Jandarmeria își reface stocul de gaze lacrimogene după ce le-a epuizat pe manifestanți

Dora Vulcan | 24.08.2018

Jandarmeria Bucureşti şi-a înnoit astăzi stocul de substanţe lacrimogene. Conform unui anunț publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, reprezentanţii Jandarmeriei au cumpărat servicii de încărcare a opt pulverizatoare de capacitate mărită.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Sunt aceleaşi pulverizatoare care apar şi pe lista muniţiei folosite de jandarmi la protestul din 10 august. Contractul valorează 8.000 de lei fără TVA.

 

 

 

Ce răspunde Jandarmeria, întrebată câtă munițea a folosit la protestul din 10 august

 

 

Jandarmeria Română a precizat, într-un răspuns dat Digi24, ce muniție a folosit la protestul diasporei din 10 august. Nu este precizată însă și cantitatea de muniție folosită, și nici numărul jandarmilor care au acționat în Piața Victoriei, forțele de ordine argumentând că aceste informații sunt clasificate.

 

„Pe timpul intervenției pentru restabilirea ordinii publice a fost folosită muniție neletală compusă din cartușe cal. 38 mm IL (cu efect iritant lacrimogen), grenade de mână IL (cu efect iriant lacrimogen) cu corpul de cauciuc, spray-uri iritant lacrimogene și pulverizatoare de capacitate mărită (cu substanță iritant lacrimogenă), muniție aflată în dotarea Jandarmeriei Române și folosită de majoritatea forțelor de ordine din Europa.

 

CS (O – Chlorobenzylidenemalononitrile) și OC (Oleoresin Capsicum) sunt substanțele active din muniția folosită, care este fabricată conform standarelor europene și internaționale. Muniția neletală și gazele lacrimogene folosite au certificate de calitate și garanție, precum și declarație de conformitate.

 

Materialele folosite de Jandarmeria Română sunt achiziționate exclusiv de la producători autorizați și certificați conform legii.

 

Referitor la numărul de jandarmi prezenți, cantitatea de gaz iritant lacrimogen, cât și numărul buteliilor de gaze folosite, vă comunicăm faptul că aceste informații fac parte din categoria celor clasificate, iar în conformitate cu articolul 12, alin. 1, lit. A, din Legea 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public se excepteazăde la accesul liber al cetățenilor informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informațiilor clasificate, conform legii”, se arată în răspunsul Jandarmeriei Române.

 

 

 

Parchetul General verifică substanțele folosite de Jandarmerie

 

Peste 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale după intervenția în forță a Jandarmeriei la protestul diasporei din 10 august. Mulți dintre aceștia au apelat la ajutorul celor de la SMURD după ce li s-a făcut rău și au reclamat probleme de respirație chiar și la câteva zile după inhalarea gazelor.

 

Între timp, Parchetul General a anunțat astăzi că numărul plângerilor penale legate de incidentele de la protestul diasporei a ajuns la 705.

 

De altfel, Parchetul General a mai anunțat că „a fost dispusă efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanțelor cu efect iritant – lacrimogen existente în muniția și în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experți din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice”.

 

Pe de altă parte, în ceea ce privește proveniența muniției folosite de Jandarmerie la protestul diasporei, Rise Project a scris că a fost cumpărată în 2015 cu 13 milioane de lei. Furnizorul acesteia a fost un om de afaceri care în trecut a primit o amendă consistentă pentru trucarea de licitații cu armament.

 

Pericolele gazelor lacrimogene folosite la protest: e importantă cantitatea folosită

 

Într-o intervenție la Digi24, zilele trecute, chimistul Raul Pătraşcu, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara a spus că gazul pe care l-au folosit jandarmii în Piaţa Victoriei - numit pe scurt CS - este nociv, mai ales că a fost utilizat în concentraţie mare.

 

Gazul are efecte, atât pe termen scurt, cât şi mediu şi lung şi provoacă iritaţii grave ale ochilor, pielii, chiar şi după zeci de ore.

 

El a explicat că, chiar dacă gazul folosit are o concentrație mică, „în circumstanțele speciale de vineri, efectele sunt legate de timpul de expunere la gaz, de concentrația gazului, de temperatura ambientală și diferă în funcție de vârstă și de greutatea corporală”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22