Iohannis, la reuniunea diplomației: nu e loc e de experimente discutabile, amatorism și gafe

Dora Vulcan | 28.08.2018

Presedintele Klaus Iohannis i-a primit, marti, la Palatul Cotroceni, pe sefii de misiuni si consulii generali, cu prilejul Reuniunii anuale a diplomatiei romane. În politica externa nu este loc de "gafe diplomatice" sau "amatorism" si "nu este admisibil ca in anii Centenarului sa facem pasi inapoi", a spus Iohannis.

Pe aceeași temă

 

 

"Relatiile internationale nu s-au ameliorat, se mentin in continuare riscurile, amenintarile si provocarile pe care le cunoasteti si la care s-au adaugat noi evolutii atat in vecinatatea noastra, cat si la nivel global. In acelasi timp, este pentru noi un an extrem de important din cel putin 2 perspective. Pe de o parte, 2018 e anul Centenarului Romaniei moderne care inseamna pentru noi nu atat analize retrospectiv-istorice, cat mai ales proiectii de viitor. Pe de alta parte, e anul pregatitor al celei mai importante misiuni pe care Romania o va exercita de cand e stat membru UE: presedintia Consiliului UE in primul semestru al anului viitor.

 

Avand in vedere importanta misiunii, voi pune accentul asupra modului in care trebuie sa actionam pentru a avea o presedintie de succes.

 

Inainte de asta, vreau sa subliniez cateva aspecte pe care le consider esentiale:

 

In primul rand, riscurile, amenintarile si provocarile actuale solicita o implicare activa a dumneavoastra ca reprezentanti ai diplomatiei romane. Va reamintesc, e necesar sa actionati viguros si eficient pentru a contracara aceste evolutii si pentru a gasi solutii durabile astfel incat obiectivele Romaniei sa fie realizabile, iar romanii protejati.

 

In al doilea rand, stabilitatea politicii externe a Romaniei este esentiala pentru credibilitatea noastra ca actori externi. In politica externa a Romaniei nu e loc pentru experimente discutabile, amatorism, gafe diplomatice, pentru ca toate astea sunt foarte paguboase pentru interesele si obiectivele nationale de politica externa.

 

In politica externa a Romaniei nu e loc decat pentru responsabilitate, responsabilitatea ordinii constitutionale si a dreptului international. Tin sa va asgiur ca voi continua sa apar aceste valori, pentru binele Romaniei si al romanillor.

 

In al treilea rand, stabilitatea si credibilitatea Romaniei in politica externa si pastrarea statului de drept, independentei justitiei si a continuarii combaterii coruptiei la acelasi standard ca pana acum. Nu este admisibil ca in anii Centenarului sa facem pasi inapoi.

 

Acest lucru presupune o Romanie mai puternica si rezilienta, un stat cu o justitie independenta, un stat mai performant in care democratia si statul de drept sunt deplin consolidate, un stat care actioneaza in slujba cetatenilor si e capabil sa le ofere prosperitate si siguranta. Ca presedinte, voi face tot ce imi sta in puteri si in atributiile mele constitutionale pentru realizarea acestui tel", a declarat Klaus Iohannis, citat de Ziare.com.

 

Seful statului a explicat ca mandatul Romaniei la conducerea UE va fi unul cu dosare extrem de complexe, in 2019 urmand sa aiba loc iesirea Marii Britanii din UE, dar si sa fie luate decizii importante pe teme precum migratia sau piata digitala. Totodata, in mai 2019 vor avea loc si alegeri europarlamentare.

 

"Toate impun o pregatire solida a mandatului nostru. Nu este o sarcina facila, va trebui sa dam dovada de o temeinica cunaostere a dosarelor, dar si a procedurilor si mai presus de toate va trebui sa demonstram ca angajamentul nostru pro european e mai presus de toate indoielile. Guvernul are obligatia sa se asigure ca exercitarea presedintiei va fi una care sa aduca avantaje Romaniei", a mai spus Iohannis.

 

El le-a transmis si ambasadorilor ca rolul lor este extrem de important.

 

"Veti reprezenta Romania in capitalele statelor membre, urmarind si informand pe teme importante care se discuta la nivelul Uniunii. Pentru ca Bucurestiul sa poata intelege mai bine aceste pozitioari raman de interes efectele pe care negocierile de la Bruxelles le au asupra politicilor natioale in statele in care ne reprezentanti si sa semnalati oportunitati, dar si riscuri in relatiile noastre bilaterale. Toate sunt esentiale pentru o presedintie de succes, dar si pentru viitorul credibil al politicii Romaniei", a conchis Iohannis.

 

Reuniunea se desfasoara pana miercuri la Bucuresti si este organizata de Ministerul Afacerilor Externe, tema din acest an fiind "Diplomatia - un pilon al Romaniei Centenare".

 

Invitatul special al reuniunii este ministrul federal al Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, cu care seful statului s-a intalnit luni.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22