CSM a decis examinarea propunerii ministrului Justiției la șefia DNA pe 27 septembrie

Redactia | 07.09.2018

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit vineri calendarul pentru examinarea propunerii ministrului justiţiei de avizare a numirii Adinei Florea, în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), urmând ca audierea acesteia să aibă loc pe 27 septembrie.

Pe aceeași temă

 

 

 

Potrivit calendarului stabilit de secția pentru procurori a CSM, începând de azi va fi pus în dezbatere publică proiectul de management al Adinei Florea și vor fi efectuate verificări asupra candidaturii, pe 27 septembrie va fi analizat rezultatul consultării și al verificărilor și aceasta va fi audiată, iar pe 2 octombrie CSM va transmite Ministerului Justiției avizul consultativ asupra propunerii, scrie G4Media.ro.

 

Adina Florea a fost propusă joi de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, la șefia DNA. Ea este procuror general adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și s-a remarcat în 2010 când a dispus redeschiderea dosarului în care fostul primar Radu Mazăre era acuzat că a purtat la o defilare de modă o uniformă nazistă.

 

În proiectul de management depus alături de candidatura pentru funcția de procuror-șef al structurii anticorupuție, Florea a anunțat o serie de obiective, printre care: toleranță zero față de corupție, îmbunătățirea activității de urmărire penală și verificarea din șase în șase luni a procurorilor cu funcții de execuție în vederea evitării situațiilor de achitare. În cadrul aceluiași document, ea a făcut și o evaluare a activității DNA din ultimii ani, considerând că România a făcut paşi importanţi în lupta împotriva corupţiei, dar că pe lângă lucrurile bune, în activitatea procurorilor anticorupţie din ultimii ani s-au înregistrat şi destula abateri de la rigorile statului de drept.

 

Într-un interviu pentru G4Media.ro, Adina Florea a declarat că una dintre primele trei priorități, în caz că va fi numită, este o selecție a procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Florea a mai spus că nu consideră că activitatea de control a Inspecției Judiciare este țintită, ci își respectă obiectul de activitate. Despre modificarea Codurilor Penale a declarat că nu are nicio obiecție, că practica reglează dacă sunt oportune și că, în calitate de procuror, aplică noile dispoziții.

 

Tatăl Adinei Florea, consilierul județean Dumitru Florea, a declarat joi că este foarte mândru de nominalizarea fiicei sale pentru șefia DNA și și-a exprimat speranța că președintele Klaus Iohannis o va numi în funcție, adăugând că în mai puțin de trei luni ea va face ordine în structura anticorupție. „Ştiu că are emoţii, va apărea în faţa lui Iohannis, despre care nu ştim ce gândeşte. Este un mare ‘dacă’. Dar ‘dacă’ va fi numită, o să vedeţi ce treabă face fata mea acolo! În nici trei luni o să facă ordine, că sunt probleme în DNA“, a spus Dumitru Florea.

 

În jurul Adinei Florea a apărut o controversă legată de un dosar penal care ar fi fost deschis pe numele ei chiar de procurorii DNA, instituție pe care ar putea să o conducă. Plângerea penală a fost formulată de un fost polițist judiciar din Tulcea, Dumitrel Grigore. În speța deschisă la DNA, reclamantul era reprezentat de Vasile Dumitru, un tulcean care, în februarie 2018, a fost condamnat definitiv la 1 an și 7 luni de închisoare pentru că pretindea că este avocat. Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro, nu este începută urmărirea penală pe numele Adinei Florea, ci este vorba de o urmărire in rem (pentru fapte) într-un dosar în care apar numele mai multor procurori din mai multe parchete din Constanța și Tulcea

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22