Zegrean susține că fără avizul CSAT, doar Parlamentul poate face rectificarea bugetară

Redactia | 05.09.2018

Fostul președinte al Curții Constituționale a României Augustin Zegrean a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că rectificarea bugetară poate fi adoptată, după ce s-a solicitat avizul CSAT, chiar dacă acesta este negativ sau nu a fost dat, însă decizia trebuie luată de Parlament și nu de Guvern, prin Ordonanța guvernamentală.

Pe aceeași temă

 

 

"Este o practică, o decizie Curții Constituționale, care spune că avizele acestea sunt obligatoriu de cerut, dar nu este obligatoriu să se respecte. Fiind vorba de rectificarea bugetului de stat, Parlamentul ar putea să treacă și să adopte rectificarea trecând peste avizul negativ al CSAT, dar numai Parlamentul, nu Guvernul. Parlamentul, fiind unica autoritate legislativă ar putea să facă acest lucru pentru că este forul legislativ suprem. Nimeni nu îl poate opri să facă asta", a declarat Zegrean.

 

Precizările vin după ce președintele Klaus Iohannis a declarat marți că ședința CSAT a fost suspendată și așteaptă ca Guvernul să vină cu un nou proiect de rectificare, după ce membrii Consiliului Suprem nu au căzut la un acord pentru a emite avizul necesar pe proiectul de rectificare.

 

"Nu s-a putut obține consens, unanimitate și nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificare. Așadar am suspendat ședința CSAT", a declarat președintele Klaus Iohannis.

 

Șeful statului a cerut Executivului să vină cu un proiect care să elimine tăierile "inexplicabile" ale bugetelor instituțiilor din domeniul securității naționale.

 

"Prin această suspendare am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip șicană politică, să se revină la discuții, la colaborări și imediat ce situația va fi remediată, se va putea obține avizul CSAT. Este numai răspunderea guvernului pentru ce se întâmplă în continuare. (...) Dacă dorim să insistăm pe șicane politice atunci lucrurile s-ar putea corecta puțin mai greu (...) România este o țară sigură, românii sunt bine apărați, dar aceste lucruri nu vin de la sine. (...) Avem instituții, avem servcii performante care garantează românilor această securitate. Ea nu trebuie și nu poate să fie diminuată pentru niște considerente de politică măruntă", a spus Iohannis.

 

Guvernul se reunește miercuri, începând cu ora 13.00, fiind căutată o soluție privind deblocarea situației ce vizează proiectul rectificării bugetare. Ședința este programată la Palatul Victoria de la ora 13.00, iar Executivul nu a publicat, până a această oră, proiectele aflate pe ordinea de zi. În cazul în care nu se va găsi urgent o soliție, ministrul de Finanțe anunță că efectele se vor vedea inclusiv la nivelul acordării salariilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22