Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Parchetul general face cunoscute tipul de arme și gaze utilizate de Jandarmerie în 10 august
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-08-16
Actualitate Interna
1

Parchetul General a comunicat joi seară, după ce a ridicat mai multe documente și probe privind tipul armament neletal utilizat de jandarmi în Piața Victoriei în cursul manifestației din 10 august. Până acum au fost audiate 92 de persoane și au fost înregistrat 211 plângeri penale.

 

 

 

Având în vedere dezbaterile din spațiul public privind tipul gazelor lacrimogene folosite de către Jandarmeria Română în timpul evenimentelor violente ce au avut loc în ziua de 10 august 2018 și, respectiv, în noaptea de 10/11 august 2018, cu ocazia manifestației din București, Piața Victoriei, precum și starea de îngrijorare produsă în rândul persoanelor participante la miting și care au fost expuse substanțelor folosite, pentru a da posibilitatea analizării și stabilirii existenței sau inexistenței unor consecințe medicale, arătăm următoarele:

 

În cursul zilei de astăzi, 16 august 2018, procurorii militari au ridicat, în temeiul ordonanței, de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, documentele privind substanțele chimice deținute și folosite cu ocazia intervenției, precum și mostre de muniție neletală și substanțe chimice.

 

Precizăm că muniția neletală și gazele lacrimogene folosite au “certificat de calitate și garanție”, precum și „declarație de conformitate”. Acestea sunt:

 

- cartuș calibru 38 mm cu efect iritant lacrimogen pentru armă lansator; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

 

- grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen; tipul substanței CS (orto-clorobenzalmalanonitril);

 

- pulverizator de capacitate mărită 6,6 l cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS concentrație 1%;

 

- pulverizator de mână 60-100 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);

 

- pulverizator de mână 400 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței OC (oleoresin-capsicum concentrație 10%);

 

- pulverizator de mână 150 ml cu substanță iritant lacrimogenă; tipul substanței CS (ortho-chlorbenzylidenmalononitrile concentrație 1%);

 

- cartuș calibru 40 mm pentru armă lansator cu efect iritant lacrimogen-încărcătură cu efecte multiple iritant lacrimogene CS (fumigen, acustic, luminos, de consternare, de iluminare, cinetic, de antrenament).

 

În cauză au fost înregistrate până în prezent un număr de 211 de plângeri penale și au fost audiate 92 de persoane.

 

De asemenea, menționăm că a fost atașat dosarului de urmărire penală Ordinul de intervenție din data de 10 august 2018 întocmit de către comandantul acțiunii și aprobat de prefectul municipiului București prin contrasemnare.

 

În prezent se desfășoară activități investigative de anvergură pentru identificarea persoanelor implicate în comiterea violențelor, inclusiv din rândul forțelor de ordine.

TAGS : protest diaspora jandarmi violente parchetul general
Comentarii
emil 2018-08-16
Acum e tardiv, ranile s-au cicatrizat de la sine. Daca nu erau teste su substante secrete NATO trebuia facute publice imediat ce au fost cerute de jurnalisti.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1768
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22