Cine este al treilea candidat la conducerea DNA? (Surse)

Redactia | 24.08.2018

În cursa pentru postul de procuror-șef al DNA s-a înscris Andrei Bodean, de la filiala Constanța. Andrei Bodean (38 ani) a intrat în magistratură în anul 2008, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Bodean a devenit cunoscut pe plan local în 2011, datorită crimelor de răsunet pe care le-a anchetat pe vremea când era criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. A devenit procuror DNA în luna ianuarie 2013.

 

La scurt timp, Andrei Bodean a început urmărirea penală a lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, în cazul Centrului Militar Zonal, speța în care Nicușor Constantinescu ispășește astăzi o condamnare de 5 ani. În ianuarie 2014, Bodean a mers la CJC și a cerut ridicarea lui Constantinescu din curtea instituției pentru că acesta refuzase în repetate rânduri să se prezinte la audieri. Tot pe Nicușor Constantinescu, Bodean l-a mai trimis în judecată în mai multe dosare în care fostul președinte al CJC a fost condamnat în primă instanță – într-o speță, Constantinescu a fost achitat în urma dezincriminării parțiale a abuzului în serviciu.

 

Bodean l-a mai trimis în judecată și pe fostul primar al Constanței Radu Mazăre, speță în care acesta a fost condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate cu executare. Procurorul constănțean a mai trimis în judecată și alte nume sonore pe plan local, printre care primari din județ, avocați, șefi de instituții deconcentrate etc.

 

Andrei Bodean este unul dintre procurorii care au reacționat public față de încercările de modificare a legilor jusției, a semnat petițiile magistraților și a protestat, alături de alți zeci de procurori și judecători constănțeni, în decembrie 2017, și pe treptele Judecătoriei Constanța, și pe cele ale Curții de Apel București.

 

Procurorul constănțean a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să îi apere reputația în urma unui articol scris de Mirel Curea în evz.ro care îl acuza că a instrumentat un dosar din răzbunare, citând doar afirmațiile soției unui avocat constănțean care a fost trimis în judecată de Bodean și a fost condamnat definitiv pentru luare de mită. CSM a admis cererea lui Bodean și a considerat că reputația profesională a acestuia a fost afectată. Curea a contestat decizia CSM la ÎCCJ, iar instanța i-a dat dreptate din nou lui Bodean. În trecut, procurorul a mai fost ținta acuzațiilor lui Nicușor Constantinescu care l-a numit ”Zorro din Dobrogea”.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22