Raportul lui Carmen Dan cauționează abuzurile jandarmilor și culpabilizează protestatarii

Dora Vulcan | 19.08.2018

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a făcut duminică seara, la nouă zile de la represiunea jandarmeriei din Piața Victoriei, o declarație de presă, în fapt o sinteză a raportului intern al instituției prin care justifică violențele jandarmilor, soldate cu peste 400 de victime civile.

Pe aceeași temă

 

 

 

Deși a început prin a-și prezenta scuze celor răniți, civili sau jandarmi, întreg discursul ei s-a constituit ca o permanentă justificare a violențelor comise de jandarmi asupra protestarilor pașnici, despre care spune că ar fi fost, contrar realității, luați drept scuturi umane de huligani, ceea ce ar fi făcut imposibilă extragerea acestora din urmă, în ciuda faptului că foarte multe dintre filmările care au făcut înconjurul planetei arată violențe de o cruzime inimaginabilă comise de jandarmi împotriva unor civili izolați, cu mâinile ridicate, atunci când jandarmii nu se constituiau în veritabile hoarde huliganice care porneau în urmărirea și hăituirea manifestanților și la ore bune de la spargerea manifestației pe străzi adiacente Pieței Victoriei.

 

Carmen Dan a susținut că ar fi fost circa o mie de persoane violente la miting și doar cinci abuzuri ale jandarmilor. Nimic despre metodele folosite de jandarmi, despre gratuitatea violențelor, despre încălcarea normelor interne și internaționale privind intervenția la manifestații, despre abuzul de gaz. Dan nu a anunțat nici o demisie sau demitere în rândul forțelor de ordine.

 

Ministrul a prezentat și 9 manipulări care au circulat pe net și în media în acele zile, comentând indignată inclusiv glumițele de pe Facebook, dar a cauționat manipularea făcută inclusiv de Jandarmerie, care anunța starea gravă a jandarmeriței bătute, deși aceasta era în afara oricărui pericol.

 

  

 Sinteza declarațiilor ministrului Carmen Dan  (monitorizare PRO TV și G4Media.ro):

 

- Astăzi mi-a fost prezentat raportul din 10 august, raport pe care l-am solicitat. Acest raport nu are rolul de a stabili vinovații.

 

- Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor celor care au avut de suferit, fie ei civili sau militari.

 

- Nu am nicio ezitare să prezint acest raport, dacă acest lucru îmi va fi solicitat. Și pentru că s-a vorbit de o prezență a mea în comisie, vă informez că până în prezent nu am primit nicio invitațiue, dar sunt gata să prezint aceste date membrilor comisiei.

 

- Până la această dată au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autor necunoscut. 3 arestări și două persoane plasate sub control judiciar.

 

 

- De mâine, vom începe și vom merge la parchetele civile și cu alte sesizări, informații și date. Este un proces dificil să vizualizezi un volum atât de mare de imagini.

 

- Până acum jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe. Aceste persoane se află în proces de identificare.

 

- Față de acțiunile jandarmilor a fost începută o verificare internă și au fost identificate 5 situații de comitere de abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis acte de violență.

 

- Chiar dacă inițial s-a dorit ca adunarea publică să fie una legală, protestul nu a fost asumat de nici o organizație care a susținut acest eveniment.

 

- În legătură cu folosirea gazelor lacrimogeme folosite, aceste substanțe sunt omologate și au certificate.

 

- Raportul are 90 de file. Unele informații vizează date pe care MAI le-a solicitat altor instituții, din această cauză unele aspecte ale raportului nu le pot dezvălui. MAI a cerut oficial serviciilor de informații date despre riscurile protestului. Fluxul informațional a vizat aspecte generale, fără noutăți, fără a surprinde aspecte grave.

 

- Am cerut acelorași instituții date, informații despre persoanele care au generat acte de violență. Precizez că informațiile primite înainte de 10 august nu au indicat o eventuală criză de ordine publică ce ar putea amenința stabilitatea publică, politică, socială.

 

- Existau două grupuri de protestatari, Unul în Piața Victoriei, unul în Piața Universității. Nu au existat intenții din partea jandarmilor de a provoca mulțimile. La ora 16 s-a prezentat prefectul în piață. Grupările se îndreptau spre intrarea în curtea Palatului Victoria, printre mașini, dinspre strada Paris. În fața Guvernului se permite o presiune constantă, pentru a bloca regruparea jandarmilor. Jandarmeria a folosit gaze iritante abia acum.

