Augustin Lazăr: Există un deficit de 450 de procurori în Ministerul Public

Fara Autor | 07.08.2018

Procurorul general al României a declarat, marţi, după discuţia cu ministrul Justiţiei, procurorul-şef interimar DNA şi procurorul-şef DIICOT, că există un deficit de 450 de procurori în Ministerul Public şi, de aceea, a fost nevoie de delegarea procurorilor.

Pe aceeași temă

 

 

"A fost o invitaţie a ministrului Justiţiei la o discuţie cu caracter general în problematica conducerii Ministerului Public. Problemele puse în discuţie sunt cele legate de resursele Ministerului Public, care sunt locurile vacante, de ce a fost nevoie să fie delegaţi anumiţi procurori pe anumite poziţii vacante. Am făcut o analiză şi am remarcat că într-adevăr există un deficit de circa 450 de procurori în Ministerul public. Această împrejurare ne-a obligat să delegăm procurori care să îndeplinească temporar funcţiile şi în poziţiile respective ale Ministerul Public. După ce va fi aproabt statul de personal în Ministerul Public, care acum se află la Ministerul Justiţiei, vom putea declanşa procedura de titularizare a procurorilor. Atunci se va curma suspiciunea şi orice suspiciune publică cu referire la faptul că anumiţi procurori nu sunt titularizaţi pe funcţiile lor", a declarat Augustin Lazăr, la ieşirea din sediul ministerului Justiţiei, transmite Mediafax.

 

Procurorul general a reiterat ideea potrivit căreia delegările realizate în funcţiile respective atât la DNA, cât şi Ministerul Public au fost realizate în condiţiile legii, la momentul în care s-a dat ordinul de delegare.

 

"Pentru a curma discuţia publică şi a asigura încrederea în instituţia Ministerului Public în rolul de a respecta legea, de a apăra drepturile cetăţenilor, am dispus din motive de oportunitate, încetarea delegărilor colegilor care nu aveau condiţiile de vechime urmând poate să revină dacă vor dori, când vor avea vechimea respectivă la DNA sau DIICOT. Prin urmare, nu am vrut să lăsăm aceste suspiciuni şi am considerat să încetăm delegarea pentru 6 procurori şi în niciun caz cum s-a vehiculat în media că au fost daţi afară", a mai spus Lazăr.

 

Procurorul general, Augustin Lazăr, a dispus luni încetarea delegării pentru şase procurori din DNA, care nu îndeplineau condiţia de vechime în funcţie de minim 8 ani.

 

Jurma: Demarăm procedurile de numire pe funcţiile de conducere, ca să nu mai continuăm cu delegări

 

Procurorul-şef interimar DNA, Anca Jurma, a declarat, marţi, după discuţia cu ministrul Justiţiei, că nu este nicio problemă de legalitate referitor la delegările făcute în instituţie şi că vor fi demarate procedurile necesare pentru numirea pe funcţiile de conducere.

 

"Nu este vorba de nicio nulitate. Delegarea lor a fost în temeiul legii, la momentul la care au fost dispuse ordinele de delegare. Eu i-am găsit în DNA pe aceşti procurori, dacă vorbim de procurorii tineri, cei cu vechimea între 6 şi 8 ani. Majoritatea dintre ei sunt procurori de judiciar, intră în şedinţele de judecată. A fost o nevoie punctuală de a ocupa acele posturi pentru că nu ne putem permite să avem şedinţe de judecată descoperite. Era nevoie de aceste delegări, pentru că procedurile de numire sunt de o durată mai mare. Delegările sunt absolut legale, nu a fost niciun fel de problemă, nu înţeleg de unde s-a inflamat această situaţie", a declarat, marţi, Anca Jurma.

 

Procurorul-şef interimar DNA a anunţat că vor fi demarate procedurile de numire pe funcţiile de conducere.

 

"Încă de săptămâna trecută, ne-am gândit să facem demersurile necesare pentru a demara procedurile de numire pe funcţiile de conducere, pentru a nu mai continua sub forma delegării. Este un demers pe care îl vom face acolo unde ţine de atribuţia procurorului-şef la DNA, respectiv la procurorii şefi de servicii şi birouri, iar în ceea ce priveşte procurorii-şefi de secţie este atribuţia ministrului Justiţiei. Legea prevede în mod expres că procurorii care au fost numiţi sub imperiul legii vechi, îşi continuă activitatea sub imperiul legii noi în DNA. Nu este niciun fel de problemă de legalitate", a completat Anca Jurma.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22