Andrei Pleșu la RFI: O guvernare periculoasă a cărei reacție la un protest pașnic e bâta

Redactia | 13.08.2018

Scriitorul Andrei Pleșu a spus la un interviu la RFI condamnă modul în care Jandarmeria a acționat la mitingul antiguvernamental din Piața Victoriei, iar Guvernul greșește pentru că răspunde „cu bâta” unui protest legitim.

Pe aceeași temă

 

 

 

Rămânem cu un gust foarte prost, cu sentimentul că pentru guvernanți reacția normală la un miting de protest e bâta. Dacă puterea, în loc să ia acest miting drept un prilej de dialog, de analiză, de recalibrare a actului guvernamental, înțelege să reacționeze brutal, speranțele pentru o îmbunătățire a lucrurilor sunt minimale, a declarat Andrei Pleșu la RFI

 

Din păcate, nu s-a obținut decât încă o dovadă că această guvernare este falimentară, că nu are un comportament normal, că nu are împuternicirea să-și exercite puterea. Alegerile câștigate nu înseamnă că cei care au câștigat pot să bată câmpii patru ani.

 

Simplul raport numeric dintre victimele de o parte și de alta ar trebui să fie, în sine, elocvent. Avem 450 de protestatari răniți și sub tratament și 35 de jandarmi. Acest raport ar trebui, în sine, să spună ceva.

 

Mitingul din 10 august nu a fost susținut logistic cum a fost cel al PSD. Nu au fost aduși oamenii cu sandwich-uri, autobuze și orchestre de muzică pop. A fost un miting cu care, de altfel, văd că PSD amenință din nou. Singura idee a PSD când e vorba de un miting de protest este un contra miting. Ei nu vor să intre în dialog.

 

Dacă am fi o țară normală ar trebui să se schimbe ceva. Aștept rezultate de la procuratura militară, de la CSAT, care încă nu a fost convocat din câte știu, ceea ce e o gafă.

 

Eu nu cred că ăsta e limbajul cu care trebuie să intrăm în dialog. Dimpotrivă, este un tip de limbaj care le dă apă la moară celor vizați și care mereu o să pozeze în victime, ei, care au în Parlament reprezentanți foarte vocali ai pornografiei.

 

Cine are tupeul să vorbească despre obscenitate când are reprezentanți de prestigiu ai acestui stil dovedește, încă o dată, o grosolănie interioară fără margini. Dar, recunosc, după ce am văzut ce a fost pe 10 august am hotărât să mă mai gândesc. În fond, trebuie să vorbești cu oamenii pe limba lor. Altfel nu înțeleg nimic.

 

Să vedem rezultatele. Și mai ales să vedem cum înțelege opoziția să își regândească strategiile. Pe lângă dezastrul guvernării avem, din păcate, și o paloare deprimantă a opoziției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22