumelor pentru programul hrană pentru elevi. În plus, au fost alocaţi 300 milioane lei pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL I + II) - prin Ministerul Dezvoltării.

 

Transporturi: 170,5 milioane lei - Banii vor fi utilizaţi pentru finalizare-modernizare a unui tronson de 90 km din DN 18 Baia Mare - Sighetul M. – Iacobeni, finalizarea reabilitării Podului Agigea-Constanţa, costrucţie pod peste râul Vedea, achiziţia unui simulator de zbor pentru Şcoala de Aviaţie şi începerea lucrărilor la calea ferată Râmnicul Vâlcea – Vâlcele.

 

Interne: 366,3 milioane lei -  pentru achiziţia de echipamente şi mijloace de intervenţie şi de mobilitate terestră pentru Jandarmerie şi Poliţie. O parte din bani vor fi folosiţi la plata salariilor pentru 7.792 posturi pentru promoţiile de agenţi şi subofiţeri. 

 

Programul RABLA: 230 milioane lei și încă 30.000 de autoturisme, şi pentru programul care vizează înnoirea aparaturii electrocasnice.

 

Credite de angajament de 1,8 miliarde lei   în programul Start-up Nation, programul pentru sprijinirea industriei cinematografice, programul „gROwth” - investim în copii, investim în viitor, programul „gROwth” - investim în locuinţe de serviciu, programul “gROwth - Rezidenţe 5*”, programul „gROwth - Contul de economisire Junior”şi programul de investiţii în zonele cu şomaj ridicat.

 

Programe de investiții prin parteneriat public-privat -  Guvernul va aloca 29 milioane de lei suplimentar pentru pregătirea programelor de investiţii prin parteneriat public privat. Sunt vizate aici 21 de proiecte în domeniile infrastructură de transport, sănătate, agricultură şi turism.

 

Scheme de ajutor de stat -  250 milioane de lei pentru scheme de ajutor de stat: ajutor de stat pentru investiţii mai mari de 3 milioane euro, programul „Investeşte în tine” şi restituirea accizei la motorină pentru transportatori.

 

ANAF - 278 milioane de lei pentru modernizarea sistemului informatic, echipamente pentru personalul vamal şi reabilitare şi modernizare a punctelor vamale (Republica Moldova, Serbia, Ucraina).

 

 

 

Ce instituții pierd bani 

 

„Astfel de reduceri au avut loc acolo unde am constatat un grad scăzut de utilizare a sumelor pe care respectivele ministere sau instituţii le aveau la dispoziţie”, a anunţat Viorica Dăncilă.

 

Ministerul Economiei

Ministerul Energiei

Ministerul Dezvoltării

Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Turismului

Ministerul Mediului

Ministerul Apelor și Pădurilor

Ministerul Tineretului și Sportului

Ministerul Cercetării

Administrația Prezidențială

Serviciul Român de Informații

Serviciul de Informații Externe

Serviciul de Telecomunicații Speciale

Serviciul de Pază și Protecție

 

Guvernul nu precizează care sunt reducerile la fiecare instituție în parte. Menționează doar că sunt sume de peste 10 milioane de lei, remarcă Hotnews.ro.

 

 

 

Analist financiar: trebuie să acopere salariile în plus pe care le-a oferit guvernul

 

 Analistul fiscal Dragoş Cabat a atras atenţia asupra calculelor prezentate la rectificarea bugetară şi a explicat ce înseamnă, de fapt, veniturile suplimentare la buget.

 

„Cifrele pe care le putem crede sunt cele de la muncă şi de la sănătate. Ele trebuie să acopere salariile în plus pe care le-a oferit guvernul. Problema e de unde vor face rost de acei bani. E complicat să spunem că rectificarea e pozitivă, chiar dacă, matematic, avem o rectificare pozitivă, efectul ei la nivelul economic s-ar putea să nu fie aşa. Pentru că primesc bani mai mulţi care trebuie să acopere cheltuieli de personal mai mari. Nu primesc sau li se iau bani celor care trebuie să acopere şi producerea banilor necesari pentru a echilibra bugetul. 

 

Una dintre marile probleme era bugetul alocat transporturilor. De la începutul anului a fost unul destul de modest, care nu acoperea începerea unor noi proiecte importante. Acum au zis că vor scădea bugetul pentru că nu s-au putut cheltui banii în prima jumătate a anului şi proiectele nu sunt demarate iar şansele ca în a doua parte a anului să fie cheltuiţi aceşti bani sunt aproape de zero din moment ce nici măcar nu s-au pornit proiectele respective. Rămâne de văzut totuşi dacă vom avea proiecte importante în acest an.

 

Atunci când măreşti salariile la stat, salariile pe care le plăteşti din buget, din taxele respective, ai venituri suplimentare. Deci e foarte simplu să faci venituri suplimentare, mărind salariile la stat. Dar tu, în acelaşi timp, măreşti şi cheltuielile cu întreaga sumă a salariilor pe care trebuie să le plăteşti. În cazul acesta măreşti foarte tare deficitul bugetar.

 

E exact cazul României în prima jumătate a acestui an. Deci nu e deloc un titlu de glorie să spui că ai încasat mult mai mult la buget, când banii aceştia provin din taxele pe care le-ai luat dintr-un buzunar şi le-ai băgat în celălalt buzunar, şi prin schimbarea sistemului de taxare a contribuţiilor de la angajator la angajat, a explicat pentru Digi24 analistul Dragoş Cabat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22