Salariaţii din MTS intră în grevă generală. Pericol în defășurarea taberelor școlare

Redactia | 08.08.2018

Angajații din unitățile subordonate Ministerului Tineretului și Sportului – MTS – cluburi sportive ale autorităților locale, Complexe Sportive Naționale, case de cultură ale studenților, Direcții Județene pentru Tineret și Sport au intrat miercuri în grevă generală, până când inechitățile salariale nu vor fi eliminate.

Pe aceeași temă

 

 

 

70% dintre salariaţi au venituri de 1.300 de lei net fără diferenţiere în funcţie de studii, funcţii, răspundere sau complexitatea muncii, spun sindicaliștii, iar funcţiile specifice, respectiv medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, şofer, recepţioner, cameriste, profesor – antrenor, sunt încadrate incorect şi neunitar.

 

Sindicaliştii acuză că marea majoritate a salariilor sunt aproape de minimul brut pe economie, că nu se acordă sporul/gradaţia de vechime şi că sunt plătiţi la fel şi angajaţii cu un an şi cei cu 35 de ani vechime, deşi există hotărâri judecătoreşti care spun că gradaţia de vechime se acordă la salariul de baza minim brut şi nu este inclus în acesta.

 

Totodată, ei spun că nu se mai acordă sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul naţional şi că, începând cu 1 ianuarie 2018, antrenorilor cu sportivi la lotul naţional le-au scăzut veniturile.

 

Dar cea mai gravă problemă o reprezintă în acest moment faptul că greva angajaților MTS va face foarte dificilă asigurarea a 30% din personalul taberelor școlare, unde oricum personalul este insuficient.

 

“Nu ştiu cum vor asigura cei 30% din personal în tabere, nici nu vreau să mă gândesc. Mai ales că acum în perioada asta sunt foarte multe tabere, Aici este grav, un subiect delicat, toţi avem copii, e trist, dar nu avem ce face. Pentru că oamenii sunt foarte porniţi. Hai că la sportivi poate e altă problemă, acolo sunt adulţi, dar aici e vorba de copii”, spune Andy Nagy, președintele sindicatului național Sport și Tineret, citat de News.ro.

 

El a mai precizat că personalul din MTS nu va intra în grevă: “Personalul din MTS nu intră în grevă, deşi eu cu ei am început acest sindicat. Dar ei au alte salarii, alte poziţii şi sunt şi presiuni. Pentru că au fost liste făcute cu semnături din cluburi sau DJTS-uri şi acum oamenii spun că nu mai vin pentru că au fost făcute presiuni de către directorii lor”.

 

” În ceea ce priveşte greva generală în sport şi tineret, aceasta se va desfăşura conform programului stabilit. Mâine (n.r. – miercuri) începând cu orele 8.00 vor opri lucrul membrii de sindicat SNST din multe unităţi subordonate şi din unele federaţii sportive naţionale urmând ca în zilele următoare acestora să li se alăture şi ceilalţi colegi. În funcţie de rezultatul negocierilor colective care vor debuta mâine, începând cu ora 15:00, vom decide asupra acţiunilor noastre de protest. Sunt grupe care au trimis tabelele cu semnaturile membrilor care au anuntat ca susţin în totalitate programul protestelor, inclusiv greva. Din informarile primite, aflam ca sunt directori care din exces de zel au intervenit pentru a bloca protestele. Analizăm posibilitatea de a face plangeri penale impotriva directorilor care au facut presiuni asupra angajatilor pentru a renunta la protest”, au anunţat reprezentanţii Sindicatului Naţional Sport şi Tineret, făcând referire la şedinţa reprezentanţilor grupului de lucru permanent nominalizaţi prin Ordinul Ministrului Tineretului şi Sportului nr. 541/20.07.2018 .

 

În ceea ce priveşte negocierea Contractului Colectiv de Muncă, miercuri, de la ora 15:00, ar urma să aibă loc prima rundă de negociere a noului contract colectiv de muncă la nivelul grupului de unităţi din Ministerul Tineretului şi Sportului, având în vedere că din data de 9 iulie, membrii de sindicat nu se mai află sub incidenţa unui astfel de contract în pofida demersurilor făcute de S.N.S.T pentru rezolvarea acestei probleme.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22