 

- Ora 16:53, primul jandarm rănit. Jandarmii au optat pentru acțiune defensivă, descurajantă, ce a repliat grupul de protestatari. Conform art. 17 din legea 60/1991, dacă adunările publice își pierd caracterul pașnic, autoritățile pot interveni pentru a restabili ordinea publică.

 

- Ora 18:00. Comandantul acțiunii convoacă o ședință cu șefii de dispozitiv. La ședință a participat și un procuror militar.

 

- Ora 18:48. Apariția în piață a galeriilor de fotbal. Venirea acestora nu s-a făcut în grup organizat, împiedicând Jandarmeria să le blocheze accesul în piață.

 

- Acțiunile s-au manifestat individual sau gradual, cu mobilitate crescută, atât în zona de contact, cât și a participanților. Agresorii au folosit primele rânduri de protestatari ca un scut uman. Cei pașnici nu s-au putut disocia de acțiunile agresive. Cei pașnici au suportat consecințele acțiunilor de respingere a celor violenți prin gaze lacrimogene.

 

- Ora 20:00. Comandantul prezintă necesitatea unei intervenții pentru restabilirea ordinii publice. Prefectul este de acord. Este semnalată prezența unui grup de suporteri violenți pe Iancu de Hunedoara. Au fost persoane care nu s-au delimitat de cei agresivi.

 

- Orele 21:00-22:00. Au fost efectuate în mod repetat avertizări și somații cu dispozitive de intervenție sonoră. A fost apoi o ultimă somație pentru ca protestatarii să părăsească piața.

 

- Ora 22:53, dispeceratul 112 semnalează că pe Calea Buzești sunt persoane violente. Jandarmeria cere intervenția Poliției.

 

- Ora 23:01. Echipajele spun că nu există violențe sau vandalism în zonă, astfel că se retrag. Echipajele sunt blocate de oameni. Alte 3 echipaje ale Poliției sunt blocate după aceasta. Jandarmii sunt trimiși către polițiștii blocați. În acest moment, cei doi jandarmi sunt izolați, unuia dintre ei fiindu-i sustras pistolul. Comandantul ordonă restabilirea ordinii publice.

 

- O armă de foc fusese sustrasă, era în posesia unui agresor. Persoane pașnice, dar care n-au părăsit zona, au avut de suferit.

 

- Ora 01:00, ordinea publică a fost restabilită.

 

- Dacă Jandarmeria are o lege care permite folosirea echipamentului din dotare, nu există o lege care dă protestatarilor să folosească obiecte contondente. 70 de persoane au fost transportate la spital, dintre care 14 jandarmi. 3 jandarmi au fost internați în spital.

 

- 70 persoane transportate la spital, din care 14 jandarmi. 9 spitalizate, 3 jandarmi.

 

- Cei care acuză acum desfășurarea evenimentele trebuie să accepte că violențele unor manifestanți au dus la pierderea caracterului pașnic al manifestării.

 

- Ne-am confruntat cu o serie de falsuri, minciuni. E motivul pentru care trebuie să separăm adevărul de manipulare.

 

 

Carmen Dan: Iată câteva dintre cele mai grosolane manipulări:

 

