Parchetul General preia dosarul privind violențele de la reprimarea mitingului Diasporei

Redactia | 14.08.2018

Dosarul penal pentru investigarea incidentelor violente produse în timpul desfășurării mitingului de protest din Piața Victoriei din 10 august 2018, soldate cu peste 400 de răniți, deschis de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București va fi transferat la Parchetul General.

Pe aceeași temă

 

 

Până pe 14 august au fost înregistrate 129 de plângeri penale și au fost audiate 74 de persoane, a anunțat Parchetul Militar.

 

"Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitara a evenimentelor, avandu-se in vedere si formularea unor plangeri impotriva ministrului Afacerilor Interne, prefectului municipiului Bucuresti, conducerii Jandarmeriei Romane si Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, constituindu-se dosar penal la nivelul Sectiei Parchetelor Militare - PICCJ, dosar in care s-a dispus inceperea urmaririi penale in rem pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si purtare abuziva", anunta Parchetul General.

 

Procurorii mentioneaza ca, in perioada 15 - 17 august 2018, in dosarul penal constituit la nivelul Sectiei Parchetelor Militare - PICCJ, se vor efectua acte de urmarire penala, inclusiv primirea de plangeri sau denunturi, scrie Ziare.com

 

Activitatea se va desfasura la sediul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, strada George Georgescu nr. 3, Sector 4, Bucuresti.

 

Parchetul General a analizat preluarea dosarului intr-un context mediatic sensibil si in urma unor replici intre reprezentati ai Jandarmeriei, ministrul de Interne si a seful Parchetului Militar Bucuresti. Miza: prezenta procurorului militar Bogdan Pirlog in Piata Victoriei.

 

Magistratul a scris in procesul-verbal de sesizare din oficiu ca a fost in Piata Victoriei pentru a urmari personal desfasurarea evenimentelor. Potrivit unor surse judiciare, magistratul ere procuror de serviciu la Parchet, in ziua protestului, si a vrut sa vada personal cum se desfasura acesta.

 

El nu a facut parte din centrul de comanda, asa cum lasa sa se inteleaga reprezentantii Jandarmeriei si Carmen Dan. Ministrul de Interne sugera ca Pirlog chiar ar fi supravegheat legalitatea interventiei jandarmilor. Aici ar fi o fractura logica: procurorul care face ancheta si s-a autosesizat in acest caz ar fi supravegheat interventia jandarmilor.

 

"In data de 10 iunie (august - a fost o greseala de redactate - n.red), cu ocazia mitingului organizat in zona Piata Victoriei din municipiul Bucuresti, constatand din imaginile prezentate in spatiul public ca exista supiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natura de catre cadrele militare din dispozitivul de asigurare a ordinii publice, ne-am deplasat in teren...", isi incepe sesizarea Bogdan Pirlog.

 

Intr-o declaratie pentru Libertatea, Pirlog a negat ca i-ar fi supravegheat pe jandarmi. "Nu exista nicio procedura, nu avem nicio atributie si nu avem ce cauta in a coordona si nici nu am facut asa ceva. Nu exista a supraveghea".

 

"La ora 17 am plecat de la birou si m-am indreptat spre acasa. Undeva in jurul orei 18, am fost acolo pentru prima data", a spus Pirlog.

 

 

Ministrul de interne Carmen Dan a incercat sa acrediteze ideea ca descinderea jandarmilor ar fi fost girata de un magistrat.

 

"Eu cred ca sunt unii care-si doresc cu orice chip sa scape de ministrul de Interne si de Guvern. Zic sa raminem intr-o stare de normalitatre. Ce am declarat atunci sustin si acum, pana la urma sunt acele verificari care se vor face, sunt la dispozitia organelor de ancheta, chiar imi doresc ca acestea sa-si faca treaba si sa stabileasca in ce mod ministrul si-a exercitat competentele plecand de la ideea pe care am sustiut-o si cu ocazia iesiiri mele de sambata, ca nu mi-am depasit in nciun fel competentele legale, iar Jandarmeria si-a coordonat toata interventia in piata sub supravegherea unui procuror militar care a fost in piata", a afirmat Carmen Dan.

 

Prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu, a declarat, marti, ca niciun procuror militar nu a fost in Piata Victoriei, "in centrul mobil de comanda".

 

"Veau sa va comunic faptul ca in dupa amiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti si s-a si raspuns in sensul ca acest demers de a desemna un procuror sa faca parte din centrul de comanda mobila inaintat excede competentelor profesionale si deontologiei profesionale. (...) Va asigur ca nu. De la Parchetul Militar Bucuresti nu a fost niciun procuror care sa faca parte din centrul mobil de comanda", a afirmat procurorul Ionel Corbu.

 

In final, Jandarmeria publica pe Facebook procesul verbal al procurorului Pirlog.

 

"In data de 10 august, in Piata Victoriei, pe timpul asigurarii si restabilirii ordinii publice a fost prezent domnul locotenent colonel magistrat Pirlog Bogdan din cadrul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti.

 

Acesta s-a autosesizat cu privire la evenimentele din Piata Victoriei fiind prezent in intervalul orar 17.00-04.00 atat in punctul de comanda inaintat cat si in zona dispozitivelor alaturi de reprezentantii Jandarmeriei, Politiei si autoritatilor publice centrale si locale", a transmis marti Jandarmeria Capitalei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22