Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Der Spiegel: Kaczynski insultă protestatarii, Dragnea îi bate. De ce nu intervine UE?
Dora Vulcan - - - -
2018-08-20
Actualitate Interna
2

Intr-un editorial publicat de saptamanalul german Der Spiegel, Liviu Dragnea este comparat cu Jaroslav Kaczynski, liderul de facto al Poloniei.

 

 

Der Spiegel se întreabă de ce nu intervine Bruxelles-ul ca în cazul Poloniei.  

 

Articolul integral din Der Spiegel (tiraj de 4 milioane de exemplare)

 

 

"Conducatorul secret al Romaniei este Liviu Dragnea. La fel ca Jaroslav Kaczynski, polonezul conservator, acesta conduce Guvernul de la Bucuresti, fara sa aiba efectiv o functie in cadrul puterii executive, ci bazandu-se pe autoritatea lui de sef al celui mai puternic partid de guvernamant.

 

Dragnea este considerat un autocrat corupt si cinic, ceea ce il diferentiaza de Kaczynski, care e un nationalist si un ideolog convins.

 

Amandoi au insa in comun faptul ca vor sa priveze sistemul judiciar de independenta sa si sa il controleze cu ajutorul majoritatii parlamentare.

 

Idealul polonezului Kaczynski este sa isi construiasca un stat puternic. Romanul Dragnea, in schimb, vrea sa se protejeze pe el si acolitii lui de interventia autoritatilor anticoruptie.

 

Dragnea a lasat-o deja fara functie pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, un procuror incomod. Acum vrea sa-i faca fata celui mai mare inamic: presedintele Klaus Iohannis.

 

Avand de facto putina putere, Iohannis a incercat pe cat posibil sa blocheze actiunile lui Dragnea. Cel din urma vrea insa sa demareze procedurile de suspendare a presedintelui din functie.

 

Peste 100.000 de oameni au demonstrat la sfarsitul saptamanii trecute impotriva guvernantilor din tara lor si impotriva schimbarilor dorite de acestia in justitie.

 

La Bucuresti, manifestatia s-a soldat cu peste 400 de raniti, cand jandarmii au intervenit impotriva demonstrantilor.

 

In comparatie cu Kaczynski, care ii jigneste pe protestatarii din tara lui si ii considera polonezi de o categorie mai proasta, Dragnea ii bate protestatarii din Romania. Asta spune tot despre o tara care din ianuarie trebuie sa preia Presedintia UE.

 

Tocmai de aceea, este de neinteles de ce Bruxelles-ul nu intervine. Dupa Polonia, ar trebui declansate proceduri si impotriva Romaniei cu privire la statul de drept si pusa presiune prin aplicarea de sanctiuni. Romanii care au iesit in strada pentru a-si apara libertatea merita sa fie sustinuti de UE".

 

(sublinierile aparține redacției, traducere Ziare.com)

TAGS : proteste piata victoriei mineriada jandarmilor der spiegel liviu dragnea ue
Comentarii
emil 2018-08-20
Romania a fost scoasa din plaja de actiune UE de catre luzarul Iohannis cu bascaliile Gorghiu si Turcan care au nenorocit țara si viitorul ei. Traim in patria borfasilor si golanilor, cu cat vom fi mai democratici cu atat vom deveni mai hoți si mafioți.
Mouillé Paissedé 2018-08-20
Cam mult ghiveci in capul tau, neicusorule!
Cele mai multe canalii si borfasi se afla in coalitia de la putere. Statistica e clara.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
3284
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22