Teodorovici cere desecretizarea stenogramei ședinței CSAT privind rectificarea bugetară

Dora Vulcan | 04.09.2018

Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici susține că suspendarea ședinței CSAT nu are temei legal. El a cerut desecretizarea stenogramei ședinței în care s-a discutat despre rectificarea bugetară.

Pe aceeași temă

 

 

 

"Aș vrea să vă spun câteva elemente vizavi de ce s-a întâmplat astăzi la ședința CSAT. Guvernul are obligația de a cere și nu de a aștepta un aviz al CSAT. Asta este ceea ce legea prevede în mod foarte clar. Am văzut cu toții faptul că s-a suspendat ședința CSAT. Acest lucru nu este prevăzut de niciun fel de prevedere legală. Practic, suspendarea nu are temei legal. De asemenea, din ce s-a discutat în cadrul CSAT pe bugetul fiecărei structuri membre a CSAT, opinia celor prezenți diferă total față de concluzia pe care domnul președinte a exprimat-o în mod public. Cred că este obligatoriu și de bun simț să cerem desecretizarea stenogramei din CSAT pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere pentru fiecare structură membră CSAT în parte. Eu cred că este un lucru normal și de transparență față de cetățeanul român", a spus Teodorovici.

 

Teodorovici spune că orice întârziere ar fi de natură să creeze efecte negative la nivelul economiei.

 

"La partea de salarii, luna septembrie rămâne neacoperită pentru o serie de entități la nivel public. Partea de investiții, atât la nivel central, cât și la nivel local poate să aibă de suferit în sensul că se pot întâmpla întârzieri, cu penalități sau chiar cu blocaje în derularea de proiecte publice. La nivel local avem proiecte foarte multe de investiții care sunt în curs de derulare și care printr-o astfel de anulare pot să întâmpine dificultăți. Avem proiecte de investiții în zona de proiecte județene, comunale, străzi, alimentare cu apă, canalizare, școli și alte astfel de proiecte necesare la nivelul comunităților locale. Efectul neplăcut al pestei porcine, aici sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare a Guvernului pentru a asigura partea compensațiilor pentru animalele sacrificate astfel încât fiecare om care a avut de suferit să primească, totuși, o compensație. În domeniul sănătății, faptul că se întârzie rectificarea bugetară poate produce efecte neplăcute și poate pune în pericol accesul la tratament al pacienților care suferă de afecțiuni grave", a precizat ministrul Finanțelor.

 

 

 

Iohannis a dat aviz negativ rectificării bugetare și a trimis guvernul să-și refacă temele

 

 

Președintele Klaus Iohannis a suspendat ședința CSAT de marți și a anunțat că rectificarea bugetară propusă de guvernul Dăncilă nu a primit aviz favorabil, pentru că guvernul nu a fost în capabil să justifice tăierea semnificativă a fondurilor bugetare de la instituții din domeniul securității naționale, în condițiile în care același guvern pretinde că rectificarea bugetară a fost una pozitivă.

 

 

 „Singura temă de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituțiile din domeniul securității naționale. Este obligatoriu avizul CSAT când se discută bugetul instituțiilor din domeniul securității naționale.

 

Avem aici câteva date pe care le voi comenta pe scurt. Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare puternic pozitivă, adică s-au alocat mult mai mulți bani în plus.

 

Totuși, spre surprinderea multora, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la bugetul instituțiilor din domeniul securității naționale. Acest lucru nu a fost explicat.

 

Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte în CSAT, având în vedere urgența și solicitările unor miniștri, am stabilit ședința pentru azi.

 

Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect, și mai optimist: 3,5 miliarde de lei în plus față de prima variantă. Nu a fost explicat de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituțiilor din domeniul securității naționale.

 

Guvernul nu a venit cu nicio explicație în CSAT pentru aceste tăieri. Directorii instituțiilor au arătat că în aceste condiții nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT pentru 2018.

 

În aceste condiții, nu a existat un consens și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară.

 

Având în vedere această situație, am suspendat ședința CSAT. Rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută, dar nu trebuie să facem abstracție de principiul colaborării între instituțiile statului.

 

Am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectiicare, să renunțe la tăierile de fonduri din zona securității naționale, care nu pot fi explicate decât prin sintagma „șicană politică”.

 

Este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare. Este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condițiile în care rectificarea este una puternic pozitivă.

 

România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine, ci pentru că avem instituții performante”, a declarat Klaus Iohannis, după suspendarea ședinței CSAT.

 

 

Potrivit noului proiect de rectificare, publicat luni de Ministerul de Finanțe, bugetul Serviciului Român de Informații se diminuează cu 113 milioane lei.

 

De asemenea, Serviciul de Informații Externe pierde 2,8 milioane lei, Serviciul de Protecție și Pază – 15 milioane lei și Serviciul de Telecomunicații Speciale – 14,2 milioane lei.

 

Totodată, Administrația prezidențială va avea, în continuare, bugetul redus cu 11,1 milioane lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22