Firea dă pentru pensionarii trimiși în Grecia cu 136.900 de euro mai mult decât prețul pieței

Dora Vulcan | 06.08.2018

Cotidianul a simulat un sejur cu firmă cu care primăria Capitalei organizează sejurul celor 1000 de pensionari în Grecia pe banii contribuabilului. Analiza a relevat că primăria plătește cu 136.900 de euro mai mult decât ar costa același sejur fără intermedierea primăriei Capitalei și a centrului pentru pensionari condus de fosta secretară a lui Gabriel Oprea.

Pe aceeași temă

 

 

 

Analiza făcută de jurnaliștii de la Cotidianul a pornit de la studierea ofertei celor de la SC Tramp Travel International SRL. Jurnaliștii de la Cotidianul au făcut o simulare pentru un astfel de sejur de 7 zile în Paralia-Katerini în aceleaşi condiţii cerute de Primăria Capitalei, dar pentru un grup de numai 40 de persoane, deci mult mai mic decît cel de 1.000 de pensionari ai Primăriei!. Cotidianul ține să puncteze că firma de turism este una extrem de serioasă,  care asigură cu adevărat turiştilor toate condiţiile pentru a-şi petrece o vacanţă liniştită în Grecia şi în alte locaţii și cu reduceri consistente la fiecare zece plătitori, ceea ce face primăria Capitalei cu încă 100 de locuri în plus despre care nu s-a anunțat nimic public. Cine sunt beneficiarii lor?

 

”Am vrut astfel să aflăm ce reduceri oferă această firmă şi de ce facilităţi ar beneficia organizatorii unui asemenea sejur în grup”, scrie Cotidianul care spune că nu și-a propus să aducă vreo atingere profesionalismului verificat al firmei de turism ci organizatorilor acțiunii, Primăriei Capitalei şi „Centrul pentru Seniori al Municipiului București”, care foloseşte banii publici pentru o acţiune suspectată că ar fi una de partid, care trezeşte şi serioase semne de întrebare ce ar putea duce la o anchetă de corupţie!

 

Prima dovadă este chiar ceea ce s-a întîmplat în prima zi de după anunţ, când sute de pensionari au vrut să se înscrie pe listă, dar au constatat că „primul venit, primul servit” era doar o vorbă-n vînt, criteriile de selecţie fiind cu totul altele”.

 

În oferta primtă de la firmă se precizează că „La fiecare 10 plătitori se acordă o gratuitate, în total 40+4–44 participanţi”, ceea ce înseamnă că pentru cei 1.000 de pensionari „Centrul pentru Seniori al Municipiului București” - condus de fosta secretară a lui Gabriel Oprea -  şi Primăria generală a Capitalei vor beneficia de încă 100 de locuri gratuite, despre care nu s-a amintit în anunţul public!

 

Iată, însă, ce observaţii se pot face pe marginea ofertei pe care noi am primit-o de la SC Tramp Travel International SRL:

 

– preţul total este de 269 euro/persoană, faţă de 379 euro/persoană cît plăteşte Primăria Capitalei

 

– rezultă o diferenţă de 110 euro/persoană, ceea înseamnă suma de 110.000 euro mai mult, plătită pentru cei 1.000 pensionari

 

– firma oferă încă 100 locuri ca bonus, ceea ce înseamnă încă 26.900 euro care intră în buzunarele cuiva, din moment ce acestea nu sînt incluse în oferta publică.

 

Din aceste date comparative, rezultă o diferenţă de 136.900 euro pe care Primăria Capitalei îi plăteşte în plus faţă de oferta pe care SC Tramp Travel International SRL a trimis-o pentru un grup de 40 de persoane!

 

Recapitulînd, Primăria Capitalei anunţă cu surse şi turle o acţiune care avea, chipurile, un caracter umanitar, prin trimiterea în vacanţă în Grecia a unui număr de 1.000 de pensionari. Suma plătită este de 1.707.650 lei, adică 379.000 euro (la un curs de 4,5 lei/euro), ceea ce înseamnă că pentru fiecare pensionar primăria plăteşte 379 euro. În realitate, pentru un grup de numai 40 de persoane, aceeaşi firmă de turism i-a ofertat pe jurnaliștii de la Cotidianul cu o ofertă cu preţul de 269 euro/persoană, în aceleaşi condiţii de transport, cazare, masă etc.

 

Pe scurt, Primăria Capitalei plăteşte suma de 379.000 euro pentru servicii care costă în realitate 269.000 euro, deci cu 110.000 euro mai mult, la care se adaugă suma de 26.900 euro pentru bonusul de 100 de persoane! Deci, un total de 136.900 euro plătiţi în plus faţă de oferta făcută jurnaliștilor pentru doar 40 de persoane! 

 

”Diferenţa aceasta uriaşă trebuie să ajungă în final în buzunarele cuiva, căci acţiunea Primăriei Capitalei nu a fost anunţată ca o favoare pentru firma de turism, ci ca o mare favoare pentru pensionari! Trebuie amintit, de asemenea, că oferta primită de noi este valabilă pentru un grup de 40 de persoane, deci este de la sine înţeles că pentru un grup de 1.000 de persoane facilităţile oferite ar fi trebuit să fie şi mai mari pentru cele 20 de serii de cîte 50 de pensionari!”, mai scriu jurnaliștii de la Cotidianul. 

 

Ancheta scoate la iveală aceste diferenţe mari dintre oferta primită pentru un grup de 40 de persoane de la aceeaşi firmă cu care lucrează Primăria Capitalei şi oferta publică anunţată de Gabriela Firea pentru 1.000 de pensionari! Este de la sine înţeles că oferta pentru Primăriei Capitalei ar fi trebuit să fie mai mică din moment ce este vorba despre un număr de 25 de ori mai mare.

 

Practic, prin cele 20 de serii de cîte 50 de persoane, Primăria Capitalei a asigurat firmei SC Tramp Travel International SRL acoperirea integrală a capacităţii hoteliere pentru 140 de zile, incluzînd şi o bună perioadă în care cererea turiştilor este extrem de redusă din cauza încheierii sezonului turistic. Pentru o asemenea cerere, Primăria Capitalei ar fi trebuit să aibă o ofertă cu mult mai redusă decît cea anunţată public, nu să plătească la fel ca şi cum toţi cei 1.000 de pensionari ar fi avut sejurul în plin sezon!

 

articolul integral, în Cotidianul

 

foto Cotidianul

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22