PSD-ALDE despre Oettinger: Funcționar cu opinii lipsite de o perspectivă de ansamblu

Redactia | 06.09.2018

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, și Victor Negrescu, responsabil cu Afacerile Europene în guvernul Dăcilă, l-au criticat dur pe comisarul european, Gunter Oettinger, care a inclus România în grupul de țări care vor „să slăbească sau chiar să distrugă UE”, alături de Polonia, Ungaria și Italia.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Intenția guvernanților dâmbovițeni este de a minimaliza atât gravitatea mesajului transmis de un comisar european, politician german din cercul colaboratorilor apropiati ai cancelarului Angela Merkel, cât și ca importanța poziției lui Gunter Oettinger în Comisia Europeană și în viața politică a Germaniei.

 

Cei doi polticieni PSD-ALDE se fac că nu pricep sensul declarației lui Oettinger și avertismentul transmis cu doar cateva luni inainte de preluarea președinției Uniunii Europene.

 

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu a scris pe Facebook că recentele declaraţii ale lui Oettinger “promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive de comisar european” şi nu au “o acoperire bazată pe realitate”.

 

La rândul său, ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, susține că declaraţiile comisarului Oettinger “nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe” şi, mai mult decât atât, să inducă cetăţenilor europeni ideea că statele din estul şi sudul Europei ar putea fi, eventual, responsabile de eşuarea proiectului european.

 

“Ne exprimăm regretul că un membru al executivului european cu atâta experienţă, precum domnul Günther Oettinger, face declaraţii fără o acoperire bazată pe realitate. Îi reamintim domnului Oettinger că nu este normal ca un comisar european să acuze state membre ale UE fără o documentare prealabilă serioasă. Afirmaţiile publice făcute de domnul comisar Oettinger promovează linii de discurs care contravin atitudinii constructive şi echilibrate pe care ar trebui să o aibă un comisar european în raport cu un stat membru cu drepturi depline”, subliniază Meleşcanu, referitor la recentele afirmaţii ale oficialului european, citat de Agerpres.

 

Şeful diplomaţiei evidenţiază că “dincolo de opiniile lipsite de o perspectivă de ansamblu, istorică, ale unui funcţionar european, România rămâne ataşată valorilor şi dezvoltării organizaţiei în care este membru cu drepturi depline şi egale”.

 

Astfel, în acest context, Meleşcanu punctează că “România a fost şi rămâne unul dintre cele mai pro-europene state din Uniunea Europeană, integrarea europeană şi euroatlantică fiind un proiect de ţară sprijinit de toate forţele politice şi de întreaga societate românească”.

 

“În cei mai bine de 10 ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a dovedit entuziasm şi un sprijin continuu şi neechivoc pentru o Uniune puternică, stabilă şi prosperă. Asigurăm partenerii noştri europeni că această poziţie a României nu s-a schimbat şi că suntem pregătiţi pentru a prelua Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene ferm conştienţi de responsabilitatea pe care o avem şi dornici să demonstrăm că Europa poate fi şi mai puternică decât este astăzi”, adaugă Teodor Meleşcanu.

 

La rândul său, Victor Negrescu afirmă că afirmaţiile făcute de Günther Oettinger afectează unitatea statelor Uniunii Europene.

 

“Consider că astfel de declaraţii nu pot decât să încurajeze sentimentele eurofobe şi, mai mult decât atât, să inducă cetăţenilor europeni ideea că statele din Estul şi Sudul Europei ar putea fi, eventual, responsabile de eşuarea proiectului european. Într-o perioadă caracterizată de efortul comun de a identifica răspunsuri la provocările existente la adresa proiectului european, în care avem nevoie de mai multă coeziune, consider că astfel de declaraţii nu pot decât să afecteze unitatea statelor membre”, susţine Negrescu, potrivit Agerpres.

 

Ministrul delegat adaugă că “România are una dintre populaţiile cele mai pro-europene din Uniunea Europeană”.

 

“România nu are partide extremiste în Parlamentul naţional sau în Parlamentul European, România sprijină toate demersurile pentru un viitor pozitiv pentru Uniunea Europeană şi adoptarea, pe cale de consecinţă, a viitorului buget european”, punctează el.

 

Negrescu îşi aminteşte buna colaborare cu Oettinger în trecut, când a fost membru în Comisia pentru bugete din Parlamentul European. “Pot înţelege anumite nemulţumiri referitoare la felul în care decurg negocierile pentru noul cadru financiar multianual, însă acest lucru nu poate fi explicat prin astfel de poziţii”, afirmă oficialul român.

 

În final, Negrescu precizează că respinge “cu fermitate aceste tipuri de asocieri şi stigmatizări care nu au legătură cu realitatea”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22