Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Washington Post cere SUA să-i sancționeze pe oficialii români vinovați de violențele jandarmilor
Dora Vulcan - - - -
2018-08-19
Actualitate Interna
2

Un editorial asumat de conducerea ziarului Washington Post cere masuri radicale din parte SUA și UE la adresa oficialilor din România.

 

 

 

 Editorialul cere ca administrația Trump să-i sancționeze pe oficialii români implicați atât în cazuri de corupție, cât și în reprimarea violentă a protestelor și oferă și soluția: un instrument de intervenție special creat pentru sancționarea unor derapaje de acest tip.   

 

 Într-un editorial publicat de Washington Post se arată că erodarea democrației din Europa Centrală, care se face încet, dar sigur, a mai avansat cu un pas săptămâna trecută, după ce ”guvernul corupt al României a recurs la forța brută, ca răspuns la protestele organizate împotriva atacului său asupra statului de drept”.

 

Jurnaliștii americani precizează că, după ce zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul Bucureștiului pentru a cere demisia Guvernului, forțele poliției au organizat atacuri cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și bastoane, lovind violent pe participanții la proteste, pe jurnaliști și chiar pe câțiva turiști israelieni.  

 

„Guvernul corupt al României a recurs la forța brută, ca răspuns la protestele organizate împotriva atacului său asupra statului de drept. După ce zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul Bucureștiului pentru a cere demisia Guvernului, forțele poliției au organizat atacuri cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și bastoane, lovind violent pe protestatarii paşnici, pe jurnalişti şi chiar pe mai mulţi cetăţeni israelieni. Peste 400 de oameni au fost răniți, ceea ce reprezintă o cifră șocantă pentru o țară care este membru al Uniunii Europene și al NATO”, scriu cei de la Washington Post, citați de stirileprotv.ro.

 

Ei spun că folosirea violenţei este doar o ultimă tactică a PSD în campania neîncetată prin care încearcă să îi apere pe corupţi. Jurnaliştii americani îl dau exemplu chiar pe liderul formaţiunii, Liviu Dragnea care are două condamnări penale la activ.

 

 ”Folosirea violenței a fost ultima tactică a partidului de guvernământ, Partidul Social Democrat, în ceea ce a fost o campanie neîncetată de încercare de a se proteja de consecințele unei activități infracționale.

 

Cel mai mare beneficiar al său este liderul său, Liviu Dragnea, care are deja două condamnări penale la activ, inclusiv una în luna iunie, pentru că a pus resursele PSD pe statele de plată ale Guvernului.

 

Iar acest rezultat a fost mulțumită eforturilor intense ale Laurei Codruța Kovesi, șeful Direcției Anticorupție, pe care România a creat-o în urmă cu 5 ani, la presiunile Uniunii Europene.. Per total, doamna Kovesi și echipa sa a câștigat prin condamnările a peste 1000 de oficiali, inclusiv 9 foști miniștri și zeci de parlamentari.

 

Ea a fost recompensată prin forțarea demisiei, luna trecută, de către echipa domnului DRagnea, care de asemenea a aprobat legi ale dezincriminării infracțiunilor și a slăbit puterea independenței procurorilor și judecătorilor.

 

Veștile bune sunt că românii obișnuiți, la fel ca cetățenii Poloniei care s-au opus unei încercări similare de acaparare a puterii guvernamentale, s-au opus.” - se mai arată în editorialul The Washington Post.

 

Publicația mai subliniază faptul că, deși popularitatea PSD și a liderului său Liviu Dragnea sunt în scădere, următoarele alegeri parlamentare din România sunt abia peste 2 ani.

 

”Iar asta înseamnă că democrația din România are nevoie de ajutor din partea liderilor UE și a altor democrații occidentale, inclusiv din Statele Unite ale Americii. Comisia Europeană ar trebui să mărească presiunea asupra Guvernului pentru a anula sau chiar pentru a amenda drastic noile legi. Iar Administrația Trump ar trebui să-i sancționeze pe oficialii români implicați în cazuri de corupție și în actele de violență împotriva demonstranților pașnici, conform Actului Magnitsky, care a fost conceput pentru a aborda astfel de abuzuri.

 

O realizare istorică, consolidarea democrației în fostele state comuniste din blocul sovietic, este în pericol acum în România, Polonia și Ungaria. Iar națiunile occidentale, care au ajutat la asta, trebuie să facă mai mult decât să privească” - este concluzia jurnalitilor americani de la Washington Post.

 

 Este al doilea influent ziar american care cere administrației SUA sancțiuni la adresa liderilor români corupți, după Washington Examiner (conservator), remarcă G4Media.ro. 

TAGS : proteste piata victoriei miting diaspora violente jandarmerie liviu dragnea washington post
Comentarii
Darie 2018-08-19
Tocmai asta e tulburător, anume că toți privesc. Și privesc și mulți români! Nu știu cu exactitate cum a fost, dar cred că în Germania interbelică mai toți priveau la fel. Cu siguranță, au privit până când au mai avut de ales între: să fugi, să mori, sau să te supui devenind părtași.
emil 2018-08-19
Poate SUA o fi mai serioasa, Juncker ii pupa ca pe icoane daca-i arunca sticla de Whisky in geanta.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1667
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22