Toader refuză răspunsul care-l incriminează ca manipulator în subiectul protocoalelor

Dora Vulcan | 28.08.2018

Toader şi-a oferit timp ca să-şi pregătească răspunsul, după ce ieri a refuzat să răspundă de șapte ori la o întrebare foarte simplă: dacă știa încă din luna martie de protocolul încheiat între Parchetul General și SRI, așa cum o dovedește corespondența pe care a purtat-o cu procurorul general Augustin Lazăr.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE -  Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți dimineață că îi va da replica lui Augustin Lazăr, procurorul general al României, astăzi la ora 18:00. El a evitat astfel să răspundă dacă știa de protocolul SRI-Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dinainte să fie publicat în urmă cu câteva zile de Darius Vâlcov. „Spuneam colegilor dumneavoastră ieri faptul că puteam oferi respectivele informații chiar la momentul respectiv. Prin urmare, da, răspunsul e ne vedem la ora 18:00 și voi susține o scurtă declarație de presă”, a spus Toader, marți dimineață. Deși a anunțat o conferință, ministrul a afirmat că „o rectificăm și îi spunem declarație de presă.” Întrebat dacă știa despre protocolul din 2016 de dinainte să fie publicat de Darius Vâlcov, în urmă cu câteva zile, așa cum a indicat ieri Augustin Lazăr, ministrul justiției a spus că nu poate da un răspuns acum, pentru a nu lăsa conferința de presă de la ora 18:00 fără obiect. Întrebat despre evaluarea procurorului general, dacă știe deja că îl va revoca pe Augustin Lazăr, ministrul justiției a refuzat să răspundă, invocând o delegație din Polonia care îl așteaptă.

 

 

 De șapte ori a refuzat Toader să răspundă ieri la o întrebare foarte simplă: dacă știa încă din luna martie de protocolul încheiat între Parchetul General și SRI, așa cum o dovedește corespondența pe care a purtat-o cu procurorul general Augustin Lazăr. Toader s-a arătat extrem de indignat de existența unui protocol asupra căruia, de fapt, purtase o corespondență foarte consistentă cu procurorul general Augustin Lazăr, fapt probat ieri de Lazăr într-o conferință de presă. Mai mult, Lazăr a demonstrat cu documente că Toader nu doar că primise protocolul încă din luna martie a acestui an, dar protocolul nu mai era valabil din ianuarie 2017 şi nu a fost, de fapt, utilizat niciodată. Așadar, motivul invocat de Tudorel Toader cu mânie proletară pentru evaluarea lui Lazăr este unul cât se poate de fals. Adică un pretext. Cauzele sunt altele.

 

Scandalul se învârte în jurul protocolului publicat de Darius Vâlcov, consilier al premierului, joi, în miez de noapte, pe pagina de Facebook, scrie site-ul televiziunii Digi 24. 

 

Jurnalist Digi24: Ați primit în martie, domnule ministru, protocolul semnat în 2016?

 

Tudorel Toader: Deci, pe data de 20 martie am primit protocolul din 2009.

 

Jurnalist Digi24: Cel din 2016 nu l-ați primit?

 

Tudorel Toader: Nu este primit.

 

 

Procurorul general Augustin Lazăr  a demonstrat luni, cu documente, că ministrul Justiţiei primise protocolul încă din luna martie a acestui an. Mai mult, acesta nu mai era valabil din ianuarie 2017 şi nu ar fi fost utilizat niciodată.

 

„Ministerul Public răspunde: În atenția domnului prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, având în vedere adresa dvs., vă comunicăm protocolul privind organizarea cooperării SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin conform legii. Secret 6 pagini. Este protocolul din 2016. Asta era în 20 martie”, a anunțat luni Augustin Lazăr.

 

Jurnaliştii au insistat şi au vrut să ceară mai multe detalii despre documentul care a iscat tot scandalul.

 

Jurnalist Digi24: A ajuns altcândva dacă nu în martie?

 

Tudorel Toader: Lăsați procurorul general să vă informeze.

 

Jurnalist Digi24: Ca să nu existe confuzie în spațiul public, ați primit sau nu acel protocol din 2016?

 

Tudorel Toader: Suneam acum un minut, lăsați procurorul general să vă informeze.

 

Jurnalist Digi24: Domnule ministru, de ce vă feriți de acest răspuns?

 

Tudorel Toader nu răspunde.

 

Jurnalist Digi24: Domnul ministru, ați văzut sau nu acel protocol din 2016 înainte să fie publicat de domnul Vâlcov?

 

Tudorel Toader către alt jurnalist: Cum?

 

Jurnalist Digi24: De ce vă feriți să răspundeți cu da sau nu dacă ați văzut protocolul din 2016?

 

Procurorul general spune că actele au fost analizate şi de Consiliul Superior al Magistraturii şi că nu au fost identificate probleme.

 

„Adevărul nu trebuie să supere pe nimeni. Adevărul este riguros, concret, unul singur, este neinterpretabil. Adevărul este unul singur”, a mai spus procurorul general al României.

 

Ministrul Justiţiei spune că nu renunţă la evaluarea şefului procurorilor, lucru la care s-a gândit cu mult înaintea izbucnirii scandalului. Pretextul a fost dat de protocolul despre care acum Toader spune că nu știa, lucru infirmat de corespondența purtată cu Lazăr. 

 

„Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procuroului general n-a venit nici din senin, nici circumstanțial. Eu am observat de-a lungul timpului cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat, treptat de la rolul constituțional pe care îl are. Eu am observat cum activitatea Ministerului Public s-a îndepărtat de la rolul de garantare a drepturilor și libertăților cetățenilor”, a spus Toader, luni dimineață.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22