Directorul OMC: Ieșirea SUA din OMC ar avea un efect devastator asupra economiei globale

Dora Vulcan | 01.09.2018

Ieșirea din Organizația Mondială a Comerțului (OMC) ar putea avea consecințe dezastruoase, atât pentru economia globală, cât și pentru cea americană, a avertizat Roberto Azevedo, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului.

Pe aceeași temă

 

 

 "Scenariile nu vor fi bune pentru nimeni. Statele Unite reprezintă aproximativ 11% din comerțul global. Astfel că părăsirea organizației ar reprezenta o lovitură. Dar ar fi o lovitură și pentru Statele Unite", a declarat directorul general al OMC în cadrul interviului, citat de Mediafax.

 

"Așa ceva ar fi cel mai rău care s-ar putea întâmpla pentru o economie atât de conectată la nivel global precum cea americană", a mai adăugat Roberto Azevedo.

 

Dintre vulnerabilitățile la care ar fi expuse afacerile americane în situația părăsirii OMC, Roberto Azevedo a enumerat posibilitatea impunerii de noi taxe vamale asupra produselor americane și riscul discriminării în raport cu afacerile țărilor care ar rămâne în OMC.

 

Roberto Azevedo s-a mai arătat îngrijorat și de creșterea numărului de măsuri protecționiste, dar și de anumite practici economice ale Chinei - griji care, conform directorului, ar fi împărtășite și de alți membri ai OMC.

 

Nu în ultimul rând, Roberto Azevedo nu a exclus posibilitatea reformării OMC, un lucru solicitat recent de președintele american Donald Trump, de mai multe ori. De altfel, declarațiile directorului general al OMC au venit la scurt timp de la o nouă rundă de amenințări făcute de Donald Trump cu privire la scoaterea Statelor Unite din OMC în situația în care aceasta nu se va reforma.

 

 

Context

 

Interviu acordat Bloomberg: SUA s-ar putea retrage din OMC, avertizează Donald Trump

 

 


 

 

 

Preşedintele Donald Trump a avertizat joi că Statele Unite s-ar putea retrage din Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). "Dacă nu se îmbunătăţeşte, m-aş retrage din OMC", a declarat el într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg News, preluată de DPA.

 

Liderul de la Casa Albă a mai criticat şi alte dăţi OMC, despre care a susţinut că tratează "foarte rău" SUA, reaminteşte DPA, preluată de Agerpres.

 

El a promis că va reforma politica Statelor Unite în domeniul comercial şi a declanşat conflicte cu diferiţi parteneri economici, printre care Uniunea Europeană, Canada şi Mexicul (în cadrul NAFTA, acordul de liber schimb în America de Nord) şi China, pentru care a introdus sau a majorat tarifele de import.

 

În acelaşi interviu acordat joi Bloomberg, citat şi de Reuters, Trump a respins o ofertă făcută cu câteva ore înainte de comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom. Aceasta anunţase că Uniunea Europeană ar putea renunţa la taxele asupra importului de automobile, dacă Statele Unite iau o măsură similară. Preşedintele american nu a acceptat propunerea şi a adăugat că politicile comerciale ale UE sunt "aproape la fel de rele ca ale Chinei".

 

 

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a fost fondată în 1995 și are 164 de state membre, rolul ei fiind de a reglementa comerțul internațional.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22