PSD prin Serban Nicolae blocheaza audierile lui Carmen Dan și Speranta Cliseru din comisie

Redactia | 04.09.2018

Ministrul de Interne, Carmen Dan, i-a mințit luni pe ziariști că va lămuri toate aspectele intervenției jandarmilor din 10 august, marți în fața comisiei parlamentare. Cum s-a intrunit comisia, senatorul PSD, Serban Nicolae, a cerut si obtinut cu votul PSD-ALDE anularea audierilor.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Este a doua blocare a lucrărilor comisiei, după ce majoritatea PSD-ALDE nu a asigurat cvorumul in legatura cu audierea acelorași personaje.

 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, dar si comandantul Jandarmeriei, Laurentiu Cazan, erau asteptati marti la Comisia de Aparare din Senat pentru a da explicatii cu privire la violentele din 10 august din Piata Victoriei.

 

Audierile fusesera programate, comunicate invitatilor si facute publice in mass-media. Astfel, la prima care ajungea in fata comisiei parlamentare era Speranta Cliseru, prefectul Capitalei, de la ora 13:00. Ulterior, era asteptat comandatul Jandarmeriei, Laurentiu Cazan, de la ora 13:45, iar incepand cu ora 14:30 urma sa fie audiata si Carmen Dan.

 

Din toți cei trei, doar perfectul Capitalei confirmase participarea. Speranta Cliseru, afiliata grupării Pandele-Firea, se afla in conflict deschis cu liderul suprem al PSD, Liviu Dragnea. Ordinul de blocare a audierilor l-a dat probabil Liviu Dragnea care vrea sa puna batista pe tambal, subiectul jandarmi fiind considerat prea periculos pentru el.

 

Cand sedinta a inceput, senatorul PSD Serban Nicolae a cerut sa fie eliminate de pe ordinea de zi a comisiei audierile. Motivarea sa a fost ca "este lipsa crasa de respect" fata de membrii Comisiei pentru ca invitatiile nu au fost facute cu aprobarea tuturor membrilor, relatează Ziare.com.

 

Supusa la vot, solicitarea lui Serban Nicolae a avut castig de cauza, avand in vedere ca PSD si ALDE detin majoritatea voturilor.

 

Dezvaluiri din noaptea protestelor - cum s-au luat deciziile in cladirea din spatele Guvernului. Plus: ce a facut ministrul Carmen Dan

 

Pentru ministrul de Interne este a doua audiere in fata comisiei, dupa ce in 21 august s-a prezentat din proprie initiativa in fata parlamentarilor. Carmen Dan a anuntat ca va merge la audieri si ca raportul clasificat privind protestele va ajunge, luni, la Comisia de aparare.

 

Vicepresedintele PSD Gabriela Firea i-a cerut, sambata, la sedinta CExN, demisia ministrului de Interne pentru felul in care a gestionat protestele din 10 august. Aceasta a mai acuzat ca ministrul a vrut sa arate ca toata responsabilitatea pentru evenimentele din 10 august este a prefectului Capitalei, o persoana apropiata primarului general.

 

Ministrul de Interne a MINTIT luni ca va raspunde acuzatiilor la Comisia de aparare din Senat.

 

Audierea prefectului Capitalei, Speranta Cliseru, care ar fi trebui sa aiba loc pe 27 august, nu s-a putut desfasura din lipsa de cvorum, doar 6 din cei 13 membri ai comisiei fiind prezenti la sedinta. Prefectul Capitalei a spus atunci ca ordinul de evacuare a Pietei Victoria a fost dat dupa miezul noptii, in timp ce reprezentantii Jandarmeriei au sustinut ca ordinul s-a dat in jurul orei 23:11. De asemenea, prefectul Capitalei a mai afirmat ca nu a fost prezenta in centrul mobil de comanda, dar se afla intr-o cladire a Guvernului in noaptea protestelor.

 

Despre controversele iscate de ordinul de interventie dat jandarmilor la protestul din 10 august a vorbit si premierul Viorica Dancila care a anuntat, vineri, ca va avea o discutie cu ministrul de Interne si cu prefectul Capitalei despre acest ordin. Premierul vrea sa lamureasca si o inregistrarea video, aparuta in spatiul public, in care prefectul Capitalei este chestionata de un cetatean. Acesta ii cere sa vorbeasca despre protestul din 10 august si sa recunoasca faptul ca ministrul Carmen Dan si liderul PSD, Liviu Dragnea, au mintit. Prefectul a raspuns: "Asta am spus".

 

Procurorii militari de la Parchetul General au inregistrat, pana in prezent, 770 de plangeri depuse impotriva jandarmilor de catre participantii la protestul din 10 august. Parchetul a anuntat ca 62 de jandarmi depus plangeri pentru ca au fost agresati la mitingul din 10 august

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22