Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Cîțu despre Vâlcov: consilierul condamnat aruncă petarde. Autodenunț pentru jaf?
Dora Vulcan - - - -
2018-08-18
Actualitate Interna
2

Senatorul liberal atrage atenția asupra ”petardelor” aruncate în spațiul public de Darius Vâlcov, ”consilierul condamnat în primă instanţă la 8 ani cu executare'', cu referire la așa-zisa ''gaură'' de 2 miliarde de dolari în buget, citând date ale ANRM și demontează manipularea lui Vâlcov.

 

 

Postarea integrală a senatorului Florin Cîțu:

 

Declaratiile lui Darius Valcov- autodenunt? 

Consilerul, condamnat in prima instanta la 8 ani cu executare, arunca tot felul de petarde in spatiul public. Cel care a furat din bani publici ani de zile (asa zice o instanta) vine si (auto)denunta un jaf de proportii

Prețul de referință al gazelor naturale nu a fost actualizat din 2008 de ANRM! Unde este jaful? La acest pret se aplica redeventa. Astfel, pentru ca pretul de referinta nu a mai fost actualizat redeventa incasata de statul roman a fost mai mica. Si aici apare onestul (simbol lol - n.r.) Darius Valcov si trage un semnal de alarma”, scrie senatorul liberal Florin Cîțu într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook. 

 

 

Liberalul atrage atenția că, ceea ce omite să spună Vâlcov este ”care ar fi fost pretul pentru consumatori, persoane fizice si juridice, daca acest pret de referinta era actualizat. Cu o luna in urma Valcov propunea plafonarea pretului la gaze și, mult mai important- din 2012 la guvernare este PSD, inclusiv Darius Valcov. Daca era un jaf de proportii, de ce nu a facut nimic pana acum? aceste declaratii sunt un autodenunt? Sunt sigur ca va explica procurorilor, dar mai ales romanilor, de ce nu a facut nimic in 6 ani de guvernare , in cadrul anchetei penale pe care o cere tot el.”

 

 

Cîțu amintește că Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), care are în responsabilitate actualizarea prețului de referință ”se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea Primului-Ministru, printr-un consilier de stat."

 

 

 

 

Context

 

Înainte de legea offshore, Vâlcov acuză companiile străine de un jaf de 2 mld de dolari   

 

Darius Vâlcov, consilier al premierului Dăncilă publică pe Facebook, o notă de informare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Mine (ANRM) în care se arată că bugetul de stat ar fi pierdut peste două miliarde dolari din cauza neactualizării prețului de referință la gazele naturale în perioada 2006-2018, cam cât alocațiile copiilor pe doi ani.

 

"Așa arată un jaf de 2 miliarde $. Ce ar fi însemnat acești bani pentru România? Alocațiile tuturor copiilor pentru 2 ani. Sau construcția a 10 spitale mari, complet utilate, cu câte 600 de paturi fiecare. Sau construcția și dotarea a câte 3 grădinițe în fiecare localitate din România. Sau finalizarea autostrăzii Ploiești-Brașov", a scris Darius Vâlcov, pe Facebook, preluat de Hotnews.ro. 

 

Acesta este primul mesaj al PSD, în condițiile în care urmează rediscutarea Legii offshore în Parlament.

 

Prețul de referință a fost actualizat în luna februarie 2018. "În februarie 2018, ANRM a actualizat prețul de referință pentru gazele naturale. Ca urmare a aplicării noului preț de referință, în semestrul I al anului 2018 a avut loc o creștere a încasărilor redevențelor cu 117.031,16 RON", se arată în nota prezentată de Vâlcov. De atunci, prețul de referință pentru gazele naturale extrase în România se calculează în funcție de prețurile de tranzacționare de pe bursa de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul.

 

Un prim nivelul al pierderilor a fost stabilit de Curtea de Conturi, în 2010, printr-o analiză care viza perioada 2006 - 2010, se arată în nota de informare transmisă lui Darius Vâlcov, consilierul pe teme economice al Vioricăi Dăncilă, de către Gigi Dragomir, președintele Agenţia Naţională pentru Resurse Mine (ANRM).

 

Acesta a solicitat o evaluare privind impactul asupra bugetului de stat a neactualizării prețului la gaze naturale Agenției Naționale pentru Resurse Naturale, care are atribuții în a stabili acest preț.

 

„Prețul de referință al gazelor naturale este prețul minim admis la tranzacțiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenței și valorificării acestei resurse în interesul cetățenilor. Ultimul ordin al președintelui ANRM pentru aprobarea prețului de referință al gazelor naturale extrase în România a fost dat în anul 2008 (O.P ANRM nr. 21/2008) prin care se stabilea nivelul de 495 RON/1000 mc. Acest ordin nu a mai fost actualizat”, se menționeaza în nota de informare semnată de Gigi Dragomir, președintele ANRM.

 

ANRM a contestat în instanță nivelul prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi, dar contestația a fost respinsă de Curtea de Apel București în 2012 și apoi de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în 2015 printr-o sentință definitivă.

 

În 2015, Curtea de Conturi a constatat că situația nu a fost remediata și a mai făcut o analiză pentru perioada 2011-2015, stabilind un nou nivel al prejudiciului la 4,67 miliarde de lei.

 

La această sumă, o analiză ANRM din 2018 a adăugat din perioada 2015-2018 alte aproape 976 milioane de lei, potrivit sursei citate.

 

„În februarie 2018, ANRM a actualizat prețul de referință pentru gazele naturale. Ca urmare a aplicării noului tarif de referință, în semestrul I al anului 2018 a avut loc o creștere a încasărilor redevențelor cu 11,031,604.16 RON”, se mai scrie în nota citată.

 

Darius Valcov, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat în februarie de ICCJ la opt ani de inchisoare in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani.

 

Potrivit deciziei instantei, Valcov a primit 4 ani pentru trafic de influenta, 6 ani pentru spalare de bani, 2 ani pentru efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicandu-se pedeapsa cea mai mare, la care se adauga un spor, rezultand astfel o condamnare finala de 8 ani.

 

Totodata, se confisca de la acesta suma de 6,2 milioane lei, fiind mentinut sechestrul asigurator dispus de procurorii DNA.

TAGS : guvern psd dancila valcov anrm
Comentarii
emil 2018-08-19
Au ajuns sa fure sume de domeniul bugetului SUA.
ronea 2018-08-19
E doar inceputul. Asta a cerut prin vot liber poporul roman: sa fie furat la sange...
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2315
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22