Presa, evacuată de la audierea lui Dan pe motiv că se discută informații clasificate. Fals!

Dora Vulcan | 21.08.2018

Carmen Dan a fost audiată marți dimineață în comisia de Apărare din parlament la 11 zile după abuzurile jandarmilor de la mitingul diasporei. Ministrul de Interne a venit la comisia de apărare însoțită de mai mulți șefi din Ministerul de Interne și de Raed Arafat, șeful DSU.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE - După audierea în comisie, Carmen Dan și-a tras sufletul în biroul lui Liviu Dragnea, cel de concediul căruia se prevalau colegii săi din PSD, în urmă cu o zi, pentru a nu convoca sesiune extraordinară, transmite corespondentul Digi 24.

 

O audiere de-un ridicol desăvârșit. Extrem de pătrunsă de moment, fosta secretară Carmen Dan i-a avertizat pe jurnaliști că-și asumă riscul să răspândească informații clasificate, așa că i-a evacuat de la audierile din Comisia de Apărare, sigur prin cavalerii PSD-ALDE. Informații clasificate care, desigur că nu s-au discutat nici în lipsa jurnaliștilor, că doar de asta sunt clasificate, nuanță care scapă ”decât” culturii unei foste secretare cu ”nume și pronume”. Circ ieftin și penibil jucat de niște caricaturi, pătrunse de o nejustificată importanță, pentru a da, astfel, aspect de normalitate și autoritate de informație clasificată abuzului și represiunii de niciun regulament și lege justificate. Vorbe goale și nerușinat de prețioase în loc de demisii și scuze în genunchi în fața propriului popor. Ce poate să fie clasificat în bătaia cu pulanul pe cocoașă?

 

 

Presa a fost evacuată pe motiv că se vor discuta informații clasificate. Care, însă, nu s-au discutat. Carmen Dan i-a avertizat pe jurnaliști, extrem de pătrunsă de moment, că își asumă riscul de a răspândi informații clasificate. 

 

Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunii din Piața Victoriei, a însoțit-o pe Carmen Dan și a explicat de ce unii jandarmii aveau numerele de identificare acoperite. Reorganizările sunt de vină. Din cauza lor, indicativele nu mai corespundeau, așa că au fost acoperite, explicație hilară. La ședință a participat și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) după ce liberalii i-au solicitat prezența pentru a da explicații despre evenimentele din 10 august, transmite site-ul televiziunii Realitatea TV.

 

Carmen Dan a revenit asupra cifrei lansate în urmă cu două zile cu privire la jandarmii care sunt suspectați de violențe gratuite, cifra apropiindu-se de astă dată de cea a ParchetuluI: nu mai sunt cinci ci zece. De la comisia de apărare a lipsit, însă, prefectul Speranța Clișeru, cea care a aprobat ordinul de evacuare a pieței și despre care Laurențiu Cazan spusese că de fapt nu l-a aprobat ci l-a contrasemnat. 

 

 La finalul audierii, la care presa a asistat doar parţial, Carmen Dan a oferit câteva detalii legate de elemente strict organizatorice din ziua de 10 august. Astfel, ministrul de Interne a precizat că nu a vorbit în acea zi cu prefectul Capitalei şi că a fost informată despre evoluţia evenimentelor abia după ce a fost semnat ordinul de intervenţie pentru eliberarea Pieţei Victoriei.

 

Carmen Dan a ținut să remarce ca pa un succes faptul că poliţia a descoperit arma care ar fi fost sustrasă de la femeia jandarm, la 10 zile după evenimente. 

 

 

 

Presa, scoasă din sală

 

Reprezentanții puterii în comisie au cerut presei să părăsească sala pe motiv că se vor discuta informații confidențiale, care, însă nu s-au mai discutat, după cum au comentat ulterior reprezentanții Opoziției. Deputații PNL, PMP și USR s-au opus, însă majoritarii de la PSD și ALDE au decis altfel.

 

De altfel, Robert Turcescu și Ovidiu Raețchi au spus că ei nu au formulat nicio întrebare la care s-ar putea oferi răspunsuri care conțin informații clasificate, însă Carmen Dan a avertizat că jurnaliștii vor difuza pe proprie răspundere eventuale informații clasficate.

 

Carmen Dan a precizat că a ajuns la sediul MAI în jurul orei 13:00 şi că a stat în minister până la ora 03:00. Ministrul de Interne a mai spus că nu a avut informaţii privind un atac.

 

"E normal ca ministrul să fie în minister", a spus aceasta, adăugând că nu va răspunde la întrebări tehnice. "Nu eu am luat deciziile operative", a completat Carmen Dan.

