Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Augustin Lazăr: Se dorește destabilizarea Ministerului Public în baza unei teze false
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-08-25
Actualitate Interna
1

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a reacționat sâmbătă la anunțul ministrului Tudorel Toader că va declanșa procedura de evaluare a sa, acuzând ”o acțiune de destabilizare a Ministerului Public” și precizând că tema protocoalelor, invocată drept pretext pentru revocarea sa, este una falsă.

 

 

 

 

Procurorul general, Augustin Lazăr, acuză „o acțiune de destabilizare a Ministerului Public”, sub pretextul protocoalelor pentru revocarea sa din funcție, adevăratul motiv fiind frica PSD-ALDE de rezultatul anchetei privind reprimarea violentă a mitingului din 10 august.

 

Răspunsul procurorului general vine după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat sâmbătă dimineață declanșarea procedurii de evaluare a managementului de la Parchet după ce consilierul premierului Viorica Dăncilă, apropiat al lui Liviu Dragnea și condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru corupție, Darius Vâlcov, a prezentat un protocol încheiat între PG și SRI în 2016.

 

Vineri, și liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat Inspecției Judiciare ”să pornească o anchetă la Parchetul general”, ordin pe care Toader se grăbește să-l execute.

 

”Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate. În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod ,,ilegal’’, ,,subteran’’ de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public”, se arată într-un comunicat dat publicității de Parchetul general.

 

Augustin Lazăr aduce în discuție și Dosarul Revoluției din decembrie 1989, care este în lucru la Parchet și în care se efectuează zeci de audieri, cu inculpați celebri ca Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD și Petre Roman, fost premier FSN.

 

”Reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018. În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acționa în continuare cu fermitate și profesionalism pentru combaterea infracționalității și îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, se mai precizează în comunicat.

 

 

 

Comunicatul integral al Parchetului General:

 

Luând act de intenția ministrului justiției de a declanșa procedura de evaluare a activității manageriale pe care am desfășurat-o, intenție afirmată în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații în decembrie 2016 și cu referire expresă la aceste documente, aduc la cunoștința opiniei publice următoarele:

 

Colaborarea dintre Ministerul Public și Serviciul Român de Informații s-a realizat în temeiul legii, protocolul fiind doar o procedură tehnică de lucru, de cooperare între instituții cu respectarea strictă a legii.

 

In acest sens, doresc să subliniez faptul că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoștința Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului de Justiție, în cursul săptămânii viitoare urmând să facem publică corespondența avută cu aceste instituții.

 

Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate.

 

În acest context, speculațiile din spațiul public referitoare la un așa-zis mod ,,ilegal’’, ,,subteran’’ de a acționa reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public.

 

După adoptarea Deciziei nr. 51/2016 a Curții Constituționale a României, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2016 a transferat Ministerului Public executarea supravegherii tehnice, aceasta putând fi efectuată și prin poliția judiciară sau lucrători specializați din cadrul poliției.

 

Articolul IV alin (1) din O.U.G. nr. 6/2016 prevede că accesul concret la sistemele tehnice ale S.R.I., în scopul executării supravegherii tehnice, se realizează prin protocoale încheiate de S.R.I. cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții în cadrul cărora își desfășoară activitatea organe de cercetare penală speciale.

 

În acest sens a fost încheiat protocolul nesecret care este și publicat pe site-ul Ministerului Public.

 

Protocolul clasificat, are ca obiect identificarea, investigarea și documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor contra securității naționale, infracțiunilor de terorism și infracțiunilor săvârșite de cadre ale S.R.I.

 

Serviciul Român de Informații este organul de stat specializat în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României.

 

Acest protocol nu și-a produs efectele fiind denunțat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele.

 

De altfel, așa cum s-a arătat, existența protocolului și inițierea demersurilor privind declasificarea acestuia au fost aduse la cunoștința ministrului justiției și de asemenea a Consiliului Superior al Magistraturii printr-o informare realizată la data de 20.03.2018.

 

Cele două protocoale încheiate în anul 2016 nu au fost declarate nelegale de nicio instanță, fiind prezentate în acest mod doar de o parte a mass-mediei. Reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018.

 

În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acționa în continuare cu fermitate și profesionalism pentru combaterea infracționalității și îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.”

 

TAGS : protocol sri parchet augustin lazar
Comentarii
emil 2018-08-25
Oricum, o parte din Ministerul Public coalizase cu mafia din politie, politica, etc. Problema lor este salvarea guvernantilor si jandarmilor vinovati de bataile si atacul cu gaze asupra miilor de oameni nevinovati din Piata Victoriei. Dupa atrocitatile comise si numarul mare al victimelor, autorii risca ani grei de puscarie. Ar fi nedrept ca Ficior sa primeasca 20 de ani iar bestiile astea criminale sa ramana in libertate.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
5275
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22