Iohannis a pierdut la CCR: Dancila si-a delegat legal atributiile cind a plecat in concediu

Redactia | 12.09.2018

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarea formulata de Klaus Iohannis privind un conflict juridic intre presedinte si premierul Dancila, care a plecat in concediu si l-a desemnat interimar pe Paul Stanescu fara consultare sefului statului.

Pe aceeași temă

 

 


Din cei 9 judecatori CCR, doar 2 i-au dat dreptate presedintelui Klaus Iohannis. Potrivit Hotnews.ro, cererea lui Iohannis a fost respinsă, pentru că "nu ne aflăm în ipoteza unui interimat".

 

Consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a susţinut, în cadrul dezbaterii de la CCR, că prim-ministrul s-a folosit de un artificiu lingvistic atunci când şi-a delegat atribuţiile.



"Prim-ministrul nu a delegat orice fel de atribuţii, ci a delegat o atribuţie constituţională, în componenta ei operativă, al cărei înţeles de altfel nici nu poate fi identificat. Prim-ministrul nu a delegat atribuţii ce ţin de managementul curent al unei instituţii publice în sensul uzual al noţiunii, operând cu un artificiu lingvistic. Considerăm că se eludează dispoziţiile art. 107 alin.1 din Constituţie, lăsând să se înţeleagă că atribuţia constituţională de a conduce Guvernul este diferită de cea de conducere operativă a activităţii Guvernului", a arătat Ciochină.



La rândul său, secretarul de stat în MJ Sofia Mariana Moţ, reprezentant al prim-ministrului, a precizat că premierul nu s-a aflat în imposibilitate de exercitare a atribuţiilor, situaţie care, într-adevăr, ar fi determinat intervenţia constituţională a preşedintelui de a numi un prim-ministru interimar.



In 3 august, Klaus Iohannis a transmis presedintelui Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre prim-ministru si presedinte.

Iohannis afirma ca, prin desemnarea unui alt membru al Guvernului sa exercite atributiile prim-ministrului, Viorica Dancila si-a arogat o atributie care, potrivit Constitutiei, apartine altei autoritati publice, respectiv sefului statului.


"Surpriza, am crezut ca e atributul meu si am contestat la CCR acest demers. Dupa ce am inaintat la CCR, doamna prim-ministru m-a sunat sa-mi spuna ca pleaca in concediu si ca toate sunt bune. Asta dupa ce in paranteza publicase acel draft de rectificare bugetara care e o catastrofa. I-am atras atentia ca nu e bine ce a facut si ca e motiv de conflict constitutional. Stiti ce mi-a spus? Nu a stiut ca se publicase. Mai ireal decat asa nu cred ca se poate", spunea presedintele.


Liderul PSD, Liviu Dragnea, sustinea ca presedintele Klaus Iohannis a ajuns la "apogeul ridicolului" cu sesizarea depusa la CCR in privinta unui conflict presedinte-premier si afirma ca presedintele a tipat la telefon la premierul Viorica Dancila, din cauza rectificarii bugetare, in care Administratiei Prezidentiale i-a fost redus bugetul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22