Tudorel Toader, acuzat de FSANP de „dezinformare grosolană” a opiniei publice

Redactia | 21.08.2018

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) îl acuză pe Tudorel Toader de "o nouă încercare de dezinformare" și spune că legea permite maximum două împuterniciri pentru directorul ANP, iar ministrul a semnat ilegal încă una, pe care au atacat-o în instanță, relatează Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) reacționează la ceea ce califică a fi o nouă încercare de dezinformare din partea ministrului Tudorel Toader, precizând că tema duratei mandatului directorilor de penitenciare este una falsă și ascunde politizarea prin împuterniciri repetate și, deseori, ilegale a șefilor penitenciarelor. 

 

Sindicatul susține că ministrul Justiției dezinformează grosolan opinia publică, realitatea fiind că, de când acesta este în funcție, a blocat concursurile pentru ocuparea posturilor de director de penitenciare după ce le-a anunțat pe site-ul instituției, împuternicind, în schimb, "într-un mod lipsit de transparență, în funcții de conducere, ofițeri pe care să-i poată controla discreționar la fiecare 6 luni", arată FSANP într-un comunicat de presă remis Mediafax. 

 

"Tudorel Toader l-a împuternicit ilegal pentru cel ce-al 3-lea mandat în funcția de director general al ANP pe comisarul șef Marian Dobrică, deși în urmă cu doar câteva luni se pronunțase în sensul încetării unor astfel de practici ca fiind ilegale, iar directorul general anunțase în Consiliul de conducere al ANP măsuri în același sens, după discutarea în prealabil a aspectelor tehnice și a alternativelor cu ministrul. FSANP informează că a depus deja acțiune în instanță pentru suspendarea și anularea Ordinului ministrului justiței (OMJ) 1543/2018 care acordă în mod ilegal cea de-a 3-a împutenicire, contrar prevederilor legii și că a sesizat organele de urmărire penală referitor la comiterea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, având în vedere că Marian Dobrică îndeplinește acte legate de o calitate pe care în drept nu o poate avea (art. 258, alin. 1 Noul Cod Penal)", potrivit sursei citate.

 

Sindicatele arată că articolul 55 alin. 3 din Legea 293/2004 prevede că "Ofiţerii pot fi împuterniciţi în funcţi de conducere în unitatea în care sunt încadraţi sau în care au fost detaşaţi, împuternicirea pe functie se poate face pentru o perioada de maximum 6 (sase) luni si se poate prelungi, cu acordul scris al acestora, potrivit competentelor, cu încă 6 (sase) luni", aceste împuterniciri fiind deja acordate din mai 2017, prin OMJ 1377, respectiv noiembrie 2017, prin OMJ 3190. 

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că, după ce Parlamentul va adopta legea privind noul statut al funcţionarilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), posturile de director vor fi scoase la concurs.

 

"În momentul în care eu am venit ministru al Justiţiei, am constatat faptul că statutul funcţionarilor cu statut special din penitenciare prevede următorul lucru: concursul pentru ocuparea funcţiei de director de penitenciar se organizează potrivit statutului, dar pe o perioadă nedeterminată. Adică cineva ocupă funcţia de director până iese la pensie. Or, în România, regula este a mandatului determinat. Cel mai mare mandat îl au judecătorii de la Curtea Constituțională, consilierii de la Curtea de Conturi, care au 9ani, după care vin mandate de 5 ani, 4 ani, 3 ani , dar niciun demnitar al statului nu are mandat pe perioadă nedeterminată. Mie mi se pare normal ca periodic, la patru ani de zile, să fie această scoatere la concurs a posturilor ca cel care este în funcţie să-l poată ocupa din nou încă un mandat, dar să dăm speranţe, șanse şi altora care îşi doresc această funcţie", a declarat ministrul Justiţiei. 

 

Tudorel Toader a adăugat că a grăbit elaborarea noului statut pentru penitenciare. 

 

"Se va numi statutul poliţiştilor de penitenciare, ca să intre în familia ocupaţională ordine publică şi siguranţă naţională, unde am prevăzut mandat de patru ani, cu posibilitatea unui nou mandat. Din momentul în care am venit eu, nu am scos niciun post de director la concurs pe perioadă nedeterminată din acest considerent. Proiectul de lege este în Parlament, sper să fie și am cerut procedură de urgenţă ca să fie adoptat cât mai repede. În clipa în care este adoptat, toate posturile vor fi scoase la concurs", a mai spus Toader.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22