Reporteri fără frontiere: A primit Jandarmeria ordin să împiedice presa să-și facă datoria?

Dora Vulcan | 19.08.2018

După ce numerosi jurnaliști au fost agresați, iar unii dintre ei chiar răniți, organizația Reporteri Fără Frontiere (RSF) condamna violența folosită de forțele de ordine împotriva jurnaliștilor.

Pe aceeași temă

 

 

 RSF se alatura in acest demers organizatiei sale partenere din Romania, ActiveWatch, si cere autoritatilor sa clarifice cat se poate de mult ceea ce s-a intamplat pe 10 august in Bucuresti.

 

Organizatia internationala noteaza ca, in timp ce mii de romani continua sa iasa pe strazi in fiecare zi pentru a protesta fata de coruptie si pentru a cere demisia Guvernului, ActiveWatch a publicat un comunicat de presa, miercuri, in care a condamnat atacurile fizice si verbale de neacceptat ale jandarmilor impotriva jurnalistilor care acopereau protestul din 10 august.

 

"Faptul ca jandarmii au atacat multi jurnalisti sugereaza ca au incercat deliberat sa impiedice publicul sa fie informat in legatura cu felul in care au intervenit impotriva manifestantilor", transmite ActiveWatch. "Atacarea jurnalistilor este obiceiul Camorrei, incompatibil cu o institutie de aplicare a legii, dintr-un stat membru UE", adaugă RSF, citată de Ziare.com. 

 

De asemenea, RSF intreaba daca au fost date ordine pentru a impiedica jurnalistii sa-si faca treaba si subliniaza ca actele de violenta impotriva presei "sunt nevrednice pentru un stat membru UE".

 

Ambele organizatii cer fortelor de securitate sa publice instructiunile pe care le-au dat personalului lor despre cum sa actioneze fata de jurnalistii care acopera evenimente publice si sanctiunile care trebuie sa fie aplicate atunci cand ordinele nu sunt respectate.

 

Jurnalisti de la Deutsche Welle, Digi 24, Hotnews.com,  Agerpres, Casa Jurnalistului, Documentaria.ro, dar si de la postul austriac ORF si independenti au fost victime ale violentelor fizice sau verbale ale jandarmilor. 

 

RSF incheie notand ca Romania se afla pe locul 44 din 180 de tari, in clasamentul mondial al libertatii presei.

 

foto Reporteri fără frontiere

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22