Plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele lui Carmen Dan pentru secretizarea raportului

Dora Vulcan | 21.08.2018

Asociaţia ”Evoluţie în Instituţie” a anunţat, marţi, că va depune plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele lui Carmen Dan şi a şefilor Jandarmeriei, Sebastian Cucoş şi Ionuţ Cătălin Şindile, după audierile din Comisia de Apărare.

Pe aceeași temă

 

 

  

 Asociația îi acuză pe aceștia de lipsă de transparenţă şi clasificarea nejustificată a raportului care face referire la incidentele din 10 august. Totodată, organizaţia va contesta în instanţă clasificarea raportului.

 

 

”Din cauza lipsei de transparenţă de care dau dovadă reprezentaţii coaliţiei PSD-ALDE prin membrii Comisiei de Apărare din cadrul Parlamentului, prin Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, şi prin împuterniciţii Inspector General al Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş şi Ionuţ Cătălin Şindile, care au clasificat ca secret de serviciu «Raportul evenimentelor ce au avut loc la protestul din Piaţa Victoriei din data de 10-11 August 2018», Asociaţia ”Evoluţie în Instituţie” vă face cunoscute următoarele: în baza articolului 33 din legea 182 din 12 aprilie 2002, «Este interzisă clasificarea ca secrete de serviciu a informaţiilor care, prin natura sau conţinutul lor, sunt destinate să asigure informarea cetăţenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludării legii sau obstrucţionarea justiţiei.» Am formulat o plângere penală ce îi vizează pe numiţii Carmen Daniela Dan, Sebastian Cucoş şi Ionuţ Cătălin Şindile, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, au anunţat, marţi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Asociaţiei ”Evoluţie în Instituţie”, potrivit News.ro.

 

 

Potrivit acestora, plângerea va fi depusă prin poştă şi va fi trimisă către Direcţia Naţională Anticorupţie.

 

 

Reprezentanţii asociaţiei susţin că, ”atunci când în discuţie sunt fapte săvârşite de protestatari, ministrul de interne îşi permite să divulge secrete de serviciu”.

 

 

”De aceea, pe numele ministrului Carmen Daniela Dan a mai fost formulată o plângere pentru săvârşirea infracţiunii de divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice prevăzut în art.304 aln. 2. Dosarul 339/P/2018, fiind declinat către Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dispunându-se începerea urmăririi penale in rem. Dacă vorbim de fapte săvârşite de persoane aflate în subordinea dumneaei, aceasta face exces de zel şi clasifică drept secret de serviciu inclusiv informaţii care ar trebui să fie publice”, mai spus reprezentanţii organizaţiei.

 

 

Aceştia anunţă că vor contesta și în instanţa de contencios administrativ clasificarea acestui raport, considerând că acesta este de interes public şi nu poate fi ţinut la secret faţă de opinia publică.

 

 

 

Context

 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat şi reprezentanţii Jandarmeriei au fost audiaţi marţi în Comisia de Apărare din Parlament, unde au vorbit pe marginea raportului întocmit de minister în legătură cu violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, și despre care Carmen Dan a susținut și o declarație de presă duminică seara.   

 

Ea a spus că prezenţa sa în minister a fost doar pentru a-şi asuma responsabilitatea, dar şi că ar fi fost obligatoriu să existe informaţii şi indicii din care sa rezulte că "avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice".  

 

După un schimb aprins de replici între membrii comisiei, conducerea comisiei a luat decizia ca audierea ministrului să se desfăşoare fără prezenţa presei, pe motiv că s-ar vorbi şi despre informaţii clasificate. 

 

Pe de altă parte, un deputat PNL a acuzat exact faptul că nu s-a vorbit despre nicio informație clasificată și că, de fapt, Carmen Dan a fluturat un raport la care membrii comisiei nu au avut acces. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22