 

 "Pe 10 august am fost prezentă la minister după ora 13.00. Așa mi s-a părut normal și așa trebuie să facă orice ministru responsabil pentru un eveniment de o asemenea amploare. Am stat în biroul meu, tot ce am solicitat a fost să fiu informată. Am plecat din minister în jurul orei 3.00 dimineața, când colegii mei finalizaseră misiunea", a declarat Carmen Dan.

 

"Nu răspunde ministrul la întrebările tehnice pentru că ministru nu a coordonat misiunile operative. Din acest motiv sunt colegii mei alături de mine", a mai spus Carmen Dan.

 

 

 

10 jandarmi identificați că ar fi comis fapte penale

 

 

10 jandarmi ar fi comis fapte penale iar jandarmeria a declanșat o anchetă internă, spune ministrul Dan.

 

Întrebată despre numerele acoperite de pe căștile jandarmilor, ministrul de Interne a spus: "Am precizat destul de clar că încercăm să abordăm această problematică cu mult echilibru și că la Jandarmerie este o anchetă internă".

 

"Poate o să ajungem să vorbim și despre gradul de agresivitate al celor care au încercat să intre în Guvern. Ultimele date din ancheta internă a Jandarmeria arată şase cazuri în care 10 jandarmi au fost identificați ca posibili autori ai unor fapte penale", a completat aceasta.

 

"Dacă aş fi stat în concediu, cu siguranţă m-aţi fi întrebat de ce nu am stat la minister", a mai spus Carmen Dan.

 

 

 

Laurențiu Cazan: Am avut jandarmi răniţi

 

 

Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunilor Jandarmeriei din seara de 10 august, a afirmat în cadrul Comisiei că jandarmii au fost ultragiaţi şi atacaţi. "Am avut jandarmi răniţi", a completat acesta.

 

"Nu am ordonat atacarea oamenilor paşnici", a mai spus coordonatorul acțiunilor Jandarmeriei din seara de 10 august.

 

Cazan a explicat că jandarmii au avut indicativele ascunse pentru că au venit colegi și din alte județe, iar în rândul jandarmilor au avut loc schimbări de efectiv.

 

”Nu doar colegii din cordon au fost ultragiați. Am avut oameni efectiv răniți de aceste acte violență, înainte de ordinul pentru declanșarea operațiunii de restabilire a ordinii publice. În ceea ce privește indicativele, nu aș spune ascunse de pe căștile jandarmilor, la nivelul instituției noastre au fost efective care au venit în sprijin, iar la nivelul Jandarmeriei au avut loc reorganizări. Situațiile sunt cunoscute și au fost discutate în ședințele de comandă, dar țin să vă asigur că acoperirea indicativelor nu este un impediment în identificarea jandarmilor care au acționat într-un anumit fel. Știu foarte bine unde au acționat, au avut șefi care i-au coordonat”, a declarat Laurențiu Cazan, în fața Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.

 

 

 

 

Arafat, despre protestatarul mort: Autopsia va fi cea care va da răspunsul

 

 

Raed Arafat a vorbit despre protestarul care a murit pe 20 august. Acesta a spus că pacientul avea probleme cardiace şi că a refuzat să meargă la spital. "Pacientul avea o gemoragie digestivă superioară. Pacientul a decedat din cauza unui şoc hemoragic. Autopsia va fi cea care va da răspunsul", a spus acesta, adăugând că nu există nicio legătură între lacrimogene şi hemoragie.

 

 

 

Replici între Robert Turcescu și Carmen Dan, în Parlament

 

 

Ministrul de Interne Carmen Dan și deputatul PMP Robert Turcescu au avut un schimb de replici pe seama violențelor din 10 august.

 

Carmen Dan: În ceea ce privește situația jandarmeriței bătute în Piața Victoriei, presupun că acea situație va face obiectul unei ancete interne a Jandarmeriei. Sunt convinsă că și Parchetul Militar are în preocuparea sa această situație.

 

Robert Turcescu: Am și eu mai multe nelămurii legate de jandarmerița bătută. Situația doamnei respective nu era chiar așa dramatică, cum a fost prezentată inițial.

 

Carmen Dan: Vă invit să această analiză cu propria dumneavoastră minte, după analiza tuturor documenteler. Oare a fost ordin sau simplă inițiativă să o lovească în cap un singur individ de vreo 20 de ori?

 

Robert Turcesu: Aceeași întrebare am și eu legat de acel om cu mâinile ridicate, lovit de jandarmi de vreo 20 de ori.

 

Carmen Dan: Nu cumva va antepronunțați inainte sa parcurgeti acest raport? Nu cumva aveti o atitudine mai mult politica decat tehnica? Nu cumva ati intart in sfera subiectivismului?

 

Ulterior acestui dialog, în Comisia de Apărare au început dispute între PSD, PNL și USR, fiecare acuzându-se că încearcă politizarea auderii și a evenimentelor din Piața Victoriei.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22