Scandalul scrisorii lui Rudolph Giuliani explodeaza. E sesizat Departamentul de Justiție

Redactia | 07.09.2018

Departamentul de Justiție a fost sesizat de către șapte senatori democrați, să ancheteze dacă avocatul Rudolph Giuliani nu a încălcat reglementările Foreign Agents Registration Act – FARA, după ce în media au apărut informații că „desfășoară o serie de activități politice și de PR în numele unor entități străine”.

Pe aceeași temă

 

 

 

În sesizarea trimisă Departamentului de Justiție senatorii menționează și scrisoarea semnată de avocatul lui Donald Trump președintelui Klaus Iohannis, în care este criticată activitatea DNA, protocoalele încheiate de SRI cu anumite instituții și se reclamă încălcarea drepturilor omului, opinii care contravin celei oficiale a Departamentului de Stat al SUA, relatează news.ro.

 

Cei şapte senatori americani afirmă într-o scrisoare datată miercuri că relatările recente ale presei sugerează că Giuliani a "desfăşurat o serie de activităţi politice şi de relaţii publice în numele unor entităţi străine", ceea ce ar impune înregistrarea sa ca agent străin, potrivit The Wall Street Journal.

 

Ei arată în documentul transmis Departamentului de Justiţie că Giuliani a lucrat, din aprilie, în calitate de avocat al preşedintelui Trump, în dosarul privind implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

 

În scrisoarea transmisă Departamentului de Justiţie, cei şapte senatori democraţi mai spun că, de când nu mai este primar al oraşului New York, de la sfârşitul lunii decembrie 2001, Rudolf Giuliani a fost angajat ca avocat şi consilier strategic. El nu a depus niciodată actele FARA, potrivit Departamentului de Justiţie.

 

Giuliani a spus în trecut că activităţile sale nu impun această cerinţă deoarece nu influenţează politica SUA.

 

Senatorii americani fac referire şi la scrisoarea pe care Giuliani a trimis-o autorităţilor din România, fiind plătit pentru acest serviciu de către firma de consultanţă Freeh International Solutions, condusă de fostul director al FBI Louis Freeh. "La cererea firmei, domnul Giuliani i-a scris preşedintelui României, criticând anchetele anticorupţie din ţară şi având o opinie care contravine celei a Departamentului de Stat al SUA", spun senatorii democraţi.

 

Louis Freeh a fost angajat în iulie 2016 pentru a evalua condamnarea omului de afaceri român Gabriel Popoviciu după acuzaţii de corupţie, a spus Freeh într-un comunicat emis în august 2017. Freeh era de părere că Popoviciu a fost condamnat incorect. În prezent, Freeh Group International Solutions nu a comentat.

 

La rândul său, Giuliani a susţinut că lucrează pentru o firmă din SUA şi că nu încearcă să influenţeze politica Statelor Unite şi nu a reprezentat vreodată interese străine.

 

Rudolf Giuliani a catalogat drept inutil demersul senatorilor americani, pentru că nu vor găsi nimic ilegal.

 

Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze cererea senatorilor de a face o investigaţie.

 

Scrisoarea democraţilor apare într-un context în care oficialii americani acordă o atenţie sporită activităţilor de lobby străin care se desfăşoară în SUA. Paul Manafort, fostul preşedinte al campaniei lui Trump, va fi judecat în cursul acestei luni pentru că nu s-a înregistrat ca agent străin atunci când a lucrat pentru preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici sau pentru alţi clienţi din afara Statelor Unite.

 

Săptămâna trecută, Rudolf Giuliani a adresat autorităţilor române o scrisoare pe tema protocoalelor încheiate de instituţii din sistemul judiciar cu SRI, scrisoare de care Ambasada SUA la Bucureşti s-a disociat, transmiţând, prin purtătorul de cuvânt, că Guvernul SUA nu comentează acţiunile persoanelor fizice.

 

Giuliani a mărturisit că a fost contactat de Departamentul de Stat în legătură cu scrisoarea adresată autorităţilor române şi că a discutat cu cel puţin un oficial român, fără a-l nominaliza, conform Washington Post. De asemenea, el a afirmat că poate ar fi trebuit să menţioneze în document că nu reprezintă poziţia oficială preşedintelui Donald Trump, ci că vorbește în  nume personal.

 

Giuliani a declarat pentru Politico.eu că scrisoarea sa se baza pe un raport care i-a fost prezentat de fostul director al FBI Loius Freeh, care conduce firma de consultanţă globală Freeh Group International Solutions. "Ei îmi plătesc onorariul", a spus Giuliani, referindu-se la Freeh Group.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22