Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Eșec al summitului de lângă Berlin. Merkel și Putin nu au ajuns la niciun acord
Dora Vulcan - - - -
2018-08-19
International
2

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin nu au făcut niciun progres clar pe temele conflictelor din Siria şi Ucraina, relaţiilor cu Iranul şi conductei de gaz Nord Stream 2, discutate sâmbătă noaptea, transmite Reuters.

 

 

 Cei doi lideri s-au întâlnit în cadru bilateral oficial, la un castel din apropierea Berlinului, pentru prima oară după anexarea Crimeei de către Rusia. Ei au făcut declaraţii ziariştilor doar înainte de întrevedere, fără a accepta şi întrebări din partea acestora. 

 

După convorbiri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat presei că nu s-a ajuns la niciun acord în urma dialogului de la castelul Meseberg, la nord de Berlin. Cei doi au refuzat să facă declarații presei la final, transmite Reuters preluată de Agerpres. 

 

El a precizat că atât Merkel, cât şi Putin consideră proiectul Nord Stream 2 pur comercial, în ciuda contestării de către Statele Unite şi Ucraina a acestei rute alternative de transport pentru gazele ruseşti.

 

"De aceea, este necesar să se ia măsuri împotriva posibilelor atacuri neconcurenţiale şi ilegale din partea unor terţe ţări, pentru încheierea în cele din urmă a acestui proiect", a spus Peskov, fără a preciza despre ce măsuri este vorba.

 

El a susţinut că nu s-au discutat sâmbătă eventualele sancţiuni americane împotriva firmelor participante la construcţia noii magistrale de transport a gazelor.

 

Înaintea întrevederii, Merkel subliniase că se aşteaptă ca Ucraina să aibă în continuare un rol în transportul gazelor din Rusia către vestul Europei şi salutase începutul dialogului pe această temă între Uniunea Europeană, Ucraina şi Rusia.

 

Statele Unite insistă ca Berlinul să oprească construcţia conductei pe sub Marea Baltică, susţinând că aprovizionarea directă a Germaniei cu gaze ruseşti va creşte dependenţa energetică a ţării de Moscova. Pe de altă parte, arată Reuters, Ucraina se teme că Nord Stream 2 va permite Rusiei să scoată Kievul din sistemul de transport al gazelor.

TAGS : rusia putin germania merke summit esec
Comentarii
Ioan Vlad Nicolau 2018-08-23
Ciudat! Înainte vreme, pe vremea comunismului triumfător, ca să afli ceva cât de cât rezonabil şi mai aproape de adevăr, ascultam Europa Liberă sau cine avea noroc citea presa occidentala, care datorita unui fapt sau altuia ajungea în mâna celor norocosi, avizi de noutaţi si adevar.
Astazi situaţia s-a inversat. Daca vrei sa afli anumite lucruri, cum ar fi de pilda ce, cum, daca si daca da, în ce fel s-a ajuns la vreun aranjament între Germania si Rusia în privinţa acutelor probleme actuale dupa întâlnirea aproape secreta între Merkel si Putin, daca vrei sa stii cum stam cu incidentele de frontiera între Rusia si Europa, sau daca vrei sa afli numele atentatorilor teroristi islamisti care-si înmulţesc atacurile criminale împotriva europenilor, nu apelezi la presa germana, la televiziunea si radioul german care tac ca pestele prajit în tigaie, sau te aiuresc cu niste povesti de adormit copii cum ca nu exista teroristi si nici terorism islamic, nici agresiuni militare provocatoare din partea rusilor terestre, maritime sau aeriene si ca daca este ceva rau în lumea asta, atunci asta vine numai de la americani....., ca ai senzaţia ca ne-am întors în lumea aceia din care am evadat si ca suntem pe cale sa ne pierdem din nou libertaţile.
Iata ca am trait s-o vedem si p-asta! Ca sa aflam ceva cât de cât rezonabil, cât de cât apropiat de realitate, apelam la presa franceza, engleza, ba chiar iata, sa vezi si sa nu crezi, la Revista 22 care spune lucrurilor pe nume macar atâta cât este posibil de aflat si de spus. Bravo!
emil 2018-08-19
Despre conflictele din Romania nu stiu nimic?
Total 2 comments.
Mai multe din International
1883
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22