Analiza mutării ambasadei la Ierusalim, la o semnătură de desecretizare, către Cotroceni

Dora Vulcan | 07.08.2018

Memorandumul pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim mai are nevoie de semnătura unui singur secretar de stat pentru a fi desecretizat, urmând ca acesta să fie trimis Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale şi prim-ministrului, a declarat marţi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Pe aceeași temă

 

 

 „Acest document a fost elabortat împreună cu toate ministerele (...) şi la ora actuală mai are nevoie de o singură semnătură un secretar de stat din Ministerul de Externe, după care vom prezenta acest lucru Preşedinţiei, preşedinţilor celor două camere şi prim-ministrului, astfel încât să avem o bază pentru a discuta serios despre această temă”, a declarat, marţi, ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, după bilanţul ministerului prezentat de acesta la sediul MAE, transmite Mediafax. 

 

Pe 26 iunie, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, anunţa că analiza care prezintă avantajele şi dezavantajele mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în acea săptămână către Preşedinţie, Guvern şi Parlament.

 

Întrebat ce concluzii prezintă analiza realizată de MAE, Meleşcanu a spus că "nu există concluzii există avantaje şi dezavantaje care vor trebuie să fie cântărite când se va lua decizia". Acesta a adăugat, referitor la posibile riscuri de securitate, că acestea "există" şi că este "unul din elemente care trebuie avut în vedere".

 

În urmă cu trei luni, Guvernul a anunţat intenţia de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care şeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este şi acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel.

 

Pe 19 iunie, preşedintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

 

Meleşcanu a mai spus că își asumă ca pe o „lacună” faptul că nu a reuşit să numească ambasadori.

 

„Mi-aş fi dorit foarte mult ca în timpul mandatului meu, care nu ştiu cât va ţine, să numesc şi eu câţiva ambasadori”, a mai spus Meleșcanu. „N-am reuşit până acum, mi-o asum ca pe o lacună în activitatea mea de ministru de Externe. Din păcate nu eu decid, eu propun", a mai spus Meleşcanu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22