Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


CSM continuă analiza raportului IJ referitor la acuzațiile fostei șefe DNA pe 3 octombrie
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-09-12
Actualitate Interna
2

Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a amânat pe 3 octombrie discuțiile privind raportul întocmit de Inspecția Judiciară în care este incriminată Laura Codruța Kovesi și adjunctul procurorului-șef, Mariu Iacob, în baza înregistrărilor difuzate de RTV.

 

 

 

Pe 12 ianuarie, Inspectia Judiciara anunta ca a exercitat actiune disciplinara fata de Laura Codruta Kovesi si Marius Iacob pentru savarsirea unor abateri, actiunea fiind inaintata Sectiei pentru procurori in materie disciplinara a CSM, care va decide cu privire la raspunderea celor doi magistrati, scrie Ziare.com.

 

Potrivit IJ, in cazul lui Kovesi, una dintre abaterile disciplinare se refera la manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu, constand in aceea ca, in cadrul unei sedinte de lucru, a avut manifestari de natura a aduce atingere onoarei si probitatii profesionale a magistratilor procurori, precum si prestigiului justitiei, imprejurari identificate in inregistrarile audio aparute in spatiul media la data de 18 iunie 2017.

 

"In concret, procurorul sef al DNA s-a exprimat in sensul combaterii efectelor negative in planul imaginii si credibilitatii institutiei, generate de decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgenta a unor dosare "cu ministri", de impact mediatic, si-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv si general obligatoriu al deciziei CCR 68/2017 si a folosit exprimari inadecvate la adresa Curtii Constitutionale si a unui judecator al Curtii, inducand ideea in cadrul opiniei publice ca unul din criteriile in functie de care se prioritizeaza solutionarea dosarelor este impactul mediatic al acestora si calitatea oficiala a persoanelor cercetate", arata IJ.

 

De asemenea, Kovesi a folosit fata de colegii procurori un ton superior si agresiv, inadmisibil in raport cu standardele minimale de etica si deontologie ale unui magistrat, de natura a genera in randul opiniei publice un sentiment de indignare si a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor suprematiei Constitutiei si a legilor, precum si a impartialitatii procurorilor, precizeaza sursa citata.

 

Totodata, actiunea a vizat "atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii", constand in aceea ca prin intermediul unei corespondente electronice (email) a adoptat o atitudine nedemna, folosind la adresa procurorilor cuvinte si expresii cu un continut vadit denigrator, insultator si amenintator, respectiv "lasi", "barfitori", "infractori", facand cunoscut acestora faptul ca "exista deja un cerc de suspecti", cu referire la un dosar penal, incalcand astfel obligatia de rezerva si normele de conduita atasate profesiei de magistrat.

 

Inregistrarile lui Ghita

 

Actiunea IJ vine ca urmare a inregistrarilor difuzate in luna iunie a anului trecut de Romania TV.

 

Atunci, postul TV care i-a apartinut lui Sebastian Ghita - fostul politician cu numeroase dosare deschise de DNA si care a fugit din tara, fiind inca in Serbia - a difuzat fragmente din ceea ce sustinea ca e o sedinta a DNA in care o voce atribuita procurorului-sef al DNA i-ar spune procurorului Jean Uncheselu ca isi doreste sa ajunga mai repede la "domnul premier".

 

Totodata, din fragmentele difuzate mai reiese ca Kovesi ii cearta pe procurori ca nu-si fac treaba si ca institutia devine astfel tot mai expusa atacurilor.

 

Laura Codruta Kovesi este vizata de alte trei actiuni disciplinare declansate de Inspectia Judiciara, in doua dintre cazuri Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii respingand actiunea disciplinara.

TAGS : dna laura codruta kovesi csm inspectia judiciara
Comentarii
Isoscel 2018-09-12
Imi place luxul de amanunte pe care le da autorul, lucruri scrise inca de n ori in trecut, poate de n:2 chiar de catre el, dar nici un cuvant despre ce s-a comentat la timpul potrivit in legatura cu veridiciatea acelor filme sau inregistrari. Eu cred ca nu trebuie sa faci neapart din orice anunt un "articol" si ca timpul pe care-l pierzi cu copy-paste mai bine l-ai folosi pentru, de exemplu, a-ti aminti cum se demonstreaza teorema lui Pitagora. Nu ca asta ar fi un exercitiu de ziaristica, dar i-ar aminti autorului si el altora, ca atunci cand vrei sa demonstrezi ceva trebuie sa fixezi ipoteza (aici valabiltatea inregistrarilor) de la care nu ai voie sa te abati in ruptul capului. Si daca iti iese,atunci e ok. Daca nu, fie ca "propozitia "ta e falsa (acuzatia la adresa d-ne Kovesi) , fie ca esti prea prost ca sa o poti demonstra.
emil 2018-09-12
Vai de tara in care Inspecția Judiciară executa comenzile mafiei !
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
409
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22