Taximetristul bătut de jandarmi cu turiștii israelieni a făcut plângere la Parchetul Militar

Dora Vulcan | 16.08.2018

Șoferul de taxi care se afla în mașină cu cei trei turiști israelieni a povestit, joi, prin ce a trecut. „Jandarmii nu ne-au dat nicio explicaţie. Ne-au oprit şi am luat bătaie”, a povestit bărbatul, care a adăugat că trebuie să stea cu mâna în gips peste 40 de zile.

Pe aceeași temă

 

 

 „Am plecat de la un hotel din Bucureşti şi ne îndreptam către un club. Ne-au oprit jandarmii la intersecţia Ion Mihalache cu Banu Manta şi au început să ne bată. Fără niciun motiv, nici nu am apucat să reacţionăm.

Cetăţenii israelieni nu aveau nicio legătură cu protestul. Jandarmii nu ne-au dat nicio explicaţie. Ne-au oprit şi am luat bătaie.

Turiştii au fost bătuţi foarte mult în maşină cu pumnii şi cu bastoanele.

Pe urmă, ne-au tras afară din maşină, ne-au încătuşat, ne-au bătut şi încătuşaţi.

Apoi, cred că şi-au dat seama că au greşit şi ne-au lăsat în pace.

Mi-au controlat maşina, unde nu au găsit absolut nimic, mi-au făcut poze la buletin. Unul a fost bătut cu mine, doi dintre bărbați au fugit și în dreapta mea a fost o doamnă. Ei țipau că sunt turiști.

Am oprit mașina în fața lor, toți 30-50 fugeau spre mine. După, ne-au descătuşat şi am plecat la un hotel de unde am solicitat poliţia şi salvarea”, a povestit Ionuț Rădulescu, taximetristul în vârstă de 30 de ani, potrivit TVR.

 

El are fractură de antebraţ şi trebuie să stea cu mâna stângă în gips 42 de zile. În plus, a spus că va cere daune Jandarmeriei. 

 

„În acest timp nu pot face absolut nimic, sunt stângaci (...) Nu înțeleg de ce tot dădeau, dacă eu eram pe burtă și încătușat”, a mai spus bărbatul.

 

Mama acestuia a povestit pentru Digi24 că băiatul său nu mai poate munci cel puţin două săptămâni.

 

 

 

 

Tot astăzi, Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunilor Jandarmeriei în seara de 10 august, a dat explicații și în cazul turiștilor israelieni bătuți:

 

 

 “Era o situație în care cei care atacau forțele de ordine, cei care au făcut acea baricadă acționau în zona respectivă (...) Jandarmii au observat că, în momentul în care noi ne-am dus în zona respectivă, o parte dintre ei foloseau taxiurile ca să plece din acea zonă”.

 

 

  În mijlocul evenimentelor de vineri noapte, după intervenția în forță a jandarmilor, au căzut victime și cetățeni străini. Este vorba despre patru israelieni, care au fost bătuți în cursul confruntărilor, aproape de Piața Victoriei.

 

 

 Ambasada Israelului a condamnat interveniția „brutală”, a catalogat incidentul ca ”inacceptabil şi extrem de serios” și a mai anunțat că turiștii vor depune plângeri penale. Ambasada a arătat ca turiştii israelieni au fost bătuţi de forţele de ordine în ciuda faptului că au arătat paşapoartele străine şi că au explicat că nu au de-a face cu evenimentele în curs.  

 

 

“Au fost opriţi, traşi afară din maşină şi, în ciuda faptului că au arătat paşapoartele străine şi au explicat că nu au nimic de-a face cu evenimentele în curs, au fost bătuţi de către forţele de ordine. Considerăm acest incident ca fiind inacceptabil şi extrem de serios. Turiştii israelieni care au avut de suferit de pe urma intervenţiei brutale vor depune plângere penală împotriva agresorilor”, a transmis Ambasada Statului Israel.

 

 

Procurorii militari au deschis un dosar penal, în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului de vineri din Piaţa Victoriei.

 

 

Până în prezent, au fost depuse peste 200 de plângeri penale de către persoanele rănite la protest.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22