Viorica Dancila a refuzat sa semneze cererea de convocare a CSAT trimisa președintelui

Redactia | 22.08.2018

Premierul Viorica Dăncilă a refuzat să semneze cererea de convocare în regim de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) trimisă președintelui Klaus Iohannis, au declarat politicieni PSD, care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Pe aceeași temă

 

 

Trebuie subliniat că prim-ministrul este vicepreședinte al CSAT, iar atât miniștrii, cât și lideri PSD-ALDE au solicitat insistent după 11 august întrunirea CSAT, cerere căruia președintele Iohannis a refuzat până acum să-i dea curs.

 

Sursele din PSD au spus că cererea trimisă la Cotroceni a fost semnată de ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, omul lui Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui, ministrul de Interne, Carmen Dan, protejata lui Dragnea, care a fost de altfel cea mai vocală, ministrul Apărării, Mihai Fifor, poate cel mai vehement opozant al lui Klaus Iohannis, și Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe, care la ordinul lui Dragnea a efectuat un control financiar la Administrația Prezidențială, și prin ANAF l-a atacat pe președinte după ce a pierdut procesul pentru casele din Sibiu.

 

Din punct de vedere legal s-a îndeplinit cerința ca minimum o treime dintre membri CSAT să solicite o convocare a organismului suprem de apărare a țării.


Solicitarea de convocare în regim de urgență a CSAT, solicitată de PSD-ALDE, are în vedere analiza și avizarea propunerilor de rectificare a bugetelor instituțiilor cu atribuții în domeniul securității statului, cuprinse în proiectul Guvernului de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018.

 

Legea privind funcționarea CSAT stipulează, la Aticolul 6, alineatul 2, că ”Consiliul Suprem de Apărare a Ţării poate fi convocat şi la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul membrilor săi”.

 

Potrivit sursei citate, Executivul a făcut acest demers în temeiul art. 6 (alin 2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consililui Suprem de Apărare a Țării.

 

”Solicitarea de convocare a CSAT, în regim de urgență, are în vedere necesitatea adoptării primei rectificări bugetare din acest an pentru asigurarea resurselor necesare plății cheltuielilor obligatorii ale bugetului general consolidat, respectiv drepturi de natură salarială, cheltuieli cu asistența socială, echilibrarea bugetelor locale, cheltuilei pentru plata contribuției României la Uniunea Europeană, precum și finanțarea activităților de combatere a pestei porcine africane”, se arată în comunicatul Guvernului.

 

Livu Dragnea a anunțat marți seară la Antena 3 că premierul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare la Cotroceni prin care cere, alături de miniștrii săi, convocarea CSAT pentru aprobarea rectificării bugetare. Dragnea a făcut o trimitere la legea de funcționare a CSAT, unde scrie că organismul poate fi convocat de o treime din membri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22