Parchetul General dă explicații despre conținutul protocoalele încheiate cu SRI

Redactia | 24.08.2018

După ce Darius Vâlcov a prezentat un protocol secret încheiat între Parchetul General și SRI, într-un comunicat, Parchetul precizează că se referă la infracțiuni contra securității naționale, a terorismului și a infracțiunilor săvârșite de ofițerii SRI.

Pe aceeași temă

 

 

 

Parchetul General a dat publicității, vineri, detalii despre cele două protocoale semnate cu SRI în 2016, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat vineri, într-o postare pe Facebook, ca Inspecția Judiciară ”să pornească o anchetă la Parchetul General”, iar Comisia parlamentară de control al SRI ”să demareze de urgență o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârșite de SRI”. Parchetul General susține într-un comunicat că primul protocol pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor este nesecret și a fost publicat pe site-ul ministerului iar al doilea este clasificat secret de stat, se referă la cooperarea privind infracțiunile contra securității naționale, a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor săvârșite de cadre militare ale Serviciului Român de Informații. Acest al doilea protocol și-ar fi încetat efectele la data de 13 martie 2017.

 

Redăm mai jos comunicatul Parchetului General

 

”Având în vedere dezbaterile publice privind protocoalele de cooperare încheiate în anul 2016 între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în continuarea comunicatului de presă din data de 18 iunie 2018, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

La data de 08.12.2016, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație a încheiat 2 protocoale cu Serviciul Român de Informații:

 

I. Protocol privind cooperarea pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor (NESECRET), publicat pe site-ul Ministerului Public.

 

II. Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel SECRET).

 

Cu privire la acest protocol arătăm:

 

1. Obiectul Protocolului se referă la cooperarea privind infracțiunile contra securității naționale, a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor săvârșite de cadre militare ale Serviciului Român de Informații, sesizarea parchetului cu privire la infracțiunile constatate de S.R.I. și comunicarea de informații în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea națională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea S.R.I. și ale Codului de procedură penală.

 

2. Protocolul și-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituțiilor semnatare. La aceeași dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat Serviciului Român de Informații să comunice dacă menține caracterul clasificat al documentului.

 

3. La 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a inițiat demersurile pentru declasificarea protocolului și a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.

 

4. Nu au fost comunicate informații publice cu privire la acest Protocol și nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului justiției, care au fost informați și cu privire la inițierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului.”

 

Consilierul guvernamental, Darius Vâlcov, a postat joi seară pe contul său de Facebook un protocol de colaborare încheiat în decembrie 2016 între SRI și Parchetul General. Vâlcov, consilier al premierului condamnat la 8 ani de închisoare pentru corupție în primă instanță, a atribuit documentele unui ”anonim” care i-a lăsat documentul ”pe prag”, și a scris cu majuscule ”BOMBAAA”.

 

Imediat după publicare, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat la Antena 3 că protocolul fusese denunțat de cele două instituții la puțin timp după semnare. Marincea a revenit în cursul nopții cu precizări suplimentare pe pagina sa oficială de Facebook, anunțând că a fost denunțat în 28 februarie 2017 și că membrii comisiei SRI din Parlament au fost înștiințați de existența lui

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22