  • Jandarmeria trimisă la frontieră să oprească oamenii din diasporă. Fals. A circulat o fotografie de pe o autostradă din China, care inducea ideea că e aglomerație foarte mare la Vama Borș. În realitate, situația a fost normală.
  • Au fost oameni în cărucior cu rotile atacați de jandarmi. Femeia în scaun nu a fost atacată de jandarmi, imaginile arată că ea s-a aruncat din cărucior.
  • Medic pensionar bătut de pensionari. Minciună. În realitate, bărbatul a atacat jandarmii, a fost dus la poliție. Doctorul pensionat avea mâna acoperită. E sub control judiciar.
  • Alți protestatari, Mălin Bot sau Ovidiu Gros, sunt sub cercetări pentru instigări
  • Au fost folosite gaze interzise. O minciună demontată inclusiv de declarația Parchetului.
  • În piață au fost doar manifestanți pașnici, doar 2-3 au provocat violențe. Fals, din imagini se văd câteva sute de oameni care provoacă violențe.
  • Cei doi jandarmi agresați au fost lăsați intenționat în urmă. Fals grosolan. Tânăra a căzut fiind apoi lovită. Un coleg a venit s-o ajute, dar au fost loviți, au  intervenit mulți protestatari să îi ajute. Le mulțumes
  • Tânăra nu a fost spitalizată. Fals.
  • Acuzații că jandarmii au exagerat asupra diagnosticului. Se vede diagnosticul clar inițial, dar el nu a fost confirmat de tomografie. Le mulțumesc din suflet doctorilor care au îngrijit-o.
  • Au fost viralizate imagini din alte țări, respectiv fotografia cu un polițist american care lovește o femeie. Imaginea cu jandarmul care plânge împreună cu sora sa – era din Bulgaria.
  •  Poliția și jandarmeria opresc mașinile și trenurile pentru a împiedica diaspora să vină la protest. Fals.
  • Au venit jandarmi din 14 județe. Fals: au venit doar din 5 județe.

 

 

***

 

 O gogomănie de raport la 9 zile de la represiunea din Piața Victoriei. Carmen Dan spune că au fost sute de violențe dar numai 5 abuzuri ale jandarmeriei. Doar se știe cât de violenți sunt cetățenii de vârsta a treia imobilizați de jandarmi și copiii care jucau șotron în Piață, spălați de jandarmi cu gaze. Pe lângă alte emasculări jenante și nerușinate ale adevărului, contrar celor arătate de filmările care au făcut înconjurul planetei! Carmen Dan continuă să ne mintă în față cu nerușinare. Timp în care se arată exagerat de ofuscată de glumițele de pe Facebook, pe care le-a demanipulat cu maximă vigilență într-un inventar de-un ridicol desăvârșit. Carmen Dan confundă glumițele de pe Fb, făcute tot pe seama minciunilor jandarmeriei, cu manipularea ordinară făcută de Jandarmerie care a răspândit numai informații false prin chiar purtătorii săi de cuvânt: despre pungile cu urină și fecale aruncate de protetatari, despre mașina cu molotoave, despre jandarmerița aflată între viață și moarte cu coloana ruptă și multe alte mizerii lansate oficial în spațiul public și care au justificat represiunea de o violență extremă a Jandarmeriei.

 

Chiar și când pretinde că demanipulează, Carmen Dan manipulează cu nerușinare, cum e cazul jandarmeriței despre care, spune ea, s-ar fi spus că nu a fost internată. Nu a spus nimeni din presă sau pe Fb că jandarmerița nu ar fi fost internată ci doar că nu existau motive pentru internarea ei și că a fost o minciună ordinară telenovela cu internarea, făcută de purtătorul de cuvânt care spunea că cel mai greu i-a fost să le spună părinților ei că fata ar putea rămâne paralizată pe viață când, s-a aflat ulterior, tânăra jandarm nu doar că a plecat pe picioarele ei din învălmășeala în care le-a reproșat colegilor că au ”dus-o”, dar a stat toată noaptea de vorbă la telefon cu ai ei și, s-a dovedit ulterior, era bine merci. Mai mult, biletul de internare arată că nu a existat nicio clipă suspiciunea de diagnostic despre care vorbea purtătorul de cuvânt al jandarmeriei. Detalii despre care Carmen Dan nu suflă o vorbă, că doar a jucat și ea în telenovela în care s-a dus să îmbrățișeze teatral tânără ”suferindă” și a blocat cu limuzina intrarea salvărilor la Urgențe. De altfel, jandarmerița a fost salvată de un protestatar dintr-o îngrămădeală foarte suspectă în care a fost abandonată de colegi tocmai pentru a se putea agita spectrul fals al bietei jandarmerițe linșate în știrile de la prietenii PSD de pe Antene. Pe care Carmen Dan nu i-a mai demanipulat corespunzător.

 

Carmen Dan a prezentat și scuze formale care mai mult insultă decât să recupereze onoarea sutelor de civili care au fost linșați de jandarmi doar ca să-i iasă PSD, din care face parte și fosta secretară Carmen Dan, pasiența cu lovitura de stat. Ei și tătucului Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22