Carmen Dan justifica violenta: Jandarmeria nu poate fi acuzata ca a aplicat legea

Redactia | 11.08.2018

Ministrul de Interne, Carmen Dan, poate cea mai apropiată colaboratoare a lui Liviu Dragnea, a recunoscut că s-a aflat pe toată perioada desfășurării atacului în forță al Jandarmeriei împotriva protestatarilor pașnici, deși era în concediu.

Pe aceeași temă

 

 

"Da, am întrerupt ieri concediul și am făcut asta pentru responsabilitatea funcţiei publice. Asta nu înseamnă că am intervenit în coordonarea operativă. Aşadar, invit public să iasă orice angajat al MAI, de la orice nivel, care a primit vreun ordin direct de intervenţie operativă din partea ministrului Carmen Dan", s-a disculpat ea. Ce n-a spus, este cu s-a ocupat în seara de vineri dacă nu s-a implicat cu nimic.

 

Carmen Dan anticipează reuniunea CSAT, când promite că va spune mai multe, dacă i se va cere. "Alte precizări voi face în CSAT, dacă îmi va fi solicitat. MAI a colaborat cu structurile partenere în mod corect şi uzual, penjtru asemenea situaţii. Nimeni nu poate acuză Jandarmeria pentru că a aplicat legea. Acţiunea nu a fost o dispută între cetăţenii paşnici şi jandarmi. Intervenţia în forţă a fost justificată", a mai precizat ministrul de Interne.

 

Totodata, ministrul a anuntat ca au fost constituite 64 de echipe care vor analiza imaginile inregistrate vineri pentru a-i identifica pe "huligani". Carmen Dan nu a explicat de ce a fost nevoie de interventia de la ora 23 pentru "disiparea" zecilor de mii de protestatari pasnici care se aflau in Piata Victoriei, daca jandarmii au actionat doar pentru a-i neutraliza pe huligani.

 

Nu in ultimul rand, Carmen Dan a transmis un avertisment foarte dur celor care mai merg la proteste: "Instigarilor la violenta din ultimele zile li se va raspunde pe masura".

 

Principalele declaratii ale ministrului de Interne, conform Ziare.com:

 

-

Cei trei jandarmi internati la Floreasca sunt intr-o stare mai buna.

- In acest moment dintre raniti mai sunt 6 persoane la spital, in afara oricarui pericol.

- Au avut loc foarte multe acuze ale oamenilor politici la adresa Jandarmeriei. Jandarmii nu vor raspunde oamenilor politici. Ei respecta legea si ierarhia militara.

- Voi face o informare la CSAT daca mi se va solicita.

- Schimbul de informatii realizat anterior manifestatiei - Am colaborat cu institutiile partenere.

- Am fost prezenta ieri la MAI. Am intrerupt concediul, dar asta nu inseamna ca am intervenit in misiunea operativa de aseara.

- Invit public sa iasa orice angajat al MAI de la orice nivel care a primit vreun ordin direct de interventie operativa de la ministrul Carmen Dan.

- Ce s-a intamplat aseara a fost grav, dar nimeni nu poate acuza jandarmii.

- Cei impotriva celor care s-a intervenit aseara nu au de a face cu diaspora. Sunt huligani care au atacat statul.

- In orice alt stat european statul intervine in forta pentru restabilirea ordinii si sigurantei publice.

- Orice om normal care a urmarit evenimentele a putut constata ca interventia a fost justificata.

- Am primit un raport preliminar. S-a actionat gradual, iar actiunea in forta a fost executata la momentul pierderii caracterului pasnic, cand a fost pusa in pericol integritatea corporala a celor din zona.

- Prima actiune s-a desfasurat la ora 16. Intre 17:30 - 20:30 au fost inregistrate presiuni constante asupra cordonului jandarmeriei.

- Pana la 22 au fost efectuate somatii verbale, lasandu-se timp protestatarilor sa se disipeze pana la 23:12, cand a fost executata actiunea in forta.

- Politia Romana impreuna cu procurorii lucreaza pentru identificarea tuturor persoanelor implicate in fapte de ultraj, tulburarea ordinii publice, nerespectarea regimului munitiilor si distrugeri.

- Sunt constituite 64 de echipe care vor identifica aceste persoane. Actiunea dureaza.

- Instigarilor la violenta din ultimele zile li se va raspunde pe masura.

- Declaratia presedintelui a fost prematura. Trebuie sa se pronunte Parchetul Militar. Sa nu existe ingerinte politice in activitatea procurorilor. Daca interventia era in fata Palatului Cotroceni, tot asa ar fi reactionat presedintele?

- Pana la momentul interventiei, nu a existat un grup compact de huligani. Orice interventie ar fi insemnat un pericol pentru manifestanti.

- Singurul scop urmarit a fost apararea integritatii cetatenilor si protejarea institutiilor statului.

- Niciun ministru de Interne nu conduce o operatiune, cine face asta comite un abuz.

- Misiunea de aseara a fost confirmata de Prefect.

- Pentru manifestatia de diseara, rog protestarii sa se delimiteze si cer fortelor de ordine sa nu se lase intimidate.

 

Ministrul Carmen Dan a declarat că reacția președintelui țării de a caracteriza intervenția jandarmilor ca fiind brutală este prematură și că nu el trebuie să se pronunțe, ci parchetul militar. Dan s-a mai întrebat cum ar caracteriza el intervențiile dacă protestul ar fi fost la Palatul Cotroceni.

„Apreciez că reacția de aseară a domnului președinte de a caracteriza ca brutală acțiunea Jandarmeriei a fost prematură. Despre legalitatea acțiunii Jandarmeriei nu domnul președinte trebuie să se pronunțe, ci parchetul militar. Îmi doresc și sper ca aprecierea domnului președinte nu va influența imparțialitatea care trebuie să caracterizeze un act de justiție. Așa ar fi normal, într-un stat de drept, unde nu ar trebui să existe ingerințe politice în anchetele judiciare. Dacă aceste violențe ar fi avut loc în fața oricărei alte instituții ale statului, indiferent cum s-ar numi, spre exemplu Palatul Cotroceni, oare tot așa ar fi fost apreciată acțiunea jandarmilor? Intervenția lor a fost aceeași, de a restabili ordinea publică. Afirmă domnul președinte conssitent și se nasc întrebări insistente - de ce nu au fost izolați indivizii violenți din mulțime? Cred că explicația jandarmilor a fost destul de clară. Nu a existat un grup compact. (...) Dacă domnul președinte a avut date în plus, mă întreb de ce nu le-a pus la dispoziție?”, a spus Carmen Dan, într-o declarație de presă, potrivit Mediafax.

 

 

 

De asemenea, ministrul de Interne a mai spus că alte informații pe care le deține le va prezenta în CSAT, dacă i se vor cere: „În ultimele ore au avut loc foarte multe acuze ale oamenilor politic la adresa Jandarmeriei și față de acțiunea Jandarmeriei. În fața acestor acuze, am obligația de a face precizări. Alte aspecte pe care nu le voi comunica acum vor face obiectul unei informări pe care o voi prezenta în CSAT dacă îmi va fi solicitat, apreciind că sunt aspecte care țin de siguranța națională și de atribuțiile dintre instituțiile din sfera securității naționale”.

 

Sambata dimineata Carmen Dan i-a vizitat la spital pe jandarmii raniti, iar la final a anuntat ca ei se simt bine.

 

"Asa cum stiti, si am precizat ori de cate ori a fost nevoie sa fac aceasta precizare, nu ministrul coordoneaza interventiile Jandarmeriei. Dupa fiecare misiune operativa se face un raport, care se pune la dispozitia conducerii ministerului. Astept acel raport. (...) In cursul zilei de astazi o sa ies (...) si o sa prezint concluziile raportului", a declarat Carmen Dan, la plecarea de la Spitalul Floreasca